Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vegetarisme

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas vwo | 542 woorden
  • 1 augustus 2005
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Er zijn mensen die geen vlees eten. Hiervoor hebben ze verschillende redenen. Wat zíjn dan die redenen? Waarom wijken bepaalde mensen af van wat we "normaal" noemen? Doen ze het voor zichzelf of voor de dieren die worden afgeslacht?

Het woord vegetarisme komt niet van het engelse woord "vegetable" (plantaardig), maar is afkomstig van het latijnse woord "vegetus" dat levendig betekent.
Normaal gesproken is een vegetariër iemand die geen vlees, vis en gevogelte eet, maar wel zuivel en eiren.
Er zijn verschillende vormen van vegetarisme:

Ovo-vegetarisme: Dit is een vorm van vegetarisme waarbij men wel eieren, maar geen melkproducten gebruikt
Lacto-vegetarisme: Dit is een vorm van vegetarisme waarbij men wel melkprodukten, maar geen eieren gebruikt
Lacto-ovo-vegetarisme: Dit is een vorm van vegetarisme waarbij men zowel melkprodukten als eieren gebruikt
Veganisme: Dit is een vorm van vegetarisme waarbij geen enkele vorm van dierlijk voedsel wordt gegeten
Fruitisme: Dit is de meest extreme vorm van vegetarisme. Fruitariërs respecteren niet alleen het leven van dieren, maar ook van bomen en planten. Daarom eten ze (in het meest extreme geval) slechts fruit en noten, omdat de boom of plant daarbij in leven blijft en fruit en noten zijn bedoeld als voedsel.

Ook zijn er verschillende redenen om vegetariër te worden:
Sommig mensen worden vegetariër omdat ze niet willen dat er voor hun eten dieren worden geslacht. Die dieren leven namelijk in heel slechte omstendigheden. Denk maar aan kippen, varkens, schapen, e.d. Ze hebben veel te weinig ruimte, weinig beweging, weinig zonlicht en weinig frisse lucht. Mensen die heel veel van dieren houden, willen hier iets aan veranderen. Om te beginnen, geen vlees meer eten.
Anderen vinden vegetarisch eten gezonder. Dieren krijgen vaak speciale voeding waardoor ze sneller groeien. In die voeding zitten stoffen die voor ons ongezond zijn.
Weer anderen vinden het beter voor het milieu, omdat stoffen van de mest in rivieren, grondwater, e.d. terechtkomen, waardoor het water wordt vervuild. Dierlijke mest is namelijk veel vervuilender dan menselijke uitwerpselen.
Sommige mensen zijn vegetariër vanwege hun geloof. In sommige wereldgodsdiensten mogen de volgelingen geen vlees eten omdat ze van mening zijn dat het verkeerd is om dieren te doden (Hindoes en Boeddhisten bijvoorbeeld).

Zoals je ziet heeft ieder zijn eigen redenen. En overal zit wel wat in. Maar ik vind dat het helemaal niet nodig is. Je mag best vinden dat dieren niet mogen worden geslacht, maar of je nu vlees eet of niet, het gebeurt tóch. Dat het gezond is begrijp ik best, maar ons lichaam heeft ook af en toe vlees nodig. Bovendien er zijn zó veel dingen op aarde die ongezond voor ons zijn, dat het consumeren van vlees maar een kleine minderheid vormt van al die schadelijke dingen (denk bv. aan fruit dat hormonen bevat). Dat mensen vinden dat dieren schadelijk zijn voor het milieu en daarom geen vlees eten vind ik helemáál te gek voor woorden. Wat heeft het eigenlijk voor nut als je geen vlees eet? Zeg dan gelijk dat je vind dat dieren massaal afgeslacht moeten worden. De meest redelijke reden vind ik die vanwege het geloof.

Maar natuurlijk mag iedereen vinden wat die wil. Als mensen vinden dat ze geen vlees mogen eten, dan doen ze dat maar niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.