Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Euro

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 570 woorden
  • 6 januari 2003
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Veel Nederlanders nog niet overgeschakeld op de euro

De euro is sinds 1 januari 2002 onze nieuwe munteenheid.
Nu zijn we met 12 landen verbonden en kunnen er met een soort munt betalen.
Op het eerste gezicht is het makkelijk, geen gedoe meer met omwisselen bijvoorbeeld maar niks is minder waar, ruim 44 procent van de ondervraagden blijkt nog lang niet over geschakeld te zijn naar de euro. Want ze vinden de euro alles behalve makkelijk. Dit blijkt ui een onderzoek van het Nationaal Instituut Budget Voorlichting.
Ook zorgt de euro voor veel prijsstijgingen dus moeten we de euro houden of moeten we de gulden terug halen?


Vier maanden geleden dacht 42 procent van de Nederlandse bevolking aan het eind van het jaar 2002 volledig aan de euro gewend te zijn, maar dit percentage is gezakt naar 28 procent.
Een woordvoerder van het Nationaal Instituut Budget Onderzoek zegt dit opmerkelijk te vinden omdat hij op basis van dit onderzoek dat veel consumenten nu dus in september al aan de euro gewend zouden zijn .
Ook blijkt uit het onderzoek dat 21 procent nooit te zullen wennen aan de euro terwijl dit eerst nog maar 12 procent was.
Er zijn ook positieve dingen naar voren gekomen in dit onderzoek.
Ruim 36 procent is nu een beetje gewend aan de verschillen de munten die nu in hun portemonnee zitten in april was dat nog 21 procent.

Veel Nederlanders voelen zich op vakantie in hun eigen land als ze moeten betalen in een winkel of restaurant en ze zien al die vreemde munten in hun portemonnee blinken. Want
waren er ten zijde van de gulden er 6 munten, nu zijn dat er 8. Vooral die 1 en 2 eurocenten die zorgen voor extreme opvulling in je portemonnee

Dit is niet het enige probleem. Andere problemen blijken het volgende te zijn,vrijwel alle Nederlanders (98 procent) vinden dat de prijzen flink zijn gestegen ten opzichte van het jaar 2001. terwijl in april dat tweederde vond dat de prijzen waren gestegen waren. Want eerst was bijvoorbeeld een reep chocola 1 gulden nu betaal je er al gauw 50 eurocent voor, dus je betaald er nu 10% meer voor dan een jaar geleden.

Uit het onderzoek van het Nationaal Instituut Budget Onderzoek blijkt ook dat 84 procent van de ondervraagde nog steeds de euro omrekenen naar de gulden, alleen zo kunnen ze nagaan of de prijs van dat artikel is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Van de Nederlanders boven de 60 doet negen van de tien dat terwijl 20 procent van de jongeren al volledig in de euro is omgeschakeld. Daarnaast rekent 21 procent van de mannen al vaker in de nieuwe munteenheid dan de vrouwen waarvan slechts 12 procent dat doen.

Één van de voordelen van de euro is, is dat je makkelijker kan betalen als je in één van die landen op vakantie bent waar de euro ook in omloop is.
Echter de euro speelt nauwelijks een rol bij het uitzoeken van een vakantie bestemming.
Negen van de tien trekt zich niks aan van de euro bij het bepalen van hun vakantiebestemming.
Ruim de helft van de ondervraagde vond het betalen in het buitenland makkelijker omdat ze nu minder vergissingen maakten, dankzij de euro

Dus het blijkt dat 44 procent van de ondervraagde de gulden erg te missen maar slechts 10 procent wil dat de euro weg moet.
Het zal een kapitaal kosten om de gulden weer terug te krijgen maar aangezien 90 procent het niet erg vindt dat de euro er nou is in plaats van de gulden, zal dit niet plaatsvinden waarschijnlijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.