Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Thema 1 Stofwisseling

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Begrippenlijst door een scholier
  • 5e klas havo | 238 woorden
  • 8 januari 2015
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Hoofdstuk 1      stofwisselingStofwisselings-: alle omzettingen van stoffen en energie in de cellen in je lichaam bij elkaar.

processenStofwisseling: het totaal van alle chemische processen in de cellen van een organismeOrganische stoffen: bevatten altijd één of meer atomen van de elementen koolstof, waterstof en ook vaak zuurstofAnorganische stoffen: kunnen heel verschillende atomen bevatten.Enzymen: stoffen die chemische reacties in cellen mogelijk makenAssimilatie: de opbouw van organische moleculen uit kleinere moleculen(van anorganische stoffen naar organische stoffen)Chemische energie: energie in moleculenDissimilatie: de omzetting van energierijke grote organische moleculen to kleinere moleculen. (Bv. naar bewegingsenergie of als warmte.)Elektrische energie: zenuwcellen kunnen de chemische energie omzetten in elektrische energie, als ze impulsen geleiden.Aeroob: met zuurstofAnaeroob: zonder zuurstofAlcoholgisting: als er alcohol ontstaat tijdens de dissimilatie.Melkzuurbacteriën: in een zuurstofarme omgeving breken ze glucose af tot melkzuur (melkzuurgisting).Huidmondje: hierdoor worden zuurstof en koolstofdioxide door diffusie uitgewisseld tussen de bladcellen en de langs het blad stromende lucht.Sluitcellen: een huidmondje is omgeven door een sluitcel.Nerven: in bladeren liggen de vaten in nerven.Houtvaten: hierdoor worden vooral water en mineralen vanuit de wortels, via de stengels naar de bladeren vervoerd.Sacharose: een soort suikerKoolstofdissimilatie: de vorming van glucose en zuurstof uit koolstofdioxide en water.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.