Vitruviusman van Leonardo Da vinci

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 1e klas vwo | 457 woorden
  • 17 april 2015
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
  1. Vitruviusman, 34x26 cm, Leonardo Da Vinci, Gallerie dell’Academia, Tweedimensionaal.
  2. Op de tekening is eerst de rand van een cirkel te zien, daarna die van een vierkant wat zich er deels in, deels buiten bevindt. In de tekening is een Vitruviusman te zien. Hij staat in twee posities, namelijk in een onmogelijke houding waarbij je de grond niet raakt en rechtop. Na de dubbel getekende man zien we de rand van het vierkant en daarna die van de cirkel. Boven en onder de tekening  staat een Latijnse tekst over het menselijk lichaam. De tekening is nagetekend, maar dan van een tekst: Vitruvius, een Romeins persoon legde al eens de verhoudingen van het menselijk lichaam vast.
  3. Licht : er is geen gebruik gemaakt van lichtval. De Vitruviusman is een functionele tekening, en niet echt een tekening voor de mooi.

Kleur: de  Vitruviusman is zonder kleur weergeven. Er zitten wel een paar vlekken op het papier, maar dat komt door ouderdom.

Ruimte de twee mannen zijn door elkaar weergeven, ze zitten aan elkaar vast. Het is niet mogelijk om te zeggen wie er voor staat. De man staat weer in de cirkel en het vierkant.

Vorm een tweedimensionale, organische vorm heeft de nadruk. De cirkel en het vierkant zijn geometrisch. De basisvorm is tweedimensionaal. De vorm is gesloten. De vorm is samengesteld, want je ziet meerdere figuren. De tekening is, op de tekst na, symetrisch. De vorm is min of meer meetbaar, want Leonardo heeft gebruik gemaakt van het boek van Vitruvius waar de verhoudingen van het menselijk lichaam in stonden. Dit had hij opgemeten.

Textuur de tekening is plat en heeft geen structuur.

Lijn de lijnen zijn iets gebogen, om de spieren van de man aan te geven. De lijnen van de cirkel zijn helemaal krom, die van het vierkant helemaal recht.

Compositie de compositie is verticaal.

  1. Een opvallend aspect is dat er twee mannen in elkaar zijn weergeven. Dit laat zien dat in welke houding je de man ook weergeeft, de verhoudingen altijd hetzelfde blijven. De man is weergeven in de cirkel en het vierkant. Dit is gedaan om de houding duidelijk te maken.
  2. Leonardo Da Vinci probeert de verhouding van de mens weer te geven. Dit is ook de inhoud van het werk. Hij deed dit bij een tekst van Vitruvius, die dit al eens had beschreven in een boek. Hij tekende dus eigenlijk wat hij las. De functie van het kunstwerk is om de verhoudingen van het menselijk lichaam weer te geven.
  3. Ik snap het schilderij nu beter (wij hadden thuis ooit een lamp met dit schilderij erop) dan eerst. Ik vind het een mooi schilderij, omdat het vrij duidelijk is gemaakt. Wel vind ik dat de man iets blijer had mogen kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.