ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

Voor de plaatjes bij de begrippen, download het originele bestand.
' Ruimte'  Ziender Ogen Kunst

Horizon

Waarom dit plaatje: Je ziet hier heel precies een lijn van de horizon.
Betekenis: De horizontale lijn op ooghoogte. Dus dit is de lijn waaraan je kunt zien wat de ooghoogte van de tekenaar is.
De werkelijke betekenis is de lijn tussen water en hemel of aarde en hemel.

Vluchtpunt
Waarom dit plaatje: Je kunt een lijn trekken van de bovenkant of onderkant van al deze strandpalen. Deze komen heel precies samen op de horizon.
Betekenis: Dit is het punt waar twee (of natuurlijk meer) lijnen bij elkaar komen die op de horizon liggen. Door het vluchtpunt vind je de horizon altijd makkelijker.Standpunt

Waarom dit plaatje: Je ziet hier duidelijk de het standpunt van de kijker lager is dan de molen. Verder zie je niks over de mening van de fotograaf.
Betekenis: Dit begrip heeft twee betekenissen. Het standpunt is de plaats waar de tekenaar/fotograaf staat (Loopt, zit, vliegt). Meestal kun je dat goed zien in een tekening. Dit is vergelijkbaar met het Perspectief.
De andere betekenis voor dit begrip is de mening van de tekenaar. Want dit kan de tekenaar uiten in zijn tekening.

Atmosferisch perspectief

Waarom dit plaatje: Je ziet achterin de tekening langzaam de kleuren veranderen. Ik vind het moeilijk om hier een betere tekening of foto bij te vinden.
Betekenis: Atmosferisch perspectief is het geven van ruimte in een tekening, doordat kleuren en vormen steeds meer worden vervaagd als ze dichter bij de horizon komen.


Gedetailleerd – Vaag

Waarom dit plaatje: Ik vind dat deze tekening je een heel goed beeld geeft van dit begrip. Bijvoorbeeld: Je ziet dat de boom nog mooi scherp is, maar het achterste gebouw valt bijna niet te herkennen. Ook het huis is veel scherper dan de achterste twee gebouwen.
Betekenis: Dit is ook een manier van het geven van ruimte in een tekening. Vooraan in de tekening zijn de dingen nog scherp, maar verder in “de diepte” worden deze steeds vager.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.