Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kunst - Beschouwing Hoge Hoed Met Handschoenen van Alexej Von Jawlensky

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 433 woorden
  • 8 april 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

 

Hoge Hoed Met Handschoenen
Alexej Von Jawlensky (1864-1941)

In het schilderij is een hoge zwarte hoed naast witte handschoenen te zien. Achter de hoed ligt een bos roze bloemen, welke soort bloemen is niet te zien maar het lijkt een beetje op bloesem of roze rozen. Verder is de achtergrond donker. De sfeer bij dit schilderij is erg grauw en sinister, alsof er zojuist iets heel ergs is gebeurd.
Er is niet veel bekend over dit schilderij of de gedachte van de schilder erachter. Wat veel meer bekend is, zijn de latere werken van hem die veel impressionistischer en abstracter zijn. Deze is gemaakt voor hij geïnspireerd werd door schilders zoals Van Gogh.
In het kunstwerk is duidelijk te zien wat het moet voorstellen. Het is niet helemaal realistisch maar het komt er dichtbij in de buurt. Het is realistischer dan het abstract is. Het is niet gedeformeerd want de voorwerpen worden afgebeeld zoals in de werkelijkheid.

Het licht komt duidelijk van voren aangezien er geen schaduw is te zien op het schilderij. Het licht is wel getemperd. Er is geen fel of sterke lichtbron, dit kun je zien aan dat de achtergrond helemaal donker is. Het licht is niet sterk genoeg om ook de achtergrond te belichten.
Er is maar een kleur is dit schilderij en dat is tertiaire. Dit zijn roze bloemen. De achtergrond en de hoed zijn allebei zwart en de handschoenen wit, dit zijn officieel geen kleuren. Er word wel gebruik gemaakt van het licht-donker contrast, de witte handschoenen komen nu lichter duidelijker naar voren. De roze kleur is een onverzadigde kleur en de kleurhelderheid hiervan is wat laag.
Er word ruimte gesuggereerd doormiddel van overlapping. De hoed is half voor de bloemen en de handschoenen liggen weer deels voor de hoed. Ook zijn de bloemen in vergelijking kleiner dan de hoed om ruimte te suggereren.
Het is een enkelvoudige vorm. De vormen mogen dan wel overlappen, maar ze zijn geen onderdeel van elkaar. De bloemen hebben lichtelijk organische vormen.
Het is een driehoekscompositie. Je zou er lijnen omheen kunnen trekken en je zou op een driehoek uitkomen. Er is hier ook spraken van een centraal compositie. De hoed, handschoenen en bloemen zijn in het midden van het schilderij geplaatst en eromheen is niets anders te zien. Het is een asymmetrisch schilderij.
Er is geen bewegingssuggestie, dit is een stilleven.

Het doel van het kunstwerk is esthetisch en levensbeschouwelijk. Dat is wat ik ervan maak. Deze man was een impressionist, hij stopte wat hij voelde in zijn werk. Om die reden vind ik het ook levensbeschouwelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.