Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Teveel alcoholmisbruik onder jongeren

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas tto vwo | 508 woorden
  • 3 maart 2013
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
36 keer beoordeeld

Teveel alcoholmisbruik onder jongeren

Is het verhogen van de alcoholleeftijd de oplossing?

Minister Ter Horst van Binnenlandse zaken is van mening dat de alcoholleeftijd verhoogd moet worden van 16 naar 18 jaar. Driekwart van de Nederlanders is het hiermee eens. Toch is de meerderheid van de Tweede Kamer tegen dit voorstel. Argumenten vóór en tegen deze kwestie zullen aan bod komen. Want is de huidige leeftijd om alcohol te kunnen kopen echt te laag?

Is het wel echt een probleem?

De huidige alcoholleeftijd in Nederland is 16 jaar. Dit is al een hele lange tijd zo. Sinds een paar jaar zijn er twijfels over of dit wel de geschikte leeftijd is. Dit komt omdat er steeds meer en regelmatiger meldingen komen over alcoholmisbruik onder jongeren. De oorzaak hiervoor is dat jongeren tegenwoordig steeds meer geld te besteden hebben omdat het heel normaal is om een bijbaantje te hebben. Ook komen er steeds meer zogenaamde “trendy drankjes” op de markt, speciaal voor jongeren. Deze drankjes zijn vaak erg zoet en vallen dus ook goed in de smaak bij de meeste jongeren. Verder is het gewoon te makkelijk voor jongeren om ook sterke alcoholhoudende dranken te kopen bij bijvoorbeeld supermarkten of nachtwinkels.

Leeftijdsgrens verschuiven?

Zoals eerder vermeld is het grootste deel van de Nederlandse bevolking het eens met het voorstel van minister Ter Horst. Zij vinden dat jongeren die 18 jaar zijn veel meer verantwoordelijkheden en verplichten hebben en denken ook dat dit ervoor zal zorgen dat alcohol minder snel zal worden misbruikt. Het feit dat alcohol een verslavend middel is mag hier dan zeker niet vergeten worden. Verder is een heel sterk argument: de aantasting van de hersenen. De hersenen van een 16-jarige zijn nog volop in ontwikkeling en dit kan worden verstoord door overmatig alcoholgebruik. Het lichaam van een 18-jarige is bijna klaar met deze ontwikkeling en is alcohol dus ook minder schadelijk. Hierdoor zou de kans op  geheugenverlies en anderen hersenaantastingen op latere leeftijd worden verkleind.

16 jaar, prima zo!

De meerderheid van de Tweede Kamer is voor het beleid zoals het nu is. Zij beweren dat als de leeftijdsgrens omhoog zou gaan, er minder controle is over het alcoholgebruik. Dit zou komen doordat jongeren op deze wijze hun alcoholhoudende dranken stiekem gaan nuttigen. De grip hierop zou dan totaal verdwijnen. Daarnaast zijn jongeren in deze samenleving vaak gedwongen om al vroeg in hun leven volwassen te zijn en zo ook verantwoordelijkheden te dragen. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van alcohol valt hier ook onder. De algemene mening in de Tweede Kamer is dat de regels zoals deze nu zijn simpelweg strenger moeten worden nageleefd. Dat is namelijk waar het probleem zit.

Samenvattend is het alcoholmisbruik in Nederland weldegelijk een probleem. Minister Ter Horst denkt dit op te lossen met het verhogen van de leeftijdsgrens met als hoofdargument de verantwoordelijkheden van een 18-jarige. De Tweede Kamer is het hier niet mee eens en stelt dat het een kwestie is van de huidige regels strenger naleven. Dit moet nog maar eens aan de kaak gesteld worden. 

REACTIES

S.

S.

lekker stuk heb je geschreven

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.