Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Euro

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • Klas onbekend | 574 woorden
  • 14 februari 2004
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Euro, Handig of Juist onhandig?
Moeten we de euro houden of overschakelen naar de gulden

Sinds 1 Januari 2002 kunnen we in Nederland met de euro betalen.
We kunnen ook in 12 andere Europese landen met de Euro betalen. Op het eerste gezicht lijkt de euro misschien makkelijk, je hoeft geen geld om te wisselen, maar eigenlijk blijkt daar niks van waar. Ruim 35 procent van de mensen die ondervraagd zijn in de 12 euro landen , blijken nog niet overgeschakeld te zijn op de euro. Ook zorgt de euro voor vele prijsstijgingen.
Vorig jaar dachten 40 procent van de ondervraagden volledig gewend te zijn aan de euro, maar nu denkt 30 procent het nog maar. Ook blijkt uit onderzoek dat 21 procent van de ondervraagden nooit zullen wennen aan de euro, terwijl dit eerst nog 12 procent was. Ook zijn in het onderzoek enkele positieve dingen ontdekt. Ruim 35 procent is nu gewend aan de verschillende munten die in hun portemonnee zitten, terwijl dit eerst nog maar 20 procent was. Veel mensen in Nederland zeggen dat ze zich net voelen als op vakantie, omdat ze allerlei gekke munten in hun portemonnaie hebben. Ook zeggen mensen zich te ergeren aan de 1 en 2 eurocent, omdat ze je portemonnaie opvullen en ze onhandig zijn. Dit vinden ze niet het enige probleem. Ze vinden dat de prijzen wel erg zijn gestegen in vergelijking met 2001. Daarom vinden veel mensen het fijn dat er in de supermarkt een prijzenoorlog woed. Veel supermarkten doen hierbij hun prijzen omlaag om zo goedkoper te zijn dan andere supermarkten. In 2001 betaalde je voor bijv.voor een mars-reep 1 euro. Nu betaal je er al gauw 0.50 eurocent voor, een prijsstijging van ongeveer 10% dus! Een nadeel is ook dat veel mensen nog altijd de prijzen van de euro in guldens omrekenen. Nou blijkt dat mannen al meer gewend zijn aan de euro dan vrouwen. Een van de voordelen van de euro is dat als je naar het buitenland op vakantie gaat, je geen geld meer hoeft te wisselen. Dit geldt natuurlijk alleen voor de landen die de euro gebruiken. Meer er zijn ook uitzonderingen. In enkele landen waar men de euro nog niet gebruikt kan je ook al af en toe met euro’s betalen. Echter de euro speelt nauwelijks een rol bij het uitzoeken van een vakantie bestemming.

Negen van de tien mensen trekt zich niks van de euro aan bij het kiezen van hun vakantie-bestemming. Dus blijkt 44 procent van de ondervraagdende gulden erg te missen maar slechts 10 procent wil dat de euro weg moet. Het kost veel geld om de gulden weer terug te krijgen. Maar 90% van de nederlandse bevolking wil de euro als betaalmiddel houden,dus waarschijnlijk zal de euro niet snel plaatsmaken voor de gulden.

Enkele feiten over de euro:

1. De euro werd op 1 Januari 2002 ingevoerd.
2. De deelnemende landen zijn Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italie, Luxemburg, Belgie, Oostenrijk, Portugal, Spanje. Ook hebben Prinsdom Monaco en Vaticaanstad hun eigen munten uitgebracht.
3. Op elk euro biljet/munt staan de 12 sterren van de Eropeese unie.
4. Op elk euro-biljet staat een soort serienummer.

Argumenten voor de euro houden kunnen zijn:
1. Euro is handig, als je naar het buitenland gaat hoef je geen geld te wisselen.
2. Als we de gulden opnieuw invoeren, kost het ons land bakken met geld.

Argumenten voor de gulden invoeren kunnen zijn:
1. Ik wil geen verenigd europa, ik heb liever dat elk land zijn eigen munt heeft.
2. Alles was een stuk goedkoper toen we de gulden hadden.
Stelling: De Euro moet worden opgeheven!

REACTIES

D.

D.

Goed stuk

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.