De gevolgen van pesten

Beoordeling 3.6
Foto van J.
  • Beschouwing door J.
  • 3e klas vwo | 481 woorden
  • 1 december 2014
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Jochem wordt al jaren gepest. In de tweede klas wordt het nog erger. Niemand komt voor hem op. Op een dag beloven de pesters dat ze hem niet meer gaan pesten. Jochem gaat gewoon naar het klassenfeest. Daar blijkt dat de pesters niet van plan zijn om hem met rust te laten. Ze breken hun belofte. Die avond pleegt Jochem zelfmoord.Zelfmoord door pesten: het komt de laatste tijd vaak voor. Fleur Bloemen, Tim Ribberink. Twee namen van jongeren die in het nieuws kwamen. Ze hebben zelfmoord gepleegd na jaren gepest te zijn. Waarom plegen ze zelfmoord? Waarom werden ze gepest?Waarom pesten pesters? Meestal zijn degenen die pesten vroeger zelf gepest. Hierdoor worden ze onzeker. Als ze in een nieuwe klas komen, gaan ze zelf pesten. Dit doen ze om te voorkomen dat ze zelf weer worden gepest. Pesters pesten dus eigenlijk uit angst om zelf gepest te worden. Een andere mogelijkheid is dat pesters pesten omdat ze dan populair zijn. Ze willen bij het populaire groepje horen. Ook dit is dus onzekerheid. Angst om buitengesloten te worden. We kunnen dus concluderen dat er gepest wordt uit onzekerheid.Hoe komt het dat het ene kind wel wordt gepest en het andere niet? Meestal zijn de gepeste kinderen al onzeker. De pesters zien dat. Gepeste kinderen zijn meestal ‘anders’. Ze hebben andere hobby’s, zien er anders uit, praten raar. Dat kunnen voor pesters allemaal redenen zijn om dat kind te pesten. Maar zijn we eigenlijk niet allemaal anders?ZelfmoordVijftien tot twintig procent van de personen die zelfmoord hebben gepleegd, was betrokken bij pesten. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapssite Jama Psychiary. De kans op zelfmoord is groter als je gepest hebt of gepest bent. Die kans is nog groter in het geval van cyberpesten, pesten op het internet. Waarschijnlijk komt dit doordat het altijd zichtbaar blijft op internet. Wat op internet staat, kan er nooit meer af. Iedereen kan het zien. Is het schaamte, of toch nog steeds angst?Dit is een van de extreme gevolgen. Er zijn ook minder extreme gevolgen, maar die zijn wel nog na 10 jaar zichtbaar. Jama Psychiary heeft ook onderzocht, dat de kans op depressies, angst- en paniekstoornissen groter is als je in aanraking bent geweest met pesten. Tweeëndertig procent van de mensen met angst- en paniekstoornissen is of heeft vroeger gepest. Dat is bijna een derde.Pesten heeft veel negatieve gevolgen. Toch wordt er nog gepest. Uit onzekerheid. Maar zal er nog steeds gepest worden als iedereen gewoon geaccepteerd wordt? Dan bestaat die angst niet meer om buitengesloten of gepest te worden. Zou dat het einde van pesten en zelfmoord zijn?

Bronnen:De inleiding is gebasseerd op het boek Spijt van Carry Sleewww.telegraaf.nl/gezondheid/22409512/_pesten_risicofactor_voor_zelfmoord_.htmlgeraadpleegd op 30 juni 2014www.nu.nl/algemeen/3258522/pesten-heeft-nog-minstens-10-jaar-gevolgen.htmlgeraadpleegd op 30 juni 2014


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door J.