Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Balansverslag

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Balansverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 804 woorden
  • 30 juni 2012
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het is nu November 2011, en het einde van mijn schoolperiode komt in zicht. Zo komt ook het einde van mijn Literatuurleven op de middelbare school ten einde. Tijd om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren dus. Ik ga kijken wat ik van de literatuur geleerd heb, welk soort boeken ik leuk vond en welke niet, welke schrijver mij nu echt aanspreekt en welke zeker niet. Ook ga ik terugblikken op mijn leesautobiografie en eerste balansverslag uit de vierde klas. Wat is er veranderd in mijn kijk op de literatuur?

In de loop van dit laatste jaar heb ik nog twee boeken gelezen, te weten de verhalenbundel ‘de laatste schooldag’ van Jan Siebelink en de roman ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch. Deze twee boeken zijn mij beide goed bevallen. De verhalenbundel pakte mij door de verassend gewelddadige wending in elke hoofdstuk. Twee vrouwen kon ik door het thema en stijl erg waarderen. In totaal heb ik tien romans gelezen, met een gemiddelde van 254 pagina’s.

Mijn manier van lezen is de laatste jaren veranderd. Ik denk dat ik meer volwassen ben geworden in het lezen van romans. Waar ik in het begin nog wel eens moeite had om een boek te begrijpen, snap ik nu sneller waar het echt om draait in een boek. Bij mijn eerste literatuurboeken had ik nog een ander beeld van boeken. Boeken zouden slechts ter vermaak dienen, en de dikke boeken alleen vermaak voor de echte lezers. Niets bleek minder waar. Ik heb geleerd dat een boek vaak een boodschap wil doorgeven, of een pakkende gebeurtenis bevat waar je over na gaat denken. Het kan ook een manier te zijn om iets wat er in de maatschappij speelt bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het lesbische stel in ‘Twee vrouwen’, iets wat nog lang niet overal geaccepteerd wordt.

Ik merk ook dat ik nu beter begrijp waarom ik een boek leuk heb gevonden. Eerst was een boek gewoon leuk of spannend, maar nu weet ik er veel beter een ‘label’ aan te hangen waarom dat boek mij aantrok of niet.

Ik heb ook ontdekt dat de uitgebreide beschrijvingen die nog al eens voorkomen in romans er niet zijn om jou te irriteren. Bij het nauwkeurig en aandachtig lezen van een boek krijg een beter beeld bij een situatie, een betere schets van de sfeer.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat ik geleerd heb dat je aan een literair werk veel hebt als je wilt weten hoe de tijdsgeest van een periode eruit zag. Meningen van schrijvers dringen door tot de boeken uit een bepaalde tijd, waar wij nu informatie uit kunnen halen. Ook tradities en gewoonten uit oude boeken kunnen ons helpen om te ontdekken hoe het leven voor ons was vanaf het begin van het historische tijdperk. Ik heb bijvoorbeeld het boek Walewein gelezen, hieruit was bijvoorbeeld te ontdekken dat de mensen in de middeleeuwen veel sterker in het bovennatuurlijke geloofden dan wij nu.

Ik heb het afgelopen jaar ook veel poëzie gelezen. Gedichten met een goede boodschap vind ik mooi, helemaal als daarbij ook nog een mooie rijm, vorm of humor is gebruikt. Zeer eenvoudige gedichten kunnen leuk zijn, maar ik waardeer ze minder omdat het makkelijker is om ze te maken; er zijn er al zoveel van en iedereen kan het.

De schrijfster Gerard Reve heeft mij de afgelopen jaren het meest aangesproken. Ik vind zijn schijfstijl zeer goed en makkelijk te lezen. Hij beschrijft het op zo’n manier dat je goed weet wat er aan de hand is, maar niet teveel. Er gebeurt veel in een verhalenbundel. Daar houd ik van. Het boek Zondagsrust van Frans Coenen bijvoorbeeld, die ik ook heb gelezen, bevat amper spanning en heb ik dus niet met plezier gelezen.

Het moeilijkste boek dat ik heb gelezen vind ik ‘het leven is vurrukkulluk’ van Remco Campert. Per hoofdstuk switcht hij van verhaal. Die verhalen komen later bij elkaar en leiden tot één verhaal. Daar had ik veel moeite mee.

Als ik mijn balansverslag van klas vier teruglees valt mij op dat mijn leessmaak niet sterk veranderd is. Ik houd van de simpele boeken met veel gebeurtenissen en spanning. Uitermate gedetailleerde beschrijvingen zijn niks voor mij, maar dat heb ik wel leren waarderen.

Hoewel ik al vanaf de basisschool enorme moeite heb met begrijpend lezen (één van de reden dat ik bijna alleen maar wiskunde in mijn pakket heb), heb ik wel vooruitgang gezien. Al met al kan ik van de literatuur bij Nederlands zeggen dat het erg zinvol is geweest. Ik heb vooroordelen weggewerkt, er veel van geleerd en uitgevonden waar mijn interesse ligt bij boeken. Genoeg redenen dus om in de toekomst nog meer boeken te gaan lezen !

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.