Hoofddoekjes in de rechtszaal

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • Klas onbekend | 222 woorden
  • 21 januari 2002
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
60 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Beschouwing ‘Hoofddoekjes in de rechtszaal’

Moslims die een carrière willen maken in de rechtszaal, maar zichzelf genoodzaakt zien een hoofddoekje te dragen, staan in Nederland een koude douche te wachten. Onlangs is een moslim afgewezen als griffier omdat een hoofddoekje volgens de rechtbank onverantwoord is; een conflict is geboren. De vraag is of hoofddoekjes moeten worden geaccepteerd in de rechtszaal.

Dit probleem hangt ongetwijfeld samen met het conflict dat het cultuurrelativisme samen met de autonome waarde van het individu oplevert. De grondwet zegt ons dat ieder mens gelijk behandeld moet worden. Al sinds het ontstaan van de moderne rechtsgang mag alleen voorgeschreven kledij worden gedragen door rechtsdienaars, om zo de rechtsdienaars te depersonaliseren. Hier passen hoofddoekjes dus niet bij.

Daar staat het cultuurrelativisme tegenover. Volgens het cultuurrelativisme mogen immigranten in ons land hun eigen cultuur blijven toepassen. Volgens de Koran, het heilige boek van de moslims, is het verboden voor de vrouw om het hoofddoekje buitenshuis af te doen. Dit betekent dus ook dat ze een hoofddoekje in de rechtszaal moeten blijven dragen.

In dit geval staan het cultuurrelativisme en belangrijke opvattingen uit eigen cultuur als de autonome waarde van het individu lijnrecht tegenover elkaar. Het is duidelijk dat als er een oplossing voor dit probleem gevonden moet worden dat één van deze opvattingen aangepast, of wellicht geheel opgegeven moet worden.

REACTIES

N.

N.

He M n M

How's life? Ik weet niet of je een jongen of meisje bent maar volgens mij ben je wel buitenlands. Bedankt voor dit werkstuk ik had er ook over gehoord weet je. Ik weet nog niet of ik t kan gebruiken maar toch bedankt. Mail je me wel ff terug Kus Najat

20 jaar geleden

H.

H.

ik heb geen commentaar voorje. ik wil alleen weten wat je bronen waren. ik ben ook bezig met een werkstuk over hoofddoekken.
Thanks,
H.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.