Sagrada Família

Beoordeling 7
Foto van Femke
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Opdracht A: een verslag in beeld

Ik wilde deze opdracht doen over de Sagrada Família en ik had ook foto’s gemaakt die voldeden aan de eisen van deze opdracht. Helaas is op dezelfde dag waarop wij met de studiereisgroep naar de Sagrada Família toegingen mijn telefoon gestolen. Ik had geen back-up gemaakt van de foto’s die erop stonden dus ben ik alle foto’s kwijt, inclusief degenen die bij deze opdracht hoorden.

Ik wilde in eerste instantie nog foto’s van internet afhalen en die bij deze opdracht zetten, maar toen ik de opdracht nog eens goed las, las ik dat je werd beoordeeld op een juist beeld van het gebouw, zoals jij het gezien en ervaren hebt. Dat kun je niet uitdrukken in foto’s die je van internet hebt afgehaald, dus ik ben helaas niet in staat om deze opdracht in te leveren, hopelijk begrijpt u dat.

Opdracht B: een verslag in tekst

Vooronderzoek
Ik ga van zondag 8 oktober tot en met zaterdag 14 oktober mee met de studiereis naar Barcelona. De studiereis staat erom bekend dat het veel musea bezoeken en gebouwen bezichtigen is.

Ik ga het gebouw Sagrada Família bezichtigen. De Sagrada Família wordt gezien als Antoni Gaudí’s, de architect ervan, meesterwerk en is nu nog steeds in de bouw. In 1882 werd de eerste steen gelegd, met de bedoeling dat het werk in 2026, honderd jaar na Gaudí’s dood, af moet zijn.

De Sagrada Família ligt in hartje Barcelona, en zou, als ‘ie eenmaal af is, het hoogste gebouw van Barcelona moeten worden.

De Sagrada Família valt vooral op aan de vreemde bouwstijl. Gaudí had namelijk een hekel aan alles wat hoekig was, en werkte daarom zijn gebouwen af met ronde vormen. Dit geldt ook voor Sagrada Família, wiens torens bijna allemaal rond zijn afgewerkt en waarvan de details ook allerlei ronde, organische vormen hebben. Het tweede vreemde wat wordt opgemerkt aan de basiliek, zijn de vele torens. Er staan er nu nog maar acht, maar als het goed is moet het gebouw in 2026 achttien torens bevatten.

Zoals ik al eerder vermeldde wordt de Sagrada Família gezien als Gaudí’s meesterwerk. Het is daarbij ook het laatste werk waar Gaudí aan werkte. Hij was er jarenlang over aan het brainstormen en zelfs toen hij doodging was het gebouw op papier nog niet af. Men was toen al aan de bouw begonnen en probeert nu, na zijn dood, de bouw zo goed en zo kwaad als het gaat af te maken, met de ideeën die Gaudí op papier had gezet, voordat hij stierf.

De Sagrada Família mag dan misschien gezien worden als het gezicht van Gaudí en Barcelona, in het geloof krijgt de basiliek niet zo’n belangrijke functie. Barcelona heeft namelijk al een bisschop met een kathedraal, en een stad kan geen twee kathedralen hebben. De Sagrada Família zal dus een belangrijkere functie hebben voor de cultuur dan voor het geloof.

Eindonderzoek
De Sagrada Família is nu al een enorm dominant gebouw, en dan is ‘ie pas voor tachtig procent af.

De vorm van het gebouw bestaat uit, zoals ik al eerder had vermeld in het vooronderzoek, vooral ronde vormen. Als het gebouw ziet kun je er gelijk een stempel met ‘kathedraal’ opzetten, vanwege de dominantie die het uitstraalt en de vele details die erin zijn toegepast. Echter gaat het gebouw geen belangrijke functie als kathedraal hebben, omdat Barcelona al een kathedraal heeft.

De Sagrada Família straalt een enorm gevoel van macht uit, doordat het gebouw zo torenhoog is, (en dan moet er nog een toren opkomen van 170 meter). Ergens heeft het ook wel een zachter tintje, door de ronde vormen en de vele details. In die details wordt bijvoorbeeld (aan de achtergevel) het verhaal van de geboorte van Jezus vertelt, iets wat dan weer erg onschuldig is. Nog een voorbeeld van dat onschuldige tintje zijn de deuren die naar de achterkant van de basiliek leiden, en die bedekt zijn met ijzeren bladeren. Tussen die bladeren zitten eikels en kevers verstopt, iets wat ook onschuld uitstraalt.

Dit wil je ook lezen:

Het gebouw lijkt dus op het eerste gezicht erg dominant en machtig, maar als je beter kijkt zie je vriendelijke, onschuldige details die zijn toegepast.

Doordat het verhaal van de geboorte van Jezus één van de kleine dingetjes is die de Sagrada Família in de details heeft zitten kun je wel snel merken dat het om een katholieke kathedraal gaat.

Voor de Sagrada Família worden vooral goedkope materialen gebruikt, mede dankzij Gaudí die de bouw zo goedkoop mogelijk wilde voortzetten. Hierdoor bestaat het grootste gedeelte van de Sagrada Família uit simpel baksteen. Ook de glas-in-lood ramen werden met gerecycled glas gemaakt, maar na Gaudí’s dood werd dit vervangen door ‘niet-gerecycled’ glas.

Als je binnenin de Sagrada Família bent dan valt je gelijk de enorme glas-in-lood ramen aan de zijkanten van het gebouw op. Deze ramen zijn ieder in een kleur van de regenboog gemaakt en als de zon er op een bepaald punt van de dag naar binnen schijnt, wordt de ruimte in de kleuren van de ramen gewaand. Aan de ene kant bestaan de ramen uit de warme kleuren van de kleurencirkel, aan de andere kant uit de koele kleuren.

De binnenkant bestaat voor de rest uit simpele witte en beige kleuren. Dit geldt ook voor de buitenkant, simpel, met witte, beige en bruinachtige tinten.

De buitenkant van het gebouw lijkt erg massief en gesloten door de dikke lagen steen die er zijn gebruikt. Dit massieve is nog duidelijker gemaakt door de vele details in de steenlaag, die op sommige punten het gebouw ‘dik’ laat lijken. Dit massieve beeld wordt alleen omver geworpen als je de basiliek ingaat, waar je een erg open en ruime indruk krijgt vanwege de ruime ruimte, het hoge plafond en de grote glas-in-lood ramen.

Het architectuurverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De buitenkant van het gebouw lijkt erg massief en gesloten door de dikke lagen steen die er zijn gebruikt. Dit massieve is nog duidelijker gemaakt door de vele details in de steenlaag, die op sommige punten het gebouw ‘dik’ laat lijken. Dit massieve beeld wordt alleen omver geworpen als je de basiliek ingaat, waar je een erg open en ruime indruk krijgt vanwege de ruime ruimte, het hoge plafond en de grote glas-in-lood ramen.

Het gebouw lijkt nog ruimer doordat de binnenkant erg leeg is gelaten als het draait om meubels. Alleen het altaar is rijkelijk versierd met beelden en kunstwerken. Het enige wat in de hoofdruimte staat is in het midden een groepje stoelen voor de diensten. Voor de rest is gebouw voor het grootste gedeelte leeg.

De Sagrada Família staat, zoals ik al eerder had vermeld, in hartje Barcelona en wordt daardoor omringd door gebouwen. Er liggen wel kleine pleintjes en parken rond het gebouw om het ruimte te geven, maar dat is minimaal. Je hoeft de straat op sommige punten nog niet over te steken of je botst alweer tegen een ander gebouw aan.

Ik vind de Sagrada Família persoonlijk een erg mooi gebouw. Vooral de glas-in-lood ramen zijn me erg bijgebleven vanwege de bijzondere lichtval door de zon. Ik heb de Sagrada Família later ook in miniatuur gekocht waarop de kathedraal te zien is als hij helemaal af is. Dat gaat nog een monster van een gebouw worden, want als ik het miniatuur zo bekijk wordt het gebouw nog bijna twee keer zo hoog en moet er aan de rechterkant nog een heel zijstuk inclusief toren bij.

Bronnen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.