Het koninklijk concertgebouw

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Architectuurverslag door een scholier
  • 4e klas tto vwo | 1350 woorden
  • 9 april 2012
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Verwerkingsopdracht het Koninklijk Concertgebouw

Opdracht 1: Observeer 2 musici, Wat zag je allemaal? Wat viel je op? Zoek gegeven op van een van de twee musici en schrijf een introductie.
Ik zag dat de violist die ik had bestudeerd niet de hele tijd doorspeelde maar ook af en toe gewoon stopte om de bladzijde van de bladmuziek boek om te slaan. Dit vond opmerkelijk omdat ik me niet kon voorstellen dat ze zomaar even konden stoppen. De andere musici die ik bestudeerd had was een fluitspeelster. Bij haar viel me op dat ze helemaal weinig speelde en soms gewoon hele stukken niet speelde en in die tijd heel netjes stil zat met haar handen op haar knieën.
Ik wil graag een musicus voorstellen: Mariya Semotyuk-Schleffke. Ze is geboren in Oekraïne. Ze is geboren in 1982, ze is nu dus 30 jaar oud. Op haar vierde kreeg ze voor het eerst muziekles. Later studeerde ze blokfluit aan het conservatorium in Oekraïne. Na haar opleiding speelde ze solo-piccolo bij Staatskapelle in Halle. In 2007 kwam ze bij het Koninklijke Concertgebouw in dienst. In 2009 bereikte ze de finale prestigieuze Kobe International Flute Competition en won de speciale prijs voor de beste interpretatie van een romantisch werk. Naast haar orkestbaan speelt ze ook graag kamermuziek. Tijdens het concert dat wij hebben bekeken speelde zij dwarsfluit.

Opdracht 2: Luister naar de muziek. Hoe zou je deze willen typeren kies twee kwalificaties.
Gepassioneerd. De musici spelen vol met passie. Ze doen hun best alle noten zo mooi, helder en duidelijk mogelijk uit hun instrument te laten komen. Ook vind ik de muziek opgewekt. De toonhoogtes die gebruikt zijn zijn redelijk hoog. En doordat er geen zware instrumenten in voorkomen zoals een drumstel of trommels maar alleen hoge zoals een fluit en een viool. Is de muziek vrolijk. Wat me ook op viel is dat de muziek best wel snel was. Ik dacht eigenlijk altijd dat klassieke muziek sloom was maar dit was een best snel stuk.

Opdracht 3: Zoek van de volgende drie componisten op wanneer ze leefde, waar ze leefde en hoe hun werk getypeerd word. Ben je het hier mee eens?
Brahms: Johannes Brahms werd geboren in Hamburg op 7 mei 1833 en overleed 3 april 1897 in Wenen. Hij was een Duits componist, organist, dirigent en pianist. Brahms zijn muziek wordt meestal getypeerd als romantisch. Ik heb een paar muziekstukken van hem beluisterd en ik weet niet zo goed of ik het ook met romantisch zou typeren. Maar ik snap wel waarom andere mensen dat zullen doen. Akademische Festouverture werd gecomponeerd omdat Johannes Brahms een brief had gekregen van Bernhard Scholz waarin hij gevraagd werd om een symfonie te componeren voor Breslau. Zo ontstond Akademische Festouverte.
Mozart: Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg. Hij overleed op 5 december 1791 in Wenen. Hij was een componist, pianist, componist, violist en dirigent van klassieke muziek. Mozart wordt gezien als een wonderkind. Dit kwam omdat hij al op zeer jonge leeftijd muziek kon spelen en componeren. In het begin was het werk van mozart tamelijk sober maar later werd het steeds romantischer. Hier ben ik het niet mee eens de stukken die ik heb beluisterd op you tube vind ik vrolijk klinken. Nu kan het natuurlijk dat ik net de verkeerde stukken uit heb gekozen maar dit kan ik me haast niet voorstellen.  Fluitconcert nummer 1 KV 313 werd geschreven in 1788. Het concert werd geschreven voor de Nederlandse fluitist Ferdinand de Jean. De opdracht aan Mozart was om vier fluitkwartetten en drie fluitconcerten. Hij schreef er maar twee waarvan deze de eerste was.
Beethoven: Ludwig  van Beethoven is geboren op 17 december 1770 in Bonn en overleden op 26 maart 1827 in Wenen. Hij was een Duitse componist, organist, klavecinist, fortepianist en –virtuoos en dirigent. Zijn werk sluit zeer goed aan op dat van Mozart. Beethoven wordt tot een van de meest belangrijke en meest invloedrijkste componisten gerekend.  Beethovens muziek is vaak romantisch. Hier ben ik het wel mee eens. Het stuk dat ik heb beluisterd. Was iets minder snel en met romantische tonen er in. Beethoven componeerde Symfonie nummer 6 ‘’pastorale’’ gedurende de jaren 1802 tot 1808 in wenen. Deze symfonie bestaat uit 5 delen waarvan de drie laatste in elkaar overgaan.


Opdracht 4: Vertel over deze twee zaken: 1.Het Concertgebouw en haar architectuur. 2. Het Koninklijk Concertgebouw orkest.

In 1881 was er een groepje rijke Amsterdamse mannen die een plek zochten om muziek te beluisteren en te spelen. Hier was nog niet echt een goede plek voor en zo ontstonden de plannen om een groot Concertgebouw te bouwen om daar van de muziek te kunnen genieten. Zo startte in 1882 de bouw van het Concertgebouw. Het hoefde niet in een specifieke stijl gebouwd te worden. Als het gebouw maar mooi werd en op het stuk grond paste. Na enig overleg werd besloten te kiezen voor een ontwerp van Adolf Leonard van Gendt.  In 1888 was het gebouw klaar. Toen stond het Concertgebouw nog midden in de weilanden en had het een prachtige tuin. Langzamerhand werden er steeds meer huizen gebouwd en zo kwam het Concertgebouw midden in de stad te staan. De musici kregen steeds meer last van het lawaai van de stad. Uiteindelijk werd er besloten om de tuin van het Concertgebouw te verkopen omdat daar door de geluidsoverlast niet goed meer gespeeld kon worden. Toen bouwde de stad om de plaats van de tuin huizen en nu staat het gebouw dus midden in de stad. Langzamer hand begon het gebouw te verouderen en te verzakken. Door geldgebrek kan het gebouw nooit helemaal goed hersteld worden. Maar in 1972 werd het gebouw een monument en in 1985 is er genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om het gebouw te renoveren. Tussen 1985 en 1988 werd het gebouw dan ook uitgebreid gerenoveerd. De architect die dit voor allemaal heeft ontworpen is Pi de Bruijn. Tijdens de renovatie gingen de concerten gewoon door. Dit was namelijk nodig voor de inkomsten. Er werd dus vooral ’s nachts gewerkt. Er werd tijdens de renovatie niet alleen gerenoveerd maar er werd ook uitgebreid en er kwam een hele vleugel bij. De architect gebruikte hiervoor heel veel glas zodat het originele gebouw nog goed zichtbaar was. In 1992 kreeg het gehele gebouw een facelift. Er werd grondig schoongemaakt, geschilderd, beelden kregen een nieuw bronslaag en letters werden opnieuw gevuld. Dit is de historie van ons prachtige Concertgebouw.
Het Koninklijk Concertgebouworkest (het KCO) word wereldwijd gezien als een van de allerbeste symfonieorkesten. Na de opening in 1888 ontwikkelde dit orkest zich al snel tot een van de beste orkesten van Europa. Sinds 1988 mag dit orkest zich ook Koninklijk noemen. Het orkest bestaat uit 120 musici die allemaal door een strenge selectie heen zijn gekomen. Het orkest heeft 1 vaste dirigent die ongeveer de 1/3 tot de helft van het jaar dirigeert en voor de rest van het jaar komen er allemaal gastdirigenten.

Opdracht 5: Vertel over je verwachtingen en wat daarvan terechtkwam.
Toen we hoorden dat we naar het Koninklijk Concertgebouw gingen was ik in het begin niet zo heel enthousiast. Dit komt omdat klassieke muziek mij niet zo heel erg aanspreekt. Ik had me dus ingesteld op een enigszins saaie middag. Dit veranderde meteen toen ik het gebouw zag. Zo groot en mooi. Ik was erg onder de indruk van de architectuur die gebruikt is. Het praatje dat de meneer gaf die ons ontving was dan wel weer helemaal wat ik ervan had voorgesteld. Namelijk saai. Het concert zelf was veel beter dan ik had verwacht. Ik was echt onder de indruk van de muziek en de akoestiek is heel, heel erg goed. Ondanks dat het helemaal niet mijn muziek smaak is heb ik echt genoten van het concert. De duur van het concert vond ik ook goed. Een half uurtje was precies lang genoeg. De rondleiding die we daarna kregen vond ik erg leuk. Je kwam op plekjes waar je anders niet zou komen en de meneer die ons rondleidde vertelde ook erg interessant. Ik vond het leuk om te horen over hoe het gebouw gebouwd was en hoe moeilijk het is om in het orkest te komen. Uiteindelijk heb ik dus een hele leuke middag gehad.
Bedankt hiervoor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.