Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schooluniformen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 361 woorden
  • 28 april 2008
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschouwing Nederlands

Eenheid; of toch niet?


Gesleten broekspijpen; Ipods; stoere sneakers; oordoppen in; kinky mobiel; het straatbeeld op een middelbare school met pubers. Wie van deze wil er nou niet zo ‘goed’ uitzien en er bij horen? Maar zijn deze verschillen wel goed? Het zou toch perfect zijn als iedereen gelijk is? Geen gepest, geen verschil tussen arm en rijk. Het kan allemaal met het schooluniform. Maar is dat wel zo ‘perfect’?

Pubers geven bakken vol euro’s uit om er zó ‘top’ uit te zien. Met de komst van een schooluniform kan men zich dus niet meer onderscheiden en identificeren. Buiten school kan dat nog steeds, bijvoorbeeld met een kapsel en sieraden. Maar het is een strijd tussen vrijheid en gelijkheid. Waar veel verschillende meningen over zijn en veel discussies. Hieronder een verschillende kijk op dit omstreden punt.


Als je de schooluniformen invoert, zullen de medescholieren niet meer afgaan op het uiterlijk (ze dragen immers toch dezelfde kleding?) en dit kan er toe leiden dat er minder gepest wordt. En ze zijn ook niet de enige die een eenheid zijn. Kijk maar na het leger, politie en verplegend personeel, heb je hen ooit horen klagen? Klinkt prima, toch?!

Maar er zijn ook nadelen, zoals altijd, en belangrijke. Het is een probleem wat vaker voorkomt in een kapitalistisch land: geld. Ouders moeten al veel betalen, schoolgeld, kosten voor schoolboeken etc. En als dan ook nog de kosten van een uniform. Armere ouders kunnen het al bijna niet veroorloven. Zouden de armere scholieren geen kans mogen krijgen om een goede opleiding te volgen en hogerop te komen? En het is toch saai als bijvoorbeeld iedereen een blauwe broek en een rode trui draagt? En de verschillende gewoontes en culturen? Dan komen er weer vragen over het hoofddoekje? Mag dat?

Moet het schooluniform verplicht worden zoals in Engeland, waar ze het nuttig en rechtvaardig vinden? Wel of niet; over beide kanten valt wel iets te zeggen. Kiezen voor gelijkheid voor gelijkheid zoals in Engeland, of zijn we voor de vrijheid van kledingkeuze? Er zullen altijd wel mensen oneens zijn met de keuze die gemaakt wordt, want alle mensen tevreden krijgen, blijft moeilijk, eigenlijk onmogelijk…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.