Leerplicht

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 916 woorden
  • 22 januari 2013
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Sinds 1 januari 1901 geldt er in Nederland leerplicht. Door deze wet moesten kinderen van 6 tot 12 jaar verplicht naar school. Tegenwoordig is de leerplicht van 5 tot 18 jaar,behalve als je een startkwalificatie hebt,dan hoef je maar tot je 16e (1). Door de leerplicht moet iedereen naar een basisschool en daarna na de middelbare school, door die af te ronden kan je een opleiding gaan doen,zodat je je daarna kan gaan werken .Toch doet niet iedereen dit,of ze stoppen met de middelbare school op hun 18e,je hebt immers geen leerplicht meer. Maar in hoeverre draagt de leerplicht nou eigenlijk bij aan de ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie?

Vanaf je 18e ben je niet meer leerplichtig,daarvoor hoef je niet een startkwalificatie te hebben. Omdat de meeste jongeren liever gaan werken en geld verdienen of niks doen,dan naar school gaan,stoppen ze met school,omdat ze toch niet meer leerplichtig zijn. Doordat ze hun middelbare school niet afronden,hebben ze geen diploma en zullen ze dus ook een kleinere kans hebben om een opleiding te kunnen volgen. Hierdoor krijgen ze minder goed betaald werk en maken ze ook minder verschil voor de maatschappij,want ze zijn geen wetenschappers die een belangrijke uitvinding doen. Maar wat als er helemaal geen leerplicht was?

Een voordeel van de leerplicht is dat iedereen een goede opleiding krijgt,waardoor je zelf anderen ook weer dingen goed kunt leren. Zoals een leraar,als die zelf niet goed les had gehad,had die ook niet anderen dingen kunnen leren. Als tegenargument zou je kunnen zeggen dat het een soort van vrijheidsberoving is. Je moet ergens zijn,zonder dat je dat zelf wil. En je krijgt er niets voor,zoals bij werk.

Door de leerplicht zijn er ook leraren nodig,die goed les kunnen geven. Hierdoor zijn er weer meer banen,want als niemand naar school ging waren er ook geen leraren nodig geweest. Door een goede opleiding kan je ook weer een beter baan krijgen,waarmee je meer kan verdienen,waardoor de economie erop vooruit gaat. Want doordat je meer verdient zul je waarschijnlijk meer gaan uitgeven waardoor “het geld blijft rollen”.

Om terug te komen op die vrijheidsberoving,zou je zelfs kunnen zeggen dat het een soort van gijzeling is. Gijzeling is het vasthouden van iemand tegen zijn wil om iets van haar/hem of anderen gedaan te krijgen. Als je iemand laat nablijven,hou je iemand tegen zijn wil op school om bijvoorbeeld diegene z'n huiswerk te laten maken. Dan zou in dit voorbeeld de leraar de gijzelaar zijn en eigenlijk kunnen worden opgepakt. Doordat school verplicht is,zal lang niet iedereen even gemotiveerd zijn. Daardoor zullen de resultaten waarschijnlijk lager zijn dan mogelijk is. Als het uit vrije wil zou zijn,zouden de mensen die naar school gingen een goede reden daar voor hebben en dus gemotiveerder zijn.

Doordat naar school gaan verplicht is,zijn er ook veel hoog opgeleiden. Soms zelfs teveel. Hoogopgeleide mensen willen vaak niet werk doen van een lager niveau,waardoor er mensen uit andere landen moeten komen die hier wel het lager betaalde werk en werk van lager niveau willen doen. Daardoor wordt Nederland weer voller en het kost de overheid meer geld,omdat op een gegeven moment die buitenlanders niet meer kunnen werken en dan geld nodig hebben om te kunnen leven. Ook vinden veel mensen het niet fijn dat er buitenlanders zijn die hier werken,omdat ze dan het idee hebben dat hun werk wordt afgepakt.

Als nadeel zou je kunnen zeggen dat onderwijs duur is. Het is duur om les te laten geven en gebouwen te laten bouwen en lesmethodes te ontwikkelen en boeken te maken enz. Maar het is ook duur om onderwijs te volgen,zeker een studie kost veel geld en niet iedereen heeft genoeg geld.

Ook is een nadeel van de leerplicht dat je naar school moet en dus niet kunt gaan werken. Als je eerst zou kunnen werken zou je vast geld kunnen verdienen voor een studie en het is voor werkgevers ook goedkoper om jongere mensen in dienst te hebben,want die hoeven ze minder te betalen. En 't voordeel van later pas naar school is dat waarschijnlijk iedereen dan gemotiveerder is,omdat ze dan beter inzien dat het belangrijk is en dat kunnen kinderen nog niet.

Nadelen van de leerplicht zijn dat het vrijetijdsberoving is,of zelfs gijzeling. Ook zijn de meesten minder gemotiveerd,omdat het verplicht is en ze er niet zelf voor hebben gekozen. Het is ook best duur en er komen door verplicht onderwijs teveel hoog opgeleiden. Je kan ook niet gaan werken eerst om geld te verdienen,waardoor je later gemotiveerder bent waarschijnlijk en het is goedkoper voor de werkgevers.

De voordelen zijn dat je een goede opleiding krijgt,waardoor je later meer kanten op kunt. Ook kun je door een goede opleiding een betere baan krijgen en meer uitgeven wat weer goed is voor de economie. Bovendien worden er door leerplicht banen gecreëerd,want er moeten immers leraren zijn en directeuren en administratief medewerkers. De leerplicht draagt wel bij aan de kenniseconomie van Nederland,al is het niet optimaal. Zolang de hierboven genoemde nadelen er nog zijn zal het altijd beter kunnen. En mensen met een hoge opleiding kunnen ook best werk van lager niveau gaan doen,als er geen belangrijke reden zijn omdat niet te doen,want daardoor hoeven er weer minder buitenlanders te komen en zijn de mensen weer blij en t is goedkoper.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.