ADVERTENTIE
Zit jij vol met out-of-the-box idee├źn?

Wij spraken studente Veerle over haar opleiding Communication and Multimedia Design. Ze ontwierp tijdens haar studie een online platform voor concerten. "Ik begon met de opdracht door te kijken naar wat mensen belangrijk vinden tijdens een concert. Zo vinden bezoekers het een heerlijk gevoel dat je tijdens een optreden bass door je hele lichaam voelt." 

Lees het interview!
Schrijfplan beschouwing:
Doel: informeren
Onderwerp: PC verslaving
Hoofdgedachte: hoe kan PC verslavin verminderd worden?
Publiek: ouders van jongeren
Opbouwmodel: probleem oplossing + voor en nadelen opbouwmodel
Korte inhoud:
Inleiding:
Het verschijnsel, probleem noemen, en vertellen van wat inleidende informatie, bijvoorbeeld van hoe het probleem optreed, en dat het opgelost moet worden (niet hoe)
Kern:
Oplossing 1:
Meer controle + waarom meer controle

Voor + nadelen van de oplossing:
Voordelen = ze leren wie de baas is
Nadelen = ze kunnen vinden dat ze minder vrijheid hebben
Oplossing 2:
Meer voorlichting + waarom meer voorlichting
Voor + nadelen van de oplossing:
Voordelen = ze leren wat de gevolgen zijn van veel achter de PC zitten
Nadelen = ze kunnen zich kinderachtig behandeld voelen
Oplossing 3:
Accijns op internet + waarom accijns op internet
Voor + nadelen van de oplossing:
Voordelen = ze zullen minder gaan internetten omdat het geld kost
Nadelen = het zal niet heel veel effect hebben omdat er ook dingen zijn om je mee bezig te houden wat niet op het internet is.
Slot:

Samenvatting van alle oplossingen maken, maar niet vertellen welke de beste is, maar vertellen dat het wel opgelost moet worden, zonder een oplossing voor te trekken
Pakkende slotzin:
Dat er iets aan PC verslaving moet gebeuren is duidelijk, maar hoe het opgelost moet worden is nog de vraag.
PC verslaving
We kennen het allemaal wel, jongeren die na school meteen achter de PC duiken en er alleen achter weg komen als ze moeten eten of naar de wc moeten, de meeste ouders vinden dat niet zo leuk en zouden graag willen dat ze hun kinderen wat vaker zouden zien. De vraag is alleen hoe kun je dat voor elkaar krijgen, want de jongeren zijn meestal al wel op een leeftijd dat ze een echte eigen wil creëren die moeilijk te doorbreken is.
Om PC verslaving tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen, het is maar wat het fijnste is. Meer controle door de ouders is een voorbeeld. Het is namelijk het geval dat het vaak voorkomt dat veel ouders hun kind maar wat laten doen, omdat ze denken dat het bij het puber proces hoort, maar dat kunnen ze beter tegen gaan, omdat de jongeren dan steeds meer zichzelf de baas gaan vinden en dan helemaal niet meer gaan luisteren en dat kan gevolgen hebben op de latere toekomst. Het is dus een goed idee om meer te gaan controleren op het computer gebruik van de jongeren.
Als je de jongeren meer gaat controleren zal dat nog meer voordelen hebben, omdat de ouders het gezag van de jongeren dan ook weer terug krijgen, en dan worden ze gehoorzamer wat goed is. Het heeft helaas ook negatieve gevolgen, omdat de jongeren het ook kunnen opvatten op een minder positieve manier, want ze kunnen gaan denken dat ze dan minder vrijheid hebben.
Daarnaast kan het probleem van PC verslaving ook opgelost worden door meer voorlichting op scholen en in reclame op websites, de plaats waar jongeren vaak surfen. Het komt namelijk vaak voor dat de jongeren de negatieve uitpak van veel tijd verbruiken achter de PC niet weten. Dat is ook gebleken uit cijfers die door de NVVJ (Nederlandse vereniging voorlichting voor jongeren) zijn ontwikkeld door verschillende enquêtes die via de mail en op straat zijn gehouden.
Het is goed om meer voorlichting over PC verslaving te geven, want als de jongeren weten wat de gevolgen kunnen zijn, zullen ze zich wel een beetje inhouden als ze later een goede baan willen hebben en een goed leven willen hebben. Het kan jammer genoeg ook bij sommige jongeren helemaal verkeerd uitpakken, omdat de jongeren zich graag stoer gedragen zal er al gauw iemand zijn die graag stoer wil zijn en zich daar dan maar niets vaan aan gaat trekken en het kinderachtig gaat noemen en de andere jongeren willen natuurlijk niet achterblijven en zo kan het kinderachtig gevonden worden.
Als laatste zou er ook nog accijns op internet gegeven kunnen worden, omdat de meeste PC verslaafden veel internet gebruiken en ze daarmee kunnen communiceren. Het zal namelijk wel een stuk duurder worden om te gaan internetten en ze geven hun geld ook uit aan andere prioriteiten.
Het is dus een goed idee om accijns op het aantal uren dat het internet word gebruikt te heffen, omdat de overheid weer meer geld kan besteden aan andere belangrijke algemene prioriteiten en de jongeren minder keuze hebben om op de pc zichzelf te vermaken en er al snel genoeg van krijgen.
Maar helaas is het niet helemaal zonder een addertje onder het gras, omdat ze dan wel andere dingen gaan zoeken om zich toch op de PC zich bezig te houden en toch meestal de ouders de accijns gaan betalen, dus voor de jongeren maakt dat niet veel uit, maar de ouders worden er alleen maar armer op.
Het is een algemeen probleem, PC verslaving en dat er een oplossing voor gezocht moet worden is dus ook wel duidelijk. Of het nou meer controle is, of meer voorlichting of accijns op internet, of misschien zelfs wel alle 3, dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar wat er gaat gebeuren is nog de vraag.
Hylke
(opmerking: de informatie die in deze beschouwing is gebruikt is niet kloppend)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Goed schrijfplan

10 jaar geleden

P.

P.

Super goed dit! Prachtig

5 jaar geleden