Betekent kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid?

Beoordeling 8.4
Foto van Daisy
  • Artikel door Daisy
  • 3e klas vwo | 825 woorden
  • 20 september 2021
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Betekent kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid?

Veel mensen vragen zich af of kunstmatige intelligentie de wereld zal vernietigen. Sommige mensen denken dat kwaadaardige robots de wereld zullen vernietigen, terwijl anderen zich helemaal geen zorgen maken over deze technologie. Maar wat verstaan we precies onder kunstmatige intelligentie? Waar moeten we bang voor zijn? En wie heeft ons daarvoor gewaarschuwd?

Wat is kunstmatige intelligentie?

Wat we nu hebben als kunstmatige intelligentie (In het Engels bekend als Artificial Intelligence, vaak afgekort als AI) zou waarschijnlijk niet de wereld overnemen of de mensheid vernietigen. We hebben het over dingen zoals Google die jouw advertenties kiest, of een auto die op zichzelf rijdt. Dit is ook bekend als zwakke AI, AI die geprogrammeerd is voor een bepaalde taak. Sterke AI, ook wel bekend als AGI is het AI dat het einde van de wereld kan betekenen. Zwakke AI voor schaken zou de mens verslaan in die specifieke taak. Sterke AI zou de mens verslaan in bijna al zijn cognitieve vermogens.

Misconcepties

Er zijn velen misconcepties over AI. Velen denken dat AI iets is uit de verre toekomst, anderen denken dat het nog in dit eeuw gaat gebeuren. De waarheid is dat we het simpelweg nog niet weten. Vele onderzoekers zijn het met elkaar oneens. De machtsverovering van AI kan plaatsvinden binnen tientallen jaren, maar dit kan ook nooit plaatsvinden. Sommige mensen zijn bezorgd dat AI een kwaadaardig bewustzijn ontwikkelt, die zich manifesteren in robots, zoals in Hollywood films... Dit is een mythe. De daadwerkelijke zorgen gaan over het gezonde verstand van AI, dat ze onze wensen heel letterlijk zullen vervullen. Bijvoorbeeld wanneer je vraagt aan AI dat het zoveel mogelijk aardappels moet produceren, dan kan de AI bedenken dat voor zoveel mogelijk aardappels zoveel mogelijk land nodig is. Vervolgens neemt AI duizenden kilometers land in beslag, om daar aardappelen op te kweken. Voordat je het beseft in de gehele wereld bedekt met aardappelplanten. En waar zijn de mensen? Tja, zij nemen land in. 

Deze mensen hebben ons gewaarschuwd

Stephen Hawking(1942-2018) was een legendarische Britse natuurkundige en kosmoloog. In een interview met BBC in 2014 zei hij: “De ontwikkeling van AI kan het einde van de mensheid betekenen.” Volgens hem kunnen er bijvoorbeeld autonome, revolutionaire wapens worden ontwikkeld. Deze wapens kunnen in de handen van terroristen komen. In 2017 in een interview met technologiemagazine Wired zei hij: "Ik vrees dat AI de mensheid in zijn geheel kan vervangen." 

Elon Musk, oprichter van SpaceX en medeoprichter van Tesla, zei dat AI mogelijk heel gevaarlijk kan zijn. Elon Musk schreef: “Het tempo van de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (ik heb het niet over zwakke AI) is ongelooflijk snel. Tenzij je directe blootstelling hebt aan groepen zoals Deepmind, heb je geen idee hoe snel het groeit- het groeit in een tempo dat bijna exponentieel is. Het risico dat er iets erg gevaarlijks gebeurt, is binnen een tijdspanne van vijf jaar. Tien jaar hooguit.” In een interview met Fox in 2016 zei Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft: “Ik denk dat we ons moeten zorgen maken over AI. Het is niet altijd inherent dat AI dezelfde doelen voor ogen heeft als ons. Mensen hebben niet altijd dezelfde doelen als andere mensen.”

Sterke AI zou ons met bijna elke cognitieve taak kunnen verslaan. De grootste angst met AI is dat het onze wensen op een verkeerde manier op zouden interpreteren en deze op hun eigen manier uitvoeren met catastrofale gevolgen, die misschien wel leiden tot het einde van de mensheid. *Bekende technologiepioniers zoals Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates hebben ons ook gewaarschuwd voor de enorme gevaren van AI. Het advies luidt dan ook dat er veilig en voorzichtig met AI moet worden omgegaan, bij zowel de ontwikkeling, de productie en het gebruik ervan.

Bronnen

Rutger Otto (2018), Deze gevaren zag Stephen Hawking in kunstmatige intelligentie. In NU.nl, 14 maart 2018. Link: https://www.nu.nl/internet/5176340/gevaren-zag-stephen-hawking-in-kunstmatige-intelligentie.html

Bernard Marr (2018), Is Artificial Intelligence Dangerouse? 6 AI Risks Everyone Should Know About. In Forbes, 19 november 2018. Link: https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2018/11/19/is-artificial-intelligence-dangerous-6-ai-risks-everyone-should-know-about/#73142deb2404

Max Tegmark, Benefits & Risks of Artificial Intelligence. In Future of Life Instute. Link: https://futureoflife.org/background/benefits-risks-of-artificial-intelligence/?cn-reloaded=1

Dit wil je ook lezen:

Catherine Clifford (2018), Bill Gates: ‘A.I can be our friend’. In CNBC, 16 februari 2018. Link: https://www.cnbc.com/2018/02/16/bill-gates-artificial-intelligence-is-good-for-society.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Daisy