Kunst - Beschouwing Een Centrum van Wassily Kandisnky

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas havo | 399 woorden
  • 8 april 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Een centrum
Wassily Kandisnky

In dit schilderij zie je enorm veel verschillende figuren. Ik zie een kogel, een zaadcel, een vuurpijl, een grote ronde bol, kleine ronde bolletjes, kleine ronde vierkantjes. Het is super druk. De sfeer die je ervan krijgt is dan ook onrustig, maar toch ook vrolijk. Dit komt door de vele kleurtjes vermoed ik.
Kandinsky hoopte de kijkers mee te kunnen nemen in de onbekende wereld van de avant-garde en hij was gefascineerd door de vierde dimensie. Hij vond dat de cirkel daar als primaire vorm het duidelijkst naar verwees.
Dit is een abstract kunstwerk. Er is geen figuratie of realistisch beeld in te herkennen en dus is het een non-figuratief abstract kunstwerk. De bolletjes en vierkantjes staan nergens voor en er is weinig houvast aan de vormen en wat ze daar op het doek doen.

In dit schilderij komen allemaal soorten kleuren in voor, primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Rood, bruin, geel, blauw, roze, van alles. Hierdoor is er wel geen duidelijk kleurcontrast te zien. Wel zie je beide verzadigde en onverzadigde kleuren. Ook is kleurhelderheid te zien schuin linksboven in. Daar zie je dat de kleur blauw steeds helderder word. Er is wel een heel klein licht-donkercontrast te zien doordat de achtergrond heel donker is en de bol zelf wat lichter, maar dit verschilt op bepaalde plekken ook weer.
Er word veel gebruik gemaakt van overlapping. Alles gaat over elkaar heen en komt ook vooral van het midden uit naar buiten. De grote zaadcel overlapt alles. Desondanks ben ik niet van mening dat er ruimte word gesuggereerd omdat het verder totaal niet realistisch en alles vlak boven op elkaar is gelegd. Links bovenin word er gebruik gemaakt van afsnijding en recht bovenin ook.
Het is een samengestelde vorm. De vormen hebben allemaal met elkaar te maken want samen maken ze een grote vorm.

De compositie is centraal. De bol in het midden staat centraal en alles word ernaar toe gezogen of kijkt ernaartoe of gaat juist van de bol weg. Het hele schilderij draait om de bol in het midden. Het is ook een asymmetrisch kunstwerk, niets is hetzelfde op de ene helft als bij de andere helft.
Er word geen beweging gesuggereerd.

De kunstenaar wilde je zijn wereld laten zien en de sterkte van de abstracte kunst. Hij wilde een esthetisch geheel maken en tegelijkertijd wilde hij ons de diepere betekenis laten zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.