Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jong weesmeisje op het kerkhof

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 3e klas vwo | 1057 woorden
  • 15 januari 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
13 keer beoordeeld

Het schilderij dat ik heb gekozen is geschilderd door Eugène Delacroix. Het schilderij heet: “Jeune orpheline au cimetière”. Dit betekent: “Jong weesmeisje op een begraafplaats”. Het schilderij is geschilderd in 1824.

Informatie

Biografie

Ferdinand Victor Eugène Delacroix is geboren in Charenton-Saint Maurice op 26 april 1798. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Franse kunstschilders van de romantiek. Daarom wordt hij ook wel eens “Le prince des romantiques” genoemd. Hij wordt ook wel een “literair schilder” genoemd. Hij werkte namelijk behalve als schilder ook als illustrator van werken van bijvoorbeeld William Shakespeare, de Schotse schrijver Sir Walter Scott en de Duitse schrijver Goethe. Hij baseerde een aantal van zijn schilderijen op de verhalen van bijvoorbeeld Shakespeare (Hamlet et Horatio au cimetière).

In de laatste jaren van zijn leven vereenzaamde Delacroix meer en meer. Hij stierf uiteindelijk op 65-jarige leeftijd (13 augustus 1863) in zijn appartement aan de Place Furstenberg. Hij werd begraven op het kerkhof van Père-Lachaise.

Kunststroming

De kunststroming van dit schilderij is romantiek. In 1780 ontstond er een stroming van kunstenaars die meer luisterden naar hun gevoel dan naar hun verstand. Deze stroming kwam voornamelijk in Frankrijk, Duitsland en Engeland voor. De kunstenaars lieten zich inspireren door de Middeleeuwen, heldendaden uit die tijd, de natuur, etc. Deze stroming duurde tot ongeveer 1850.

 

Afmetingen

De afmeting van het schilderij is 65 bij 55 centimeter. Het schilderij hangt momenteel in het Louvre in Parijs.

Kunstdiscipline

De kunstdiscipline van dit schilderij is beeldende kunst.

Voorstelling

Op de voorgrond zie je een jong meisje met een getinte, mediterrane huidskleur. Ze heeft bruin, slordig opgestoken haar en bruine ogen. Ze heeft een droevige uitdrukking. Haar mond is een klein beetje geopend. Door de rode vlekken op haar wangen en op de rest van haar gezicht lijkt het alsof ze gehuild heeft.

Ze heeft haar hoofd voor de beschouwer naar rechts gedraaid. Ze kijkt ergens naar, maar je kan niet zien waarheen. Ze kijkt omhoog, naar iets buiten de voorstelling.

Het meisje heeft een witte onderjurk aan met bruine en olijfgroene doeken eromheen. Dit maakt een armoedige indruk. De jurk is van haar rechterschouder afgezakt. Ze zit gehurkt op de grond met één arm rustend op haar been.

Op de achtergrond zie je een heuvelachtig landschap geschilderd in bruine en groene kleuren. Aan de linkerkant staan bomen op de horizon. Overal zijn grafstenen en kruizen te zien. Sommigen zijn omgevallen en anderen staan nog rechtop.

Links naast het meisje staat een bord of steen die groter is dan de andere stenen. Dit zou ook  een grafsteen kunnen voorstellen. Aan de rechterkant van het meisje zijn een soort heuvels te zien op de horizon. Boven de horizon is een lucht te zien met veel wolken. Af en toe is er wat blauwe lucht te zien.

Vormgeving

Het schilderij is geschilderd op doek met olieverf.

Kleurgebruik

In dit schilderij zijn op de achtergrond veel donkere kleuren gebruikt, zoals donkere tinten groen en bruin. Op de voorgrond zie je een witte onderjurk met donkere doeken om de jurk. Hierdoor ontstaat een licht-donker contrast. Er is een lichte (witte) vorm op de voorgrond geplaatst (de onderjurk) en op de achtergrond zijn donkere tinten te zien. In dit schilderij is ook een kwaliteitscontrast te zien. Er zijn verschillende tinten grijs, bruin en groen te zien.

Lichtval

Er is geen duidelijke lichtbron te zien, maar hoogstwaarschijnlijk is de zon de lichtbron.

Op de zijkanten van de nek van het meisje, op haar voorhoofd, onder haar ogen, op haar kin en op haar jurk zie je eigenschaduw. Aan de rechterzijde naast het meisje en aan de linkerzijde rond de grafstenen is slagschaduw te zien. Op verschillende plekken op haar lichaam zijn glimlichten te zien, bijvoorbeeld op haar voorhoofd en neus.

Ruimtesuggestie

Er wordt ruimte gesuggereerd door middel van afsnijding. Het meisje is niet volledig te zien. Het lijkt alsof haar lichaam doorgaat onder het schilderij. Er wordt ook ruimte gesuggereerd door het atmosferisch perspectief wat te zien is. De achtergrond vervaagt een beetje. Het contrast op de voorgrond wordt versterkt, de voorgrond lijkt naar je toe te komen.

Compositie

Dit schilderij is een asymmetrische compositie, want links en rechts is niet hetzelfde. Ook is het een driehoekscompositie (piramidecompositie). Het lijkt alsof het meisje in een ‘driehoek’ staat afgebeeld.

Vorm

Er zijn sierlijke lijnen gebruikt bij het schilderen van dit schilderij. Het meisje is geschilderd met ronde, organische vormen.

Inhoud

Titel

De titel ‘Jong weesmeisje op een kerkhof’ is heel duidelijk en geeft veel uitleg. Door middel van de titel kun je het schilderij beter begrijpen. Je weet nu waar het meisje zich bevindt, namelijk op een kerkhof, en je weet ook dat het een weesmeisje is. Je zou nu de conclusie kunnen trekken dat het meisje de graven van haar overleden ouders bezoekt op het kerkhof. Als er geen titel zou zijn, zou je misschien nog wel kunnen bedenken dat het meisje zich op een kerkhof bevindt door de kruizen en grafstenen op de achtergrond, maar je zou niet weten dat het meisje een weesmeisje is.

Kunststroming

De kunststroming komt onder andere tot recht door grote aandacht voor gevoelens. Je kunt de melancholie, de droevigheid van het meisje goed zien door de half geopende mond en de droevige ogen. Je ziet dat het meisje echt verdrietig is en misschien wel heeft gehuild of aan het huilen is. Een ander belangrijk kenmerk van de Romantiek is dat men de waarde begint te zien van de natuur. In dit schilderij is er aandacht besteedt aan de natuur. Het meisje is niet geschilderd op een kerkhof met een grote, drukke stad op de horizon. Je ziet juist de bijna onbedorven natuur, met bergen op de achtergrond. De enige menselijke invloeden zijn de grafstenen.

Functie

Het schilderij ‘Jong weesmeisje op een kerkhof’ wordt vaak gezien als een studie is op een ander werk van Delacroix, namelijk ‘Het bloedbad van Chios’. Dit schilderij ging over de slachting op het eiland Chios tijdens de Griekse Onafhankelijkheid. De man die links onder op dit schilderij is afgebeeld komt qua houding en uitdrukking sterk overeen met het weesmeisje. Het zou kunnen zijn dat de ouders van het meisje zijn omgekomen tijdens de Griekse onafhankelijkheid en dat ze daar nu om rouwt op het kerkhof.

De beschouwing gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Het schilderij ‘Jong weesmeisje op een kerkhof’ wordt vaak gezien als een studie is op een ander werk van Delacroix, namelijk ‘Het bloedbad van Chios’. Dit schilderij ging over de slachting op het eiland Chios tijdens de Griekse Onafhankelijkheid. De man die links onder op dit schilderij is afgebeeld komt qua houding en uitdrukking sterk overeen met het weesmeisje. Het zou kunnen zijn dat de ouders van het meisje zijn omgekomen tijdens de Griekse onafhankelijkheid en dat ze daar nu om rouwt op het kerkhof.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.