Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Beschouwing Nederlands
Eenheid; of toch niet?

Gesleten broekspijpen; Ipods; stoere sneakers; oordoppen in; kinky mobiel; het straatbeeld op een middelbare school met pubers. Wie van deze wil er nou niet zo ‘goed’ uitzien en er bij horen? Maar zijn deze verschillen wel goed? Het zou toch perfect zijn als iedereen gelijk is? Geen gepest, geen verschil tussen arm en rijk. Het kan allemaal met het schooluniform. Maar is dat wel zo ‘perfect’?
Pubers geven bakken vol euro’s uit om er zó ‘top’ uit te zien. Met de komst van een schooluniform kan men zich dus niet meer onderscheiden en identificeren. Buiten school kan dat nog steeds, bijvoorbeeld met een kapsel en sieraden. Maar het is een strijd tussen vrijheid en gelijkheid. Waar veel verschillende meningen over zijn en veel discussies. Hieronder een verschillende kijk op dit omstreden punt.


Als je de schooluniformen invoert, zullen de medescholieren niet meer afgaan op het uiterlijk (ze dragen immers toch dezelfde kleding?) en dit kan er toe leiden dat er minder gepest wordt. En ze zijn ook niet de enige die een eenheid zijn. Kijk maar na het leger, politie en verplegend personeel, heb je hen ooit horen klagen? Klinkt prima, toch?!
Maar er zijn ook nadelen, zoals altijd, en belangrijke. Het is een probleem wat vaker voorkomt in een kapitalistisch land: geld. Ouders moeten al veel betalen, schoolgeld, kosten voor schoolboeken etc. En als dan ook nog de kosten van een uniform. Armere ouders kunnen het al bijna niet veroorloven. Zouden de armere scholieren geen kans mogen krijgen om een goede opleiding te volgen en hogerop te komen? En het is toch saai als bijvoorbeeld iedereen een blauwe broek en een rode trui draagt? En de verschillende gewoontes en culturen? Dan komen er weer vragen over het hoofddoekje? Mag dat?
Moet het schooluniform verplicht worden zoals in Engeland, waar ze het nuttig en rechtvaardig vinden? Wel of niet; over beide kanten valt wel iets te zeggen. Kiezen voor gelijkheid voor gelijkheid zoals in Engeland, of zijn we voor de vrijheid van kledingkeuze? Er zullen altijd wel mensen oneens zijn met de keuze die gemaakt wordt, want alle mensen tevreden krijgen, blijft moeilijk, eigenlijk onmogelijk…

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.