Criminaliteit

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 554 woorden
  • 26 mei 2001
  • 146 keer beoordeeld
Cijfer 4
146 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Hoofdstuk criminaliteit 4 HAVO antwoorden op vragen:

Blok 8: à blz. 178

1) Omdat hij namens de samenleving bewijzen zoekt tegen de verdachte en een straf tegen hem eist. 2) Omdat veel van de opsporingmethodes op gespannen voet met de mensenrechten staan. 3) Seponerenàniet worden vervolgd. Transactieàgeldboete (bij lichte misdaden) Vervolgenàde verdachte krijgt een rechtzaak
4) Als er onvoldoende bewijs is gevonden, als het om een klein vergrijp gaat of als de verdachte al genoeg is gestraft. 5) A) Om de rechter werk uit handen te nemen. B) Dan hoef je zeker niet in de gevangenis. 6) Als de mensen niet vervolgd worden of er vanaf komen met een geldboete, hoeven ze dus niet in de cel. Dus als er veel wordt geschikt en geseponeerd, worden er minder cellen gebruikt. 7) Bij voorwaardelijke seponeren verbindt de officier voorwaarden aan het seponeren. (Bijv. naar hulpverlener). Als hij dat doet wordt hij niet vervolgd. Doet hij dat niet, dan komt de zaak alsnog voor de rechter. 8) Omdat het gaat om de vorm van geldboete. 9) 1/3, 2/3 wordt geseponeerd en door middel van een transactie voldaan. 10) A) De officier beslist dat de gepleegde misdaad niet erg genoeg is voor een gevangenisstraf. B) Voor: Het scheelt de rechter werk. Tegen: Dadelijk zijn rechters overbodig. Ik ben voor, anders krijgen de rechters het gewoon te druk. 11) Omdat je bijvoorbeeld 5000,- moet betalen en als je gewoon voor de rechter verschijnt je hooguit 2 dagen moet zitten.

Seponeren/schikken/vervolgen 1 à blz. 179

Seponerenà Het gaat om een klein vergrijp, en omdat de mountainbike van de jongen is gestolen is die al genoeg gestraft.

Zaak Seponeren/Schikken/vervolgen Motivatie
1 schikken De jongen kan dan de rookschade betalen, en het is nou ook weer niet zo ernstig dat je jongen er voor in de gevangenis kan komen. 2 seponeren De jongen is genoeg gestraft. Hij kan zijn beroep nu niet uitoefen, daar zal hij genoeg van leren. 3 schikken De man zou de schade aan de andere auto’s kunnen betalen. De man reed namelijk met een goede reden te hard. 4 seponeren Het is voor die jongens de eerste keer en het is niet zo’n groot vergrijp. 5 Vervolgen Zoiets moet gestraft worden. Het is een grote overtreding. 6 vervolgen De politie mag niet zomaar inbreken, maar het is duidelijk dat degene die daar woont iemand vermoord heeft. 7 vervolgen Het is te vaak voorgekomen
8 schikken Het is niet zo heel ernstig, maar hij moet er wel een straf voor krijgen.

Seponeren/schikken/vervolgen 2 à blz. 180

1. Seponeren: Een jongen van 14 wordt beschuldigd van het jatten van de Break- out, maar alleen een oude dame heeft het gezien. Verder heeft niemand wat opgemerkt. Er is te weinig bewijsmateriaal om de jongen te straffen en het is een klein vergrijp.

2. Schikken: Een jongen heeft met bakstenen expres de raam van zijn buurvrouw ingegooid. Ze belt de politie en die komt ter zaken. Om de jongen te straffen besluiten ze dat de jongen een nieuw raam moet betalen.

3. Vervolgen: Een man heeft zijn ex- vrouw vermoord omdat ze hem in de steek heeft gelaten. Er is voldoende bewijs om er zeker van te zijn dat hij de dader is. De man moet groots gestraft worden.

Situatie à Blz. 180

1. Er is sprake van een verdachte en de politie heeft is correct te werk gegaan. 2. Er is een strafbaar feit gepleegd en de politie is correct te werk gegaan. 3. De politie heeft niet correct gehandeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.