Opdracht 6, Blok 1

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 3e klas havo | 534 woorden
  • 19 februari 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 2
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Opdracht 6
Blok 1


Onderwerp
 Het onderwerp vind ik wel interessant. Ik heb er wel eens over nagedacht en het is wel een spannend verhaal.
 Dit fragment liet mij geen nieuwe kant van het onderwerp zien. De meeste boeken over de Middeleeuwen gaan over het zelfde.
 Wat ik verrassend vond aan het verhaal, was dat de moeder van Ruben een ketel kokend water naar het hoofd van de pachtheer gooide. Ook had ik niet verwacht dat Ruben op de vlucht sloeg.
 De schrijver is het er niet mee eens dat je zomaar beschuldigd kan worden van heks, zonder dat ze er aanwijzingen over hebben. Met de mening van de schrijver ben ik het eens.

Gebeurtenissen
 Er komen niet veel gebeurtenissen in het fragment voor, maar het is wel spannend. Ik wil wel weten hoe het afloopt met hen.
 De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort.
 Nieuwsgierig, ik ben benieuwd hoe het verhaal afloopt.
Geloofwaardig, in de Middeleeuwen kon je er zomaar van beschuldigd worden van hekserij.
Spannend, ik vind dat wat er gebeurt spannend is geschreven. Bijvoorbeeld dat stukje waarop Ruben vlucht. Dan wil je weten hoe het afloopt.
 De gebeurtenis waar Ruben zijn familie achterlaat, heeft me aan het denken gezet. Ik zou het niet snel doen denk ik. Het lijkt me vreselijk om je familie achter te laten.

Personages
 Ik bewonder Ruben want, hij durft het om zomaar van zijn familie te vluchten. Ook is hij er nog niet eens zeker van of hij niet word doodgeschoten. De ruiters hebben namelijk ook geweren bij zich.
 Ruben en zijn moeder kwamen tot leven voor mij. Je las wat ze dachten, voelden en zeiden. Ook schreef de schrijver veel over hen. Zo kom je veel over ze te weten. Zijn zusjes, Klaartje en Jens, kwamen voor mij niet tot leven. Ze stonden een beetje op de achtergrond. Je las ook niet wat hun voelden, dachten en zeiden.
 Ik vond het niet voorspelbaar dat moeder het zou bekennen. Ook had ik niet gedacht dat Ruben zou gaan vluchten.
 Ik ben het wel eens met de beslissing van moeder om Ruben te laten vluchten. Dat is toch het beste. Hij kan zijn zusjes inderdaad beter niet meenemen. Ze zijn nog veel te klein om te vluchten.

Bouw
 Ik vind dat alles in het verhaal in elkaar past. De gebeurtenissen volgen elkaar namelijk op. Ook gaat het over hetzelfde. Het gaat niet ineens over een ander onderwerp.
 Het verhaal is spannend, omdat de dood eigenlijk wel dichtbij is. Ook is het stukje dat de ruiters hun komen ophalen spannend.
 Het fragment blijft boeiend. Ik zou graag willen hoe het afloopt, het heeft me namelijk heel nieuwsgierig gemaakt. Ik wil wel weten hoe het met hun afloopt.
 Er zit 1 terugblik in het fragment. Namelijk, het stukje waar Ruben zich afvraagt wat vader er van gevonden zou hebben.
 Het is een open einde. Er blijft nog veel onduidelijk. Als je wil weten hoe het afloopt, moet je het boek helemaal lezen.

Taalgebruik
 Het fragment is makkelijk te lezen. Het taalgebruik is aangepast aan onze tijd. Het is niet geschreven in het taalgebruik van de Middeleeuwen.
 Ik vond de verhoudingen tussen de gesprekken, beschrijving en weergave van gedachten of gevoelens goed geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.