Nederlands Beschouwing Boeken Lezen

Beoordeling 0
Foto van Max
  • Beschouwing door Max
  • 5e klas vwo | 633 woorden
  • 20 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Is lezen alleen nog voor ouderwetse mafkezen?


In deze tekst vertel ik je over hoe de mening over lezen van het hedendaagse publiek is veranderd


Als je tegenwoordig in een klas vraagt wie er allemaal van lezen houdt, zul je heel snel merken dat nauwelijks iemand zijn vinger opsteekt. Maar waardoor komt dit? Houdt de jeugd van tegenwoordig niet meer van lezen? Steekt simpelweg niemand tegenwoordig meer zijn vinger op? Of zijn de mensen die lezen bang om veroordeelt te worden voor hun hobby? 


De kans is klein dat zo weinig minderjarigen tegenwoordig niet van lezen houden. Volgens wat ik uit eigen ervaringen heb opgemerkt, zijn er wel degelijk een redelijk aantal minderjarigen dat vaak leest. Maar daarentegen staat uiteraard ook een groep die nog steeds in de meerderheid is, die niet van lezen houdt of er zelfs een hekel aan heeft. Beide soorten mens hebben hun eigen redenen voor hun mening, en deze tekst gaan we naar een aantal hiervan kijken


Lezen is de afgelopen jaren een stuk toegankelijker geworden. Er zijn op de meeste sites veel gemeenschappen te vinden die actief nog boeken lezen en deze bespreken. Dit zorgt voor verspreiding van informatie over literatuur en vaak bereikt dit ook mensen buiten deze gemeenschappen. Maar misschien wel de grootste bijdrager aan de interesse van de jeugd in boeken is de site Wattpad. 


Wattpad is een site uit 2006 waar miljoenen e-books op te vinden zijn van allerlei verschillende genres en culturen. Ook kun je er schrijvers op volgen en op de hoogte blijven van hun activiteit. Ook kun je er zelf verhalen op schrijven en verhalen van anderen lezen en hierover discussiëren, het moedigt dus ook verhaal-analyse en de creativiteit aan. De site heeft volgens Wikipedia 90 miljoen gebruikers en 85% hiervan heeft een leeftijd tussen de 13 en 20 jaar.


Maar waarom vinden zij het zo interessant? Volgens een aantal vrienden die ik heb gevraagd hierover, is lezen zo interessant omdat jij je in nieuwe werelden kan verdiepen en je in kan leven in de vele unieke personages die hierin leven terwijl jij je fantasie gebruikt om de vele woorden die op het papier staan omzet in de spannendste verhalen, op een manier die TV of film het niet kan.


Hiertegenover staat de 60% van tieners die beweren dat ze minder vaak dan één keer per week lezen. Dit kan door een aantal dingen komen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat school ervoor heeft gezorgd dat deze mensen weinig plezier meer hebben in het lezen van boeken. Ook vervelend zijn de lange saaie teksten die ze krijgen tijdens begrijpend lezen, het lezen van minder leuke schoolboeken en de beperkte selectie van boeken die ze mogen kiezen voor de talen (Zoals bij Nederlands een oorspronkelijk Nederlandstalig boek dat geen thriller is). Door al deze dingen is de zin die zij hebben in het stilzitten en lezen van een boek waarschijnlijk sterk afgenomen.


Een andere reden voor dit hoge aantal niet-lezers is het verkorte concentratievermogen van de jeugd. Door de constante stimulering van mobieltjes, computers etc. Is het een stuk moeilijker voor deze mensen om een uur lang iets te lezen zonder afgeleid te raken door iets. Het is natuurlijk veel makkelijker voor hen om een film of serie op Netflix aan te zetten in plaats van 5 bladzijdes lezen vol met kleine details over iemand die zijn tanden poetst.


In conclusie is er dus veel veranderd de afgelopen jaren op het gebied van lezen en wat mensen van lezen vinden. De mensen die er niks aan vinden hebben hier hun redenen voor en de mensen die ervan houden zullen blijven doorgaan met lezen en heel misschien motiveren ze iemand om hetzelfde te doen. Uiteindelijk verschilt het veel wat iedereen denkt. Maar wat jij ook vindt van lezen, jij hebt alsnog zojuist een 632 woorden tekst gelezen over lezen. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Max