Het optreden van de NS op 30 april 2001

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas vwo | 1285 woorden
  • 3 juli 2001
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Het is de bedoeling om een beschouwing te schrijven over een actueel onderwerp die je zelf mag uitkiezen Je moest daarvoor onder andere twee actualiteiten programma’s kijken. Ik heb gekozen voor de slechte service van de NS in Amsterdam op koninginnedag. Aangezien ik niet twee actualiteiten programma’s over dit onderwerp heb kunnen ontdekken, maar wel een discussieforum op http://fokzine.net over dit onderwerp heb ontdekt en een discussie hierover op omroep Gelderland, baseer ik mijn beschouwing op die twee media.


De beschouwing

Op 30 april 2001 zijn er nogal wat problemen geweest in Amsterdam op het Centraal Station. De NS was niet berekend op de grote stroom koninginnedag reizigers en kon de grote hoeveelheid reizigers niet aan. Aangezien de treinen overvol waren, vertrokken sommige treinen niet. Reizigers gingen dankzij de slechte service aan de noodrem trekken, over het spoor heen lopen en meer van zulk soort dingen om de NS te treiteren dankzij hun slechte service. Om de boze reizigers uit de buurt te houden, liet de ME traangasaanvallen los. Naar huis toe gaan per trein vanaf het CS in Amsterdam was tot 2 uur in de nacht uitgesloten. De NS gaf de reizigers geen informatie waarom ze niet naar huis toe konden per trein. Er werd niets omgeroepen en de mensen waren in onzekerheid of ze wel thuis zouden kunnen slapen. De reizigers vernielden dingen, maakten ruzie, gooiden met stenen naar de politie en meer van dit soort ongein.
De NS had deze chaos kunnen voorkomen door meer treinen in te zette en de reizigers op de hoogte te stellen van de omstandigheden. De NS hield de schijn op dat de treinen snel weer zouden gaan rijden, maar dit was niet zo. De NS had extra bussen in kunnen zetten om de reizigers af te voeren. Dit gebeurde pas rond middernacht, veel te laat dus.
Irene ter Voorden en Henk Ariaan hadden op omroep Gelderland een discussie betreffende dit onderwerp. Irene vindt het belachelijk dat de NS de mensen niet op de hoogte heeft gesteld van de omstandigheden en dat de NS zoveel reizigers niet had verwacht. Het is tenslotte koninginnedag in Nederland en in de hoofdstad is dan altijd veel te doen. Henk is het hier ook mee eens, maar hij vind niet dat de schuld alleen bij de NS ligt. De reizigers waren namelijk erg vervelend en gingen bijvoorbeeld over het spoor lopen, zodat de treinen gewoon niet in staat waren om zich voort te bewegen.
Op het discussieforum van http://www.fokzine.net hebben veel mensen gereageerd die bij deze ‘crisis’ betrokken waren. Het onderwerp van de discussie was: “Amsterdam wil schade verhalen op NS” Ik zal alleen de mening van de betrokkenen behandelen, omdat zij echt uit een mening et behulp van belevenissen praten. ‘Ceajay’ was één van de personen die over het spoor heeft gelopen. Hij weet te beargumenteren waarom er aan de noodrem is getrokken en er over het spoor werd gelopen. De treinen zaten veel te vol en de mensen konden er niet uit. Veel personen kregen het benauwd en wilden weg uit de bomvolle trein. Volgens Ceajay ligt de fout wel degelijk bij de NS; er waren veel te weinig treinen en de reizigers konden geen hoogte van de NS krijgen.
Mrays heeft ook een duidelijke mening over de oneffenheden op het CS. Hij snapt niet dat de NS zo’n grote drukte niet heeft zien aankomen. Dat de mensen aan de noodrem gingen trekken, was naar zijn mening ook de schuld van de NS. De mensen gingen namelijk aan de noodrem trekken omdat ze naar adem snakten. Als de treinen niet zo vol werden gegooid, kon de trein gewoon weg en zouden er geen ademsnakkende mensen zijn die aan de noodrem trokken.
Xhorder heeft een hele andere mening. Hij vindt dat je de schuld niet bij de NS mag neerleggen. De schuld ligt volgens hem bij de reizigers. De reizigers hadden niet aan de noodremmen moeten trekken, ook al stond de trein stil. De NS heeft volgens hem de fout gemaakt dat de treinen te vol zaten, maar de reizigers zijn de hoofdschuldigen omdat ze op het perron gingen lopen. Het is echt niet alleen de schuld van de NS volgens Xhorder.

Twinsum, een andere bezoeker http://www.fokzine.nl, vindt dat je de NS niet de schuld mag geven van wat hier is gebeurd. In een conflict zijn er altijd twee schuldig, dus niet alleen de NS. Hij vindt het helemaal belachelijk dat er bushokjes zijn vernield, omdat de mensen vertragingen hadden. “Dit is toch geen reden om bushokjes te vernielen!”, aldus Twinsum.
Ik heb ook een paar krantenartikelen gezocht betreft dit onderwerp. De twee met de meeste meningen heb ik eruit gehaald om te behandelen. Het eerste artikel is getiteld: “ Treinreizigers strandden op Koninginnedag in Amsterdamse wijnkelder.”Gerda de Jong vindt dat dit nooit heeft mogen gebeuren. Iedereen had op zo’n grote drukte kunnen rekenen, het is immers Koninginnedag. Ronny Swachofer, iemand die ook betrokken was bij de chaos, vindt het belachelijk dat er geen informatie werd vrijgegeven, terwijl er overal paniek was. Hij moest zelfs bellen naar huis om te vragen wat er aan de hand was. Nico Buurman vermoedt dat er bij de NS krachten werken die de NS kapot willen maken. Men had dit immers kunnen verwachten. Hij wil nooit meer met dit “onbetrouwbare vervoersbedrijf” reizen. Leen van donker vindt het het toppunt dat de NS de schuld bij de reizigers legt, zij zijn immers zelf de schuldigen.
Het tweede krantenartikel draagt de titel: “Cohen: NS hield te lang de schijn op”. De burgermester van Amsterdam, Job Cohen, vindt dat de NS fout is geweest en dat ze Amsterdam aan het lijntje hield, door de indruk te wekken dat de treinen snel weer zouden gaan rijden. Hij wil de tonnen schade in de stad die is aangericht door de woedende reizigers deels verhalen op de NS. NS-woordvoerder John Krijgsman is van mening dat niet de schuld van de NS is. De chaos is te wijten aan het gedrag van de reizigers volgens hem: “Uit balorigheid, verveling of frustratie werd aan de noodrem getrokken, werden ruiten ingetrapt en brandblussers leeggespoten door de reizigers.” Er was niets aan de situatie te doen volgens Jon Krijgsman. Of er was geen personeel, of geen materiaal, of er was een ruit ingetrapt of aan de noodrem getrokken zodat de trein het station niet kon verlaten. John Krijgsman vindt dat je soms mar beter niet informatie kan verstrekken. Als je omroept dat er een trein klaarstaat, rent iedereen erheen en is de trein weer stampvol. Hierdoor kan de trein weer niet vertrekken doordat er aan de noodrem wordt getrokken. John Krijgsman vindt dus duidelijk dat de situatie niet te redden viel.
Ik zelf vind dat de NS fout is geweest. Het is logisch dat er heel veel mensen op Koninginnedag per trein naar Amsterdam gaan. De koningin kwam immers niet, dus kan je nog veel meer mensen verwachten. De NS had hierop gewoon berekend moeten zijn, dan was dit nooit gebeurd. Misschien zou ik ook wel aan de noodrem hebben getrokken als ik het heel benauwd kreeg en ik opgesloten zat tussen massa’s mensen in de trein. Ik kan de situatie heel goed begrijpen van de reizigers. Het is helemaal belachelijk naar mijn mening dat er geen informatie werd verstrekt over alles wat gaande was. Hierdoor hadden nog enkele problemen voorkomen kunnen worden denk ik. Dat de reizigers bushokjes en meer openbare gelegenheden in de stad zijn gaan vernielen, vind ik wel laag van de reizigers. Dit was nergens voor nodig geweest. Maar als de NS alert was geweest, was dit ook nooit gebeurd.

Bronnen:

http://www.fokzine.net
De Telegraaf – 2 mei 2001
Het Gelders Dagblad – 2 mei 2001

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.