Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Rechtsstaat

Beoordeling 1
Foto van een scholier
  • Begrippenlijst door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 190 woorden
  • 6 oktober 2014
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 1
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Grondrechten ook wel fundamentele rechten of mensenrechten, zijn rechten van individuele burgers tegenover de staat en indirect tussen burgers. Grondrechten zijn onder meer opgenomen in:

Klassieke grondrechten

 De klassieke grondrechten zijn de vrijheidsrechten die een burger heeft en staan beschreven in artikel 1 tot en met 17 van de Grondwet.

Sociale grondrechten

De sociale grondrechten dwingen de overheid zich actief op te stellen, door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende werkgelegenheid.

Gelijkheidsrechten

Naast de klassieke afweerrechten worden soms ook de gelijkheidsrechten tot de klassieke grondrechten gerekend. Gelijkheidsrechten eisen gelijke behandeling in gelijke gevallen. Dit zijn de grondrechten die discriminatie uitsluiten.

Participatie rechten

Ook participatierechten worden soms tot de klassieke grondrechten gerekend. Het zijn de grondrechten die waarborgen dat alle burgers in gelijke mate aan het politieke proces kunnen deelnemen of in openbare ambten benoemd kunnen worden. Een uitwerking van deze participatierechten is bijvoorbeeld het algemeen passief en actief kiesrecht.

Dictatuur een land of staat wat bestuurd wordt door een leider noemen ze een dictatuur

De rechten van de mens  (mensenrechten) omvatten rechten waarop iedereen aanspraak kan maken, ongeacht herkomst, nationaliteit, geslacht, wettelijke status of andere kenmerken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.