Schrijfwijzer

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 3e klas vwo | 1091 woorden
  • 9 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

6. Schrijfwijzer

Opdracht 35

1. a. Dat zorgt ervoor dat je publiek begrijpt wat je schrijft
b Omdat je dan rekening moet houden met hoe je iets schrijft, je taalgebruik
2. a Zodat je niet afwijkt van wat je wilt zeggen.
b. Amuseren, Informeren en overtuigen

Opdracht 36

Ridders.


Bijna 500 jaar lang, tussen 900 en 1400, was de ridder te paard het belangrijkste wapen. Ze waren krijgers, vechtersjassen en edelen.

Ridders waren erg duur dat kwam doordat hun uitrusting en die van hun paard erg veel kostte. Ze droegen een zwaard van een meter die bedoeld was om te steken. Ook hadden ze een lans, schild en een dolk. Soms vochten ze man teen man en gebruikten dan een bijl of een knots met spijkers die ‘goedendag’ werd genoemd. Een slag met zo’n wapen was dodelijk. Je sloeg er makkelijk een hoofd mee af.

Belangrijk voor ridders was hun erecode, de trouw naar elkaar. Ze moesten daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Ridders moesten ook dapper, eervol en goedgeefs zijn.

Op toernooien vochten ridders voor mooie dames. En op het slagveld zagen ze er prachtig uit met hun paarden maar sterk waren ze niet. In de Middeleeuwen ging het om het veroveren van kastelen en niet om aanvallen te paard.

Meestal vermeden aanvoerders een gevecht omdat ridders een stalen helm om hun hoofd hadden. Daardoor zagen ze niet goed wat er om hun heen gebeurde. Als ze te voet vochten deden ze de zware helm wel af.

Opdracht 38

1. 1e zin: meestal de hoofdzaak,(kernzin) en de rest is vaak de toelichting.
2. Als je een nieuw deelonderwerp gaat beginnen.

Opdracht 39

1. De kant-en-klaar- rage is een nieuw verschijnsel in de voedingsindustrie. Ja, ze geven een voorbeeld van dat kant en klaar voedsel (dat je er water bij moet doen )
2. Niet echt, ze vertellen in dat stukje waar het handig voor is, voor welk soort mensen het past er niet zo goed bij.
3. Dat mensen gestresst raken omdat ze snel eten en dan weer werken.
4. Het is heel kort en het is maar gewoon een mening, het is geen nieuw deel onderwerp.
5. Ja, dat geeft voorbeelden van wat er lekker is.
6. Heerlijk
7. Dat is een kern zin, de toelichting komt niet in die alinea.
8. Ja, omdat de kern zin en de toelichting in dezelfde alinea staat.
9. Een beetje warm water erbij en er is alweer voor een avondje gekookt. (klinkt raar) De herhaling van heerlijk.

Opdracht 42


Broodmagere of gezette schoonheid.

Veel fotomodellen zijn ontzettend mager. Veel mensen vinden het niet goed dat ze zo mager zijn omdat veel meiden en vrouwen hun als voorbeeld zien en daardoor ook zo ongezond mager zijn. Dit zorgt ervoor dat veel meiden anorexia hebben op jonge leeftijd.

Er zijn maar weinig modellen die dik zijn maar een voorbeeld daarvan is Sophie Dahl. Ze heeft verzet tegen het beeld dat meiden mager moeten zijn. Zelf heeft ze maat 42 en grote borsten terwijl ze heel veel succes heeft. Ze laat zien dat niet alleen dunne vrouwen aantrekkelijk zijn.

Veel modeontwerpers vinden dat hun kleding het beste staat bij dunne vrouwen en daarom is het moeilijk voor dikke vrouwen om door te breken in de modewereld en het ideaal beeld van slankheid weg te halen. Wie weet kom er nog een doorbraak in door mensen zoals Sophie Dahl.

Opdracht 43

inleiding Waarom dieren worden gedood
Dieren beschermen Organistaties die opkomen voor de dieren
tegenstrijdigheden Dat het voor beschermde dieren wel zielig is al ze gedood worden maar voor koeien niet (die worden wel gewoon opgegeten)
Slot Wat je zelf kunt doen om dieren te beschermen

Dierenleed


Er is veel dieren leed op de aarde. Dat kom omdat dieren worden gedood voor hun vlees, vacht of andere stoffen in hun lichaam. Maar is dat normaal of niet? En wat kun je er tegen doen?

Veel organisaties beschermen de dieren die worden bedreigd met uitsterven. Een voorbeeld daarvan is het WNF ze willen dat de dieren worden beschermd. Ze voeren veel acties zodat het verboden wordt op ze te jagen. En op die manier komen er meer dieren die bijna waren uitgestorven. Maar ook zijn is er de dierenbescherming die zorgt ervoor dat mensen de dieren goed behandelen.

Maar.. waarom zou je die dieren wel beschermen en andere dieren niet. Als je een panda wilt beschermen en het zielig vind om ze te doden waarom zou je dan wel een koe laten lijden en die wel opeten. Koeien zijn toch ook dieren. Dat is toch heel tegenstrijdig? Vaak denken er niet bij na wat ze eten. Als ze vlees eten dan denken ze heus niet aan de kip die is vet gemest en toen is gedood. En hoe zielig dat is voor hun.

Dus als je tegen dierenleed bent laat het dan zien van beide kanten. Eet geen vlees en koop geen dierlijke producten alleen dan laat je zien dat je het er niet mee eens bent! Ook kun je lid worden van bepaalde organisaties die ook tegen het doden van onschuldige dieren zijn.


Opdracht 44


Razendsnel schoot de jongen weg achter een paar struiken en bleef minuten lang onzichtbaar. De auto kwam steeds dichter bij de struiken en de man in de auto keek goed om zich heen. Het hart van Remco ging te keer, als hij me maar niet ziet, dacht hij. Hij wist precies waarom deze man hem zocht. Remco kreeg het doodsbenauwd als hij eraan terug denkt, hij moet hier weg zien te komen zonder dat de man hem ziet. Snel kroop hij door de bosjes. Gelukkig, de auto reed voorbij en de man heeft hem niet gezien. Tenminste, dat dacht Remco maar wat hij niet weet is dat de automobilist hem wel heeft gezien en in de buurt de auto heeft gestopt en wacht tot Remco uit de struiken komt. Tien minuten later ziet de man Remco door de steeg lopen. Snel springt hij uit de auto en pakt de jongen vast. Hij sleept hem in de auto en rijd hard weg. ‘Je dacht toch niet dat je kon ontsnappen.’ Zei de man. Remco durfde niks terug te zeggen. Het enige wat hij dacht was: Had ik het maar nooit gedaan!.

Opdracht 45

1. a. De kern zin opzoeken en de toelichting (opdracht 39) . En hoe die alinea’s er uit moeten zien
b. Hoe je een tekst moet herschrijven
2. a Teksten herschrijven en veranderen
b Opdracht 43
c De tekst schrijven bij opdracht 44
3. zinvol: opdracht 35, 39, 43. Minder zinvol:37, 42
4. Echt heel goed niet maar ik denk een stukje tekst verzinnen
B tekst herschrijven dat is best lastig om te weten wat er wel in moet en wanneer je een nieuwe alinea moet beginnen
5. Ik vond het wel een goede manier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.