Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

NL beschouwing

Beoordeling 9
Foto van Sascha
  • Beschouwing door Sascha
  • 5e klas havo | 450 woorden
  • 28 juni 2022
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 9
2 keer beoordeeld

Help mijn kind is vlogger.

YouTube wordt deze tijd steeds bekender en bekender iedereen heeft er wel van gehoord de plek waar je gemakkelijk zelf een video kan uploaden of kan bekijken van je favoriete vlogger of YouTuber. De meeste kinderen zijn opgegroeid met YouTube en bepaalde vlogger waar je elke dag naar keek, zij zien YouTubers hun grote droom leven met veel abonnees en bekendheid en welk kind wil dat niet? Daarom zie je ook steeds vaker jonge kinderen die hun met een eigen YouTube kanaal beginnen, maar mag dit wel?  

Kinderen onder de 13 jaar mogen niet werken in Nederland, dit staat zo beschreven in de wet onder het verbod op kinderarbeid. Kinderen mogen wel werken als er sprake is van cultureel werk zoals theatervoorstelling, films en televisieprogramma. Maar toch gebeurt het dat kinderen onder 13 te zien zijn op YouTube dat is mede te danken aan de ouders bijvoorbeeld als hun vloggers zijn en hun kinderen dagelijks filmen. Maar ook omdat kinderen een eigen YouTube kanaal willen om net zo bekend en veel abonnees te krijgen zoals hun YouTube sterren.                                                                                                                        ------Ouders doen er alles aan om hun kinderen zo succesvol mogelijk te maken, ouders zoeken nieuwe ideeën als content van hun kinderen want de ideeën moeten wel binnen rollen, maar ook de ouder beheren vaak de Instagram en tiktok accounts van hun kind alsof ze hun persoonlijke assistente zijn.                                                                                                        --------Door al dat geregel lijkt de leuke hobby om video's te maken voor je publiek meer op werk, het opnemen van filmpjes in een opgebouwde set met scripts en voorgeprogrammeerde zinnetjes waar de ouders alles over beslissen. Ouders gaan ook sponsor-deals aan met bepaalde merken, waar hun kinderen iets moeten uittesten zoals: speelgoed, en daar een geforceerde positieve review op moet geven ook al vindt het kind het niks, want met zo'n sponsor-deal kan je veel geld mee verdienen waar je als kind zelf nog niks meer kan maar als ouder wel.                                                                                                  --------Maar er is ook een positieve kant om op jonge leeftijd aan YouTube te beginnen, je bouwt al op jonge leeftijd een fanbase op dat zijn de mensen die op jouw kanaal abonneren en je video's bekijken, waar je later als je ouder bent zelf gebruikt van kan maken en daar een carrière mee kan opbouwen en daar vaak bakken met geld mee kan verdienen.

Alles bij elkaar genomen is het leven van een jonge YouTube niet ideaal je wordt van alle kanten gedwongen door merken maar ook je ouders om zo goed mogelijk je best te doen proberen zoveel mogelijk sponsordeals bij elkaar te harken, allemaal om het geld en bekend te worden, zo loop de hobby die je leuk vond langzamerhand in werk. 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Sascha