Opdracht 22 - Jongerentaal

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 1028 woorden
  • 31 januari 2002
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
86 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Onderwerp: - Titel: is jongerentaal een officiële taal aan het worden? - Hoofdgedachte: hoe komt een jongeren taal tot stand? - Tekstdoel: informeren - Tekstsoort: uiteenzetting - Publiek: algemeen geïnteresseerden

Structuurschema: Inleiding: beginnen met korte anekdote
Alinea 1: 6, 10

Jongerentaal als nieuwe taal? Jongerentaal bevat veel woorden die ouderen als ruw en onbeschoft ervaren: normen en waarden. Soms heeft jongerentaal iets van een geheimtaal: onbegrijpelijk
Alinea 2: 1, 2, 3, 4, 9
Hoe komt het verschil in jongerentaal tot stand? Jongeren produceren veel nieuwe woorden: niet in de woordenboeken
Ze gebruiken veel afkortingen: oorzaak nieuwe communicatie middelen
Ze gebruiken veel woorden uit andere talen: bitch, relaxen
Ze gebruiken veel versterkende woorden, zoals ‘gaaf’: verwarring
Alinea 3: 11,12, 8, 7, 5, De reden van de verandering? Veel jongerengroepen ontwikkelen nog weer een eigen variant: even bieren
Met je taalgebruik geef je aan bij welke groep je wilt horen: rappers
Muziek speelt een belangrijke rol: verband met groep
Uitdrukkingen en woorden verschijnen en verdwijnen heel snel: mode
Jongerentaal is sterk aan mode onderhevig: bepaalde groepen
De televisie heeft veel invloed: verspreiding trend

Slot: Samenvatting van de tekst

--------------------------------------

Is jongerentaal een officiële taal aan het worden?

Ruud kwam de trap aflopen, Mama zei hij:” Kan jij Maarten even naar huis brengen, hij moest om zes uur thuis zijn, maar het waait zo”? Oké zei ik en zei tegen ze:” Pak je jas dan gaan we”. Aangekomen bij het huis van Maarten, riepen ze uit de auto: “ Kom je morgen om nog even te chillen”? “Ik hoor het wel, laters”. Ik vroeg verbaasd: “wat gaan jullie chillen”? Wat is dat voor iets nieuws”? Ruud begon te lachen en zei:” Mama, weet je dat echt niet? Dan loop je toch echt een klein beetje achter”. Oké dacht ik, het zal wel iets van deze tijd zijn. En dit is nog maar een voorbeeld van zo’n misverstand. De taal van de jongeren dreigt steeds meer een eigen taal te worden.

Jongerentaal als nieuwe taal? Jongerentaal wordt door veel oudere mensen als ruw en onbeschoft ervaren. Maar hoe komt dit nu? Waarschijnlijk omdat het tegenwoordig onder jongeren normaal schijnt te zijn dat je elkaar met ‘sukkel of homo’ begroet, wat vroeger zeker niet voor kwam dit taalgebruik. De generatie voor ons hadden hele andere manieren. Het werd hen geleerd om met twee woorden te spreken, beleefd te zijn. Zij vinden het onfatsoenlijk hoe jongeren vaak tegen volwassene doen. Vaak groeten jongeren ouderen mensen met ‘hallo’ of zelfs iets in de zin van ‘hey’ terwijl ze vroeger beleefd waren tegen ouderen, ze hadden respect voor ze en zeiden daarom ‘dag meneer’, of ‘tot ziens’. Wat dus ook nog een probleem is dat oudere mensen de jongeren niet altijd meer begrijpen. De snappen niet dat je iemand gewoon met ‘sukkel’ begroet. Ze vinden dat de jongerentaal steeds meer weg krijgt van een soort geheimtaal. Jongeren leven in hun eigen wereldje, die in groepen is verdeeld, iedere groep zijn eigen taal.

Hoe komt het verschil in jongerentaal tot stand? Jongeren produceren veel nieuwe woorden, woorden die niet in de woordenboeken staan. Ze verzinnen deze worden zelf, of maken ze met behulp van bestaand woord een heel ander woord met een andere betekenis. Hierdoor wordt het voor andere mensen niet meer te begrijpen wat er nu bedoeld wordt. Bovendien gebruiken jongeren veel afkortingen. Het is vrij logisch dat de nieuwe communicatie middelen hier een belangrijke oorzaak van is. Jongeren sturen veel sms-jes naar elkaar en door het beperkte aantal tekens is dan natuurlijk lastig hele lange verhalen daardoor te vertellen. . Sms-en wordt veel vaker door jongeren gedaan dan door ouderen. Omdat je via de telefoon niet uitgebreide verhalen kunt schrijven, is het vrij logisch dat hierdoor afkortingen ontstaan. Een voorbeeld is: w8, in plaats van wacht even, ff in plaats van even, su in plaats van see you, brb in de plaats van be right back en dat weer in de plaats van ben zo terug en zo kan je nog wel even door gaan. Ook gebruiken ze veel woorden uit andere talen. De meeste van deze woorden komen uit het Engels. Woorden als ‘relax’ of ‘chillen’ zijn hier een voorbeelden van. De meest herkenbare eigenschap van jongeren talen zijn versterkende woorden. Enkele voorbeelden zijn: super, gaaf, vet, cool, te gek. Je hoort iemand dan ook vaak zeggen: ‘Het feest was vet cool’ of ‘ Ik heb een vet cool truitje gekocht’. Veel jongeren ontwikkelen van bestaande woorden een eigen variant. Een voorbeeld is ‘We gaan eten bij de Flunch’. Maar zij zeggen dan ‘We gaan effe Fluchen’.

De reden van de verandering? Er zijn verschillende groepen jongeren. Dat wil zeggen, groepen met verschillende interesses, verschillende kledingstijlen, verschillende soorten muziek. De taal die jongeren gebruiken geeft aan bij welke groep ze willen horen. De muziek speelt een hele belangrijke rol in de jongerentaal. Want bij iedere groep hoort een bepaald soort muziek. Dit is de rede waarom de televisie ook zoveel invloed heeft. De televisie is een middel om een trend door te geven, Ook zie je op televisie alle verschillende soorten kledingsstijlen van de bepaalde groepen. Om bepaalde ideeën te verspreiden die sommige groepen aanspreken. Vaak is een bepaalde groep maar voor een tijdelijke periode in. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘gabbers’. Een aantal jaren geleden, liep tachtig procent van de jongeren met een Aussie. De ‘gabbers’ hadden ook een apart taaltje, ze leefde in hun eigen wereld. Uit deze voorbeelden ziet u dus dat de mode en trends erg veel invloed hebben op de jongerentaal. Doordat ‘gabbers’ nu niet meer in de mode zijn, is het taaltje ook verdwenen. Tegelijkertijd laat dit zien dat bepaalde uitdrukkingen en woorden kunnen verdwijnen wanneer die groep niet meer in de ‘mode’ is.

Je ziet hierin dus dat de nieuwe woorden onder jongeren, iets is van de laatste tijd. Het wordt verspreid door de mode op televisie. Ook is het bepalend bij welke groep je hoort en welke kleding en muziekstijl je behoort. De buitenlandse woorden en afkortingen hebben hun inbreng hierin. De versterkende woorden worden het meest gebruikt. Je kan ook zien dat het echt alleen om jongeren gaat, want ouderen begrijpen deze ‘taal’ niet, maar of het ook verveeld voor ze is? Daar zijn verschillende meningen over.

De antwoorden gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Je ziet hierin dus dat de nieuwe woorden onder jongeren, iets is van de laatste tijd. Het wordt verspreid door de mode op televisie. Ook is het bepalend bij welke groep je hoort en welke kleding en muziekstijl je behoort. De buitenlandse woorden en afkortingen hebben hun inbreng hierin. De versterkende woorden worden het meest gebruikt. Je kan ook zien dat het echt alleen om jongeren gaat, want ouderen begrijpen deze ‘taal’ niet, maar of het ook verveeld voor ze is? Daar zijn verschillende meningen over.

REACTIES

S.

S.

geachte mevrouw annelies

We vonden u verslag heel mooi.(goed)
daarom vragen wij of u meer uitgebreider
verslagen hebben over jongeren taal

Ozcelik S

20 jaar geleden

D.

D.

bedankt voor je antwoorden het heeft me echt uit de problemen gehaald

20 jaar geleden

M.

M.

thenkx eej ;)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.