Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Drugs

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 5e klas vwo | 750 woorden
  • 12 juni 2019
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
119 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De legalisatie van drugs is al voor een lange tijd een belangrijke discussie in Nederland. Zo’n honderd jaar geleden waren drugs nog helemaal niet verboden. Veelgebruikte argumenten voor en tegen het legaliseren van drugs vallen vaak onder te verdelen de categorieën: recht op eigen keus, wat is het beste voor de volksgezondheid, bestrijding van criminaliteit en de economie, maar hoe gevaarlijk zijn drugs eigenlijk dat de regering heeft besloten ze te verbieden en zou er onderscheid gemaakt moeten worden tussen regelementen rondom softdrugs en harddrugs?

Om te beginnen zijn drugs onderverdeeld in softdrugs en harddrugs. Harddrugs zijn drugs met een groot risico en zijn schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. Populaire harddrugs zijn bijvoorbeeld XTC, cocaïne en GHB. Bekende softdrugs zijn cannabisproducten als wiet en hasj en paddo’s. Als je aan drugs denkt dan denken de meeste aan bijvoorbeeld wiet en xtc, maar vaak wordt een van de populairste drugs over het hoofd gezien. Alcohol komt niet voor in de Opiumwet en is dus geen harddrug volgens de wet, maar alcohol is wel dergelijk een zeer schadelijk middel. De Nijmeegse arts Kees Kramers zei zelfs: "Ik heb liever dat mijn studerende kinderen af en toe een xtc-pil nemen dan dat ze dagelijks drinken." Dit roept dus vragen op, want waarom behoort alcohol niet tot de Opiumwet en bijvoorbeeld wiet wel. Voorstanders van legalisering vinden dan ook dat de bevolking dit heel goed voor zichzelf kiezen kan, terwijl tegenstanders juist zeggen dat de regering het zo goed geregeld heeft.

Het recht op eigen keuze is natuurlijk een van de belangrijkste grondrechten. Is het wel aan de regering om te bepalen welke drugs wel en niet legaal zijn? Voorstanders van legalisering zeggen dat de mens zelf zou moeten mogen beslissen of hij drugs of alcohol gebruikt. Er zou dan wel een leeftijdsgrens moeten komen volgens sommige maar als volwassene ben je toch verantwoordelijk genoeg om zelf te beslissen of je de risico’s van drugsgebruik wil lopen. Tegenstanders vinden juist wel dat de mens tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden. De kans is groot dat anders de maatschappij voor de gevolgen en kosten van drugsgebruik op zou moeten draaien.

Als het over de volksgezondheid gaat vinden de voorstanders dat legaliseren veel positieve mogelijkheden biedt. Er zouden door drugs te legaliseren meer mogelijkheden komen om productie, handen en verkoop te regelen. Ze zouden een drugsvoorlichting kunnen verplichten voordat mensen mogen gebruiken of ze zouden, zoals ook besproken bij het recht op eigen keuze, door legalisatie ook een leeftijdsgrens af kunnen spreken. Bovendien kunnen dan kwaliteitseisen gesteld worden waardoor mensen geen slechte of verontreinigde spullen meer gebruiken. Tegenstanders van legaliseren vinden daarentegen juist dat legaliseren het verkeerde signaal uitzendt. De overheid geeft dan een soort goedkeuring aan gebruik.

Bestrijding van criminaliteit is ook een belangrijk discussiepunt, voorstanders van legalisatie zeggen dat criminelen zullen verdwijnen aangezien ze niets meer aan de handel verdienen nadat dit legaal is geworden. De productie zal overgenomen worden door grote bedrijven en de kwaliteit van het product zou daardoor dus sterk stijgen. Hierdoor kunnen de politie en justitie hun aandacht aan andere zaken besteden. Tegenstanders geloven dit echter niet. Criminelen zullen na legalisatie weer een andere manier vinden om illegaal geld te verdienen door bijvoorbeeld mensensmokkel of orgaanhandel en de politie zal volgens hun dus geen baat hebben bij legalisatie.

Productie van drugs zijn wel zeer schadelijk voor het milieu, voor een kilo aan XTC ontstaat al snel meerdere liters aan chemisch afval wat tot nu toe vaak gedumpt wordt in de bossen of op het land van boeren. Dit chemische afval is gevaarlijk en vernietigd ook grote delen natuur. Voor dit probleem hebben ze een tussenoplossing bedacht waarbij ze legale stortplekken maken voor het chemische afval. Voorstanders vinden dit een goed idee omdat het toch wel gemaakt wordt, dus dan is het beter als het gecontroleerd gedumpt wordt dan dat het in een bos beland, tegenstanders daarentegen vinden het geen goed idee omdat je het de drugsproducenten het zo veel makkelijker maakt en ze er bang voor zijn dat er daardoor meer gestort zal worden.

 Uiteindelijk is het dus wel te verwachten dat deze discussie nog een aantal jaren door zal gaan. Toch ontwikkelen we nu al wel tussenoplossingen en misschien zullen drugs toch ooit weer legaal worden. Tot die tijd zullen de voorstanders van legalisatie het toch moeten doen met de huidige Opiumwet en zullen tussenoplossingen momenteel het verste zijn dat we gaan komen.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.