Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Kinderarbeid

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas havo | 530 woorden
  • 6 december 2021
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Kinderarbeid toestaan of toch verbieden?


Kinderarbeid. Iets wat eeuwenlang een groot probleem is. Wat is kinderarbeid nou precies en waarom bestaat het? De ILO, International Labour Organization, spreekt van kinderarbeid wanneer kinderen onder de twaalf jaar werken, kinderen tussen de twaalf en de veertien jaar zwaar werk verrichten en alle kinderen onder de achttien jaar gevaarlijk werk beoefenen. Kinderarbeid bestaat onder andere door: armoede, waarbij de kinderen hun ouders of verzorgers moeten helpen geld verdienen voor hun dagelijkse behoeften en door het ontbreken van goed of überhaupt onderwijs (unicef.nl, z.d.).


 Kinderarbeid neemt de laatste jaren weer toe. Volgens UNICEF, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, is dit het probleem waar de Derde Wereld (aanduiding voor ontwikkelingslanden) mee te maken heeft. Kinderarbeid komt in veel landen voor, ondanks de vele wetten en regels die er zijn. In Nederland kwam er in het verleden veel kinderarbeid voor. 


Er is daar lang niets aangedaan. Om er toch iets aan te veranderen werd het Kinderwetje van Houten, vernoemd naar politicus Samuel van Houten, ingevoerd. Is kinderarbeid juist goed of toch slecht? En waar leg je de grens in kinderarbeid dat we willen en kinderarbeid dat zeker niet van ons mag? (nu.nl, 8 mei 2010)(schooltv, 9 maart 2015)


 Kinderarbeid heeft zowel voor- als nadelen. Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Wat nadelen voor de kinderen zijn, kunnen voordelen zijn voor de mensen die daarop profiteren. Allereerst zal ik beginnen met een paar voordelen te benoemen vanuit beide invalshoeken. Producten die in Afrika of Azië worden geproduceerd zijn over het algemeen goedkoop om te fabriceren. De volwassenen krijgen weinig betaald voor het werk dat ze verrichten. Kinderen krijgen voor hetzelfde werk nog minder betaald. Voor fabrikanten zijn kinderen dus goedkoper en willen ze meer kinderen aan het werk zetten (kinderarbeid-sm.blogspot, 8 juni 2010).


 Kinderen verdienen geld met hun werk. Het geld van de kinderen zonder ouders of verzorgers is van hunzelf. Met dat geld kunnen deze kinderen, na een tijd sparen, hun dagelijkse behoeften mee voorzien. De kinderen die wel een voogd hebben moeten hun geld afstaan om de rest van de familie financieel te ondersteunen.  


 Aan de andere kant, het is bekend dat kinderarbeid slecht is voor de gezondheid van kinderen. Zoals beschreven staat in Fabriekskinderen waar Saartje elke ochtend vertrok om te werken en uiteindelijk zo ziek werd dat ze in haar bedje overleed, geldt dat hetzelfde voor miljoenen kinderen. Kinderarbeid heeft gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een kind. Kinderen moeten voor een groot deel van de dag hetzelfde zware en vermoeiende werk doen en vaak in benauwde ruimtes (stopkinderarbeid.nl, z.d.)(unicef.nl/kinderarbeid, z.d.)(kinderrechten.nl, z.d.). 


 Ook kunnen ze geen onderwijs krijgen als ze de hele tijd werken. Hierdoor kunnen ze hun ‘level’ niet verbeteren en blijven ze weinig verdienen. Hun toekomstige kinderen zullen in hun voetstappen moeten treden en ook als kind geld gaan verdienen (unicef.nl, z.d.).


 Ondanks alle maatregelen blijft kinderarbeid bestaan. Er is weinig tot helemaal geen verschil in kinderarbeid tussen lagelonenlanden en wat rijkere landen. Zoals eerder benoemd zijn er zowel voordelen als nadelen aan kinderarbeid en ligt het aan de manier waarop je het bekijkt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.