Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Per Kirkeby - Baksteensculptuur

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 658 woorden
  • 18 mei 2005
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.8
  • 17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Per Kirkeby / Baksteen Sculptuur
Inhoud:
- Inleiding
- Het Kröller Müller Museum
- Per Kirkeby
- Baksteen Sculptuur
- Mijn Mening
- Het maken van dit Verslag
- Bron Vermelding

Inleiding:
Met school gingen we naar het Kröller Müller Museum. En daarna zwemmen.
Niemand had echt veel zin in het museum, maar wel in het zwemmen.
Toen we eenmaal in het museum waren vond iedereen het wel mooi.
Wij gingen eerst naar de beelden tuin.
Het was een grappige ervaring op die spierwitte fietsjes door de natuur.

We moesten door middel van een soort speurtocht door de tuin. Het was erg mooi gedaan er waren veel verschillen de plekken in deze tuin daarbinnen had elk beeld had een passende plaats.
Er waren veel mooie gebouwen en beelden en tussen die beelden stond een minder mooi gebouw.
Ik vond dit niet een mooi gebouw maar wel, apart en grappig. Wat mij verbaasde is dat dat gebouw als kunst werd gerekend.
Het was het gebouw van Per Kirkeby het “Baksteen Sculptuur”.
Daarna gingen we nog naar het ondergrondse en het binnen museum.
Dit was ook allemaal wel mooi, alleen de beelden tuin was fascinerender.
Aan het eind moesten we een kaart uitzoeken. Ik koos die van het Baksteensculptuur, omdat we weinig tijd hadden om een kaart uit te zoeken en ik mij dit gebouw nog herinnerde.
Het Kröller Müller Museum:
Het Baksteen Sculptuur staat in het Kröller Müller museum.
Het Kröller Müller Museum is opgericht in 1938 door Helene Kröller Müller die uit een Duitse Industrieel gezin komt. Zij trouwde in 1888 met de Nederlander Anton Kröller, die de leiding kreeg over het bedrijf van haar vader.
Samen met hem maakt Helene een grote kunstverzameling. In 1935 was hun verzameling zo groot dat je er een museum van kon maken. Daarom gaven Helene en Anton deze gigantische verzameling aan de Nederlandse staat, die er ook daadwerkelijk een museum van maakte. In 1938 wordt het museum geopend. Alleen heeft Helene er maar 1 jaar van kunnen genieten want het jaar daarop overleed ze.

In 1961 werd het museum uitgebreid met de Schitterende Beeldentuin en in 1977 laat Wim Quist er nog een extra vleugel aanbouwen.
Inmiddels is dit museum nog enkele malen uitgebreid en is het heel populair bij veel mensen. Dit stukje dat van de site van het Kröller Müller Museum komt vat samen wat er in het museum te vinden is: “Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde verzameling beeldende kunst uit voornamelijk de negentiende en twintigste eeuw. Centraal in het museum staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin”
Het Kröller Müller Museum in Otterlo ligt midden in de natuur. Dit merk je dan ook als je met de grappige witte fietsjes naar de Beeldentuin en het Museum gaat. In het Museum vind je onder andere werken van Vincent van Gogh, George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Léger, Piet Mondriaan en andere grote kunstenaars. De beelden in het museum zijn grotendeels gemaakt in de 19e en 20e eeuw. De bijbehorende beeldentuin is met 21 hectare één van de grootste van Europa. In verschillende landschappen kom je allemaal prachtige beelden tegen. In een paar zalen zijn ook vaak presentaties van de kunstenaars te zien.
Per Kirkeby:
Per Kirkeby is geboren op 1 september 1938 in Kopenhagen (Denemarken), beeldend kunstenaar. Hij studeerde geologie. Tijdens zijn Expedities maakte hij vaak tekeningen en schetsen van landschappen.
In de 60e jaren ging hij environments en happenings maken. Dat zijn dan zijn kunst gebouwen. Hij werkte met veel media (o.a. film, fotografie, poëzie) om zijn schilderijen, grafiek en sculpturen te ondersteunen. Hij schildert vaak een figuratief punt dat zijn bijvoorbeeld een boom, bossen, een hut of een grot.
Sinds 1972 maakte Per Kirkeby sculpturen van bakstenen. Dit zijn gebouwtjes van bakstenen zonder ramen en deuren. Zo’n sculptuur van bakstenen staat ook in het Kröller Müller Museum en van dat sculptuur heb ik die kaart meegenomen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.