Chipkaart

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • Klas onbekend | 758 woorden
  • 18 december 2001
  • 209 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
209 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De chipkaart een uitkomst of waardeloze uitvinding.

Vele zullen het wel kennen, de mailbox vol met reclame-mailtjes. Vele hiervan zijn ongewenst maar sluiten wel aan bij de interesses van de eigenaar. Je zult je wel afvragen hoe dat deze verspreiders jou interesses kent. Dat komt door de chipkaart, deze registreert alles wat je koopt. Daardoor weet de ondernemer wat jou interesses zijn. Deze informatie wordt doorgegeven zonder dat jij er toestemming voor hebt gegeven. Dit is waar het in dit artikel over gaat. De voor en nadelen van de chipkaart.

De chipkaart is nog niet zo lang in productie. Hierdoor weten vele niet wat het inhoudt. Ja, ze zien elk jaar meer reclame thuis komen dat meer voorziet in hun wensen, maar weten niet direct waar dat nou aan ligt.

Een voordeel hiervan is dus zoals ik hierboven al zei, dat de reclame die je krijgt meer over jou interesses gaat. De winkel ziet wat je koopt en weten dus wat ze je wel en niet aan moeten prijzen. Als ze zien dat je erg van moderne spullen houd, gaan ze je niet een Perzisch tapijt aansmeren. Daar liggen je interesses namelijk niet. Zij weten dus precies wat voor een persoon je bent en kan dus direct iets sturen.

Het tweede voordeel is voor de ondernemer, deze ontvangt een vergoeding voor het verstrekken van persoonlijke gegevens. De gegevens van je koopgedrag worden opgeslagen in de winkel, deze verkoopt de gegevens door aan een ander bedrijf die in de branche van jou koopgedrag bezig is. Doordat ze hierdoor een hoop ongeinteresseerde niet benaderen scheelt dit een hoop in de reclame kosten. De reclame wordt niet meer huis aan huis rond gebracht maar is voortaan persoonlijk en gaat via de post of mail.

Het derde voordeel is ook voor de ondernemer. Doordat er veel informatie verkrijgbaar is, over het koopgedrag van een land. Kan de ondernemer daar op inspelen. Hij gaat bijvoorbeeld meer producten produceren waar veel vraag naar is, of zijn eigen producten aanpassen aan de wensen van de consument. Hierdoor verhoogt hij waarschijnlijk zijn afzet of marktwaarde. Vroeger was het nog wel eens moeilijk om aan die informatie te komen. Vele bedrijven wilde deze informatie voor zichzelf houden om zo de concurrentie te slim af te zijn. Maar deze informatie is nu vrij verhandelbaar. Bedrijven die zich dus vestigen zullen eerst deze informatie aanvragen en kijken waar ze zich op moeten richten. Hierdoor zijn er vele internetbedrijven ontstaan en gsm-aanbieders, er was namelijk veel vraag naar.

Aan ieder voordeel zit natuurlijk ook een nadeel. Wil jij namelijk wel al die reclame? Vaak is het antwoord nee. Je krijgt nu van twee kanten reclame, dit doordat huis aan huis reclame nog steeds blijft bestaan. Het systeem is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld dat iedereen bereikt kan worden. Nu zit je thuis met een grote stapel reclame en niet alleen in papier maar ook nog eens mailtjes.

Nog een nadeel is dat het je recht op privacy schaadt. Doordat alles opgeslagen wordt is ook niets meer geheim. Ze zien door je koopgedrag ook de persoon die er achter zit. Niet iedereen is hiervan gediend maar je kunt er weinig aan doen. Ja, natuurlijk kun je een rechtszaak aanspannen voor het recht schending van privacy. Maar dat kost veel geld en het is vaak ook zo dat die bedrijven het wel aangekondigd hebben, dat ze je privacy schaden maar in kleine letters of onopvallende stukjes. Hierdoor ga je de rechtszaak nog verliezen ook. Er is dus weinig tegen te doen.

Nog een nadeel wat hierdoor groeit maar met mindere mate is dat er maar een beperkt aantal producten op de markt komen. De bedrijven weten namelijk waar de wensen van de consumenten liggen. Als dat dus niet Perzische tapijten zijn, gaan ze deze ook niet produceren. De bedrijven gaan producten produceren die veel gevraagd worden. Hierdoor verdwijnen andere producten, deze gaan ze simpel weg niet meer produceren omdat er te weinig vraag naar is. Het aanbod wordt dus kleiner. Doordat dit aanbod kleiner wordt koop je dus ook allemaal ongeveer dezelfde producten die geregistreerd worden op je chip. Op den duur zijn er dus nog maar een paar producten over. De wensen groeien (lijkt het )steeds dichter naar elkaar toe, ook al is dat niet zo maar er zijn gewoon geen andere producten!

Concluderend is het dat als ondernemer je waarschijnlijk liever wel de chipkaart ziet. Deze heeft vele economische voordelen. Als consument zullen we er minder blij mee zijn. Je privacy wordt geschaad en er komen steeds minder producten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.