Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Burj Al Arab, Dubai

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1828 woorden
  • 21 april 2011
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
74 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Burj Al Arab

bouwjaar = 1994 t/m 1999

Dubai

Architect: Tom Wills-Wright

Afmetingen

De hoogte van het gebouw is 321 meter (1,053 ft) hoog. Het gebouw is driehoekig en je kunt het een beetje vergelijken met een 3 zijdige piramide. Er is een deel van het gebouw wat niet recht is en dat is de voorzijde die schuin naar boven gaat, wat een zeil van een Arabische boot moet voorstellen.

Uiterlijk en plaats

Het gebouw is een vrijstaand gebouw 280 meter van het strand vandaan en staat weg van de andere gebouwen, want anders is er een grote schaduw in de stad. Het hotel maakt een onderdeel uit van de Jumeirah hotelgroep dat hoofdzakelijk bestaat uit laaggebouwde privéwoningen. Verder heeft het geen complex.

Het gebouw bestaat uit een paar onderdelen. De onderdelen staan in de afbeelding:


Burj al Arab bestaat uit 38 verdiepingen. Verder heeft het geen ornamenten, beschilderingen of beelden aan de buitenkant, maar wel aan de binnenkant. In een suite staat het vol met ornamenten en schilderijen, maar nauwelijks beelden.

Het gebouw ziet er erg modern uit en dan ga je echt niet denken dat het al een oud gebouw is. ’s Nacht is het erg mooi, want dan zie je rustige kleuren die weerkaatsen van het water. En dat ziet er best gaaf uit.

Het gebouw harmonieert goed met het water, want het gebouw lijkt op een zeilboot en staat daar dus perfect.

De voorzijde is de kant met het witte zeil.

Het is georiënteerd naar zee/water.

Soort Architectuur

Burj al Arab heeft een profane architectuur, een hotel. Het is het enige hotel in de wereld met 7 sterren. Maar feitelijk is het 5 sterren, want het kan niet hoger dan 5 sterren zijn. Het is gebouwd in de vorm van een zeilboot een dhow (typische Arabische schip), dat een belangrijke rol speelt in Dubai. Uiteindelijk is het een soort symbool voor Dubai geworden.

Vormgeving

Het hotel lijkt op een zeilboot (dhow: Arabische boot)

Spontane indruk


Mij viel het eerste op dat het leek op een zeilboot. Het rechte gedeelte een mast en het schuine de zeil. De 2 grote buizen die een boog maken en de witte zijde met ribben. Daar boven op een helikopter platform, en dat heeft niet elke hotel. Voor de rest ziet het er mooi en duur uit.


Exterieur

Het meest opvallend is het witte teflon-coating glasvezel zeil. Dit zorgt voor een zachte, melkachtige licht in het hotel. Dan zijn er nog de enorme buizen die bijelkaar komen als een snijpunt en zo de mast vormen. Dit moeten de uitlijningen van een zeil voorstellen.

Kijk je naar boven en dan zie je een helikopterplatform. Vrij veel celebs zijn hierop geland.

Aankomend bij de entree kom je een fontein tegen, en een paar meter verderop zie je erg dure auto’s staan, zoals royce rolls. De deur is van glas en is vrij groot. Links is hetzelfde als rechts, want het hotel is symmetrisch van de buitenkant. Als je links of rechts gaat kun je bij die enorme buizen staan die de grond raken. Verder kun je het eilandje een beetje verkennen maar veel is er niet te zien buiten.

Bij de zijden kun je een deel van de constructie zien dat gesteund wordt door een diagonale skelet buizen, hiervan zijn er 3 aan één zijde.

Interieur

De Burj al Arab beschikt over het hoogste atrium van de hele wereld en is 180 meter hoog. Het neemt 1/3 van de binnenruimte in. Het heeft architecturale stijlen van zowel het oosten en het westen. Het goud in het hotel is 22 karaat bladgoud en heeft 30 verschillende soorten marmer.

Ook zie je een soort berg van kleine fonteinen met de kleuren van de regenboog.

Als je het gebouw ziet zou je denken dat het van binnen alles er strak en modern eruit ziet zoals de buitenkant, maar de binnenkant ziet er heel anders uit. De kamers hebben erg veel detail en kleur. Het ziet er koninklijk, luxe, overdadig uit.

Materiaal

Materialen:

- glas: transparant

- metaal: staal

- goud: bladgoud

- koolstofvezel

- weefsel: zijl


- beton: muren

Het staal is gebruikt voor het skelet van het gebouw en de constructie daarvan. Glas voor de ramen en deuren. In het hotel is erg veel goud te zien. Dat goud is bladgoud. Het beton is voor de muren.

Er zijn materialen die elkaar combineren, zoals het teflon zijl buiten de hotel. De ribben daarvan zijn van metaal om zo zijn vorm te krijgen. Of dat er verf wordt gebruikt dat het staal niet gaat roesten.

Er zijn geen vergankelijke materialen gebruikt, bijna alles is van goud, metaal en glas.

Sommige materialen zijn bekleed door andere materialen, zoals de gouden pilaren in het atrium, dat is niet totaal van goud. Zo lijkt het juist op goud, maar is er gewoon overheen geverfd.

Techniek

Er is eerst een geraamte van stalen buizen gebouwd. Daarna kwamen de glazen aan de buitenkant waar later de zeil erover heen gaat. Dan komen de muren van beton die gewapend zijn. Er is veel gelast met buizen, en de 2 duidelijke grote buizen zijn gebogen.

Het gebouw is vooral een skeletgebouw met veel gebruik van metaal zoals aluminium om het gewicht te reduceren, maar ook met staal voor stevigheid.

Licht

Het licht laat de vele kleuren zien in het gebouw. In het atrium is er melkachtig licht. Dat komt door het witte zeil dat erbuiten hangt. Zo is het licht binnen rustiger.

De wisselende intensiteit van het licht heeft vrij veel invloed binnen, doordat het buitengedeelte van het gebouw voornamelijk uit glas bestaat. Met veel licht komen de kleuren beter uit, met weinig licht wordt alles wat bedroefder.

Het daglicht wordt niet beïnvloed door gekleurd glas. Al het glas is transparant kleurloos glas.


Het grootste gedeelte van het hotel (de schuine gedeelte) is naar de zon toegekeerd. Hierdoor krijg je meer licht binnen.

Het gebouw heeft veel kunstlicht. Zo worden er verschillende kleuren bij de fonteinen berg gebruikt of kleuren licht tegen het zeil wat er erg mooi uitziet van de buitenkant.

Kleur

De eigen kleuren zijn intact gebleven. Zo zijn er vele verschillende kleuren steen gebruikt. Er zijn vele kleuren bijgebracht, zowat het hele hotel is vol met kleur. Er is dus veel verf gebruikt en ook vele kleuren licht. Het exterieur heeft geen kleur, alleen maar wit geschilderde buizen en ramen.

De kleuren geven de stijl aan van Dubai en de andere oosterse en westerse landen. Het is niet echt functioneel, zoals bij badkamers is het gebruikelijk dat het blauw en wit is, maar daar worden alle kleuren gebruikt en wordt het niet helemaal toegepast tot de bepaalde kamers.

Er wordt vrij veel nadruk gelegd op de bouwdelen. De pilaren zien er uit als goud wat er dan belangrijk uit ziet en zo zijn er meerdere bouwdelen, maar omdat het er zo veel zijn zie je veel delen over het hoofd, omdat bijna alles van kleur is. Hierdoor zijn de kleuren meer decoratief.

Er zijn muren beschildert en ook de plafonds op de gangen in alle soorten kleuren. Zo is er veel geel-goud gebruikt om het luxer eruit te laten zien.

In het gebouw is er geen gebruik gemaakt van mozaïeken. Alle muren zijn plat met soms versieringen erop.

Vorm en functie

Binnenruimten

De kamers van het hotel staan langs elkaar en op elkaar en dan aan 3 zijdes van het gebouw aangezien het een driehoek vorm heeft. De indeling is functioneel, zo is het makkelijk te overzien en is er maar één soort gang, een rechte. De meeste hotels hebben gangen die naar links en naar rechts gaan om naar je kamer te gaan. Dit hotel heeft het eenvoudiger aangepakt. Toch geeft het veel aandacht aan de mensen die daar verblijven. Het is erg hoog en kleurrijk en geeft veel detail aan het oog. Deze ruimte heet het Atrium.

Muren

De muren zijn opgebouwd uit beton. Er is geen metselverband gebruikt, behalve bij de tegels op de vloer. De stenen zijn niet bewerkt, alle muren zijn plat. Er zijn geen ornamenten in het gebouw.


Vensters

De buitenkant van het gebouw is omhuld door glas, het bestaat dus uit grote aaneengesloten glaspartijen.

Dak

Het dak van het gebouw is een puntdak. Het is een snijpunt van 3 zijdes.

Deur

De ingang is duidelijk te zien. De deur is van glas en om het glas is er marmer gebruikt.

De ingang is niet bepaald geaccentueerd, het past meer bij het gebouw en valt het van veraf niet op.

De ingang is niet verhoogd, het is op de begane grond.

Trap/lift

De trapconstructie is gesloten. De trap in een suite zien er monumentaal uit en zijn rijkelijk voorzien van mooie lopers. Het lijkt hierdoor imponerend.

Er zijn meerdere soorten trappen, zoals de rechte statige trap naar de Royal suite.

Er is een panoramische lift, maar waar de lift gesitueerd is, is niet bekend.

Gang

De gangen zijn aan de binnenkant van het atrium open en op de begane grond is het gesloten door muren. De hoogte van de gangen zijn 2,5 meter hoog. Er zijn weinig gangen die elkaar kruisen, maar als het kruist zul je een plant zien in een boog van een muur en zijn de tegels kleurrijk.

Vorm

Het gebouw heeft een symmetrische vormgeving, want je zou er zegmaar een spiegel tussen zetten en het zou hetzelfde eruit zien vanuit de buitenkant.


Het gebouw heeft niet zozeer een organische vorm, maar heeft wel een vorm van een zeilboot.

Inhoudelijke Aspecten

Cultuurhistorische achtergrond

Het gebouw weerspiegelt de moderne tijd. Het ziet er strak en creatief uit. Dat komt door de ramen en dikke buizen.

Het gebouw is in 6 jaar tijd gebouwd en heeft dus maar één stijlperiode. Er zijn geen drastische ingrepen geweest, maar ze hadden weleens een rekenprobleempje, maar grote problemen waren er niet.

De bewoners van Dubai vinden hun boten belangrijk, en een van de belangrijkste is de ‘’dhow’’. Dit hotel werd hiernaar afgebeeld en lijkt het alsof het op zee vaart.

Architect

Tom Wright is Brits en is geboren op 18 september 1957 in Croydon een voorstad van London. Hij heeft een opleiding gevolgd aan de Royal Russell School en daarna Kingston Polytechnic School of Architecture. Wright werd een lid van het Royal Institute of British Architects in 1983 en is sindsdien in praktijk.

Functie

Het gebouw werd ontworpen voor een doel. Burj Al Arab moest als een soort symbool voorstellen voor Dubai, net zoals Parijs en de Eiffeltoren en Sydney met de Opera House. Het gebouw symboliseert Dubai.

Het is een profane functie, dus als hotel. Dit wordt als passief beschouwd, want het is een bijzonder hotel en je zult er met grote ogen naar kijken.


Conclusie

Het hotel is een bijzonder gebouw. Het is het hoogste en duurste hotel van de wereld en heeft een leuk doel. Van de buitenkant ziet het er vrij normaal uit, maar binnen is het totaal anders vanwege de creativiteit en kleur. Het ziet er luxe uit en soms is het echt ‘’te’’ luxe. Het hotel is overzichtelijk en het lijkt bijna makkelijk te bouwen doordat er zoveel open ruimte is, maar in zo’n open ruimte is veel detail en kleur en is er veel gewerkt aan het interieur.

Ik vind het hotel dan zelf ook 7 sterren waard.

REACTIES

T.

T.

Welke bronnen heb je gebruikt?
gr, Thijs

12 jaar geleden

G.

G.

Leuk1

9 jaar geleden

L.

L.

Super gebouw

9 jaar geleden

J.

J.

Het gebouw is al begonnen in 1944

7 jaar geleden

T.

T.

Goed gedaan

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.