Extra alcohol-wachttijd?

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 772 woorden
  • 20 februari 2013
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Heeft het zin de leeftijd om alcohol te mogen kopen te verhogen naar 18?

Eindelijk, je bent 16! Nu mag je scooterrijden, films kijken van 16+, uitgaan en, je voelt het al aankomen, alcohol drinken! Alleen voor de sterke drank moet je 18 zijn. De rest mag je nu legaal kopen en drinken. Of niet? Nu mag het nog, maar er wordt in de Tweede Kamer over nagedacht om de leeftijd waarop je sterke drank mag kopen naar 18 te verhogen. Het initiatiefwetsvoorstel is voor de zomer van 2012 ingediend door de ChristenUnie, SGP, PvdA en het CDA. Vooral ouders zijn het ermee eens, het zou problemen verminderen. Veel jongeren zijn het er niet mee eens. De vraag is: Zou het zin hebben?

Ja! Dit gaat zin hebben

Op de site van de ChristenUnie reageert Kamerlid Joël Voorderwind verheugd. ‘Het verhogen van de leeftijdsgrens geeft ouders een belangrijke steun in de rug en biedt grote gezondheidswinst bij jongeren’, laat hij weten. ‘Nu geeft alcoholgebruik nog te veel beschadiging van jonge hersens in ontwikkeling.’ Het doel van de regering is om de grens van alcoholverkoop naar 18 jaar te verhogen, maar dat zit er nu nog niet in. Dat geldt nu alleen nog voor sterke drank. Er een nieuwe wet ingegaan die jongeren onder de 16 verbiedt om alcohol bij zich te hebben. Dat is strafbaar, ook al drink je er niet van. Dat zou kunnen betekenen dat er minder hangjongeren op straat te vinden zijn, tenminste de jongeren onder de 16. Ze mogen immers geen drank bij zich hebben. Als ze dat toch willen, zullen ze dat bij iemand thuis gaan zoeken en hangen ze niet meer op straat rond. Een tweede voordeel is dat een grote hoeveelheid alcohol slecht is voor je hersenen en dat op deze manier er minder alcohol mag worden gedronken door jongeren. Nederlandse jongeren beginnen vroeg en drinken veel. Zo heeft 80 procent van de 14-jarigen al ervaring met alcohol, drinkt ruim de helft van de 15-jarige meisjes in een weekend meer dan vijf glazen, en drinkt 30 procent van de jongens minstens elf glazen per weekend. Het aantal kinderen dat door alcoholgebruik in coma raakt, nam in 2009 met 50 procent toe ten opzichte van het jaar daarvoor, zo bleek deze week uit cijfers van het NSCK (Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde). Hoe vroeger je begint aan alcohol, hoe meer kans op een latere verslaving.

Nee! Dit gaat niet werken

Ook wordt de verkoop strenger gecontroleerd. In sommige supermarkten moeten kassiers en caissières legitimatie vragen aan iedereen onder de 20 jaar die alcohol wil kopen. Het kan voor hen wel lastiger worden om de leeftijd te schatten van de klanten die alcohol willen kopen. Vooral onder de jongere caissières en kassiers is dat lastig. 20 is niet hun leeftijdsgroep en dat maakt het moeilijk. Dat kan voor problemen bij de kassa zorgen. Daarnaast kunnen jongeren toch vaak al aan alcohol komen zonder het zelf te kopen. Ze kunnen bijvoorbeeld een vriend hebben die al wel oud genoeg is en alcohol voor ze haalt. Ook kan de maatregel voor opstandige jongeren zorgen, omdat de meeste het er niet mee eens zijn. Daarnaast brengt elke maatregel die het alcoholgebruik effectief terugdringt, met zich mee dat de alcoholindustrie en de horeca minder inkomsten kunnen verwachten wat kan leiden tot banenverlies.

Wat vinden we ervan?

Volgens veel horecaondernemers zal de verhoging van de alcoholleeftijd voor problemen gaan zorgen. ‘Als ze het hier niet kunnen krijgen, gaan ze het elders zoeken. Dan denk ik aan indrinkhokken en feestschuren. Wat ik zeker zie gebeuren is dat ze naar België gaan, want daar is de grens nog wel 16’, zegt de eigenaar, Harold Meulenbroeks, van café Caramba! en El Sombrero in Reuzel. Ook de scholieren op de school in Reuzel zijn het er niet mee eens. ‘Ik moet al lang wachten, en dan nu nog 2 jaar erbij. Dat wordt te veel’, zegt een scholier. ‘Zonder bier, dat is niet te doen. Ik vind het daar te lekker voor’, zegt een ander. Vaak weten ouders wel dat hun kind alcohol drinkt, maar ze zijn zich niet bewust van de hoeveelheid ervan. Ze vinden het een goed idee wanneer de alcoholleeftijd naar 18 jaar gaat. Dat blijkt uit onderzoek van opvoedkundige Marina van der Wal.

Toekomst

Het is nu dus zo dat je, als je nog geen 16 bent, geen alcohol mag kopen, drinken, of bij je hebben. Voor sterke drank moet je 18 zijn. Misschien dat de alcoholleeftijd in de toekomst verandert van 16 naar 18. Er zitten positieve en negatieve gevolgen aan, maar hoe er precies op gereageerd gaat worden en hoe het gaat uitpakken is nog onduidelijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.