Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Kies - Relaties

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 3e klas vwo | 1421 woorden
  • 29 januari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

1. Wie versiert wie? De jongen het meisje? Andersom? Of kan het beide?
Beide, want als een jongen een meisje leuk vind, kan hij haar versieren. Maar als een meisje een jongen leuk vind, kan zij hem ook versieren, dus het maakt niet zo veel uit, ligt aan de situatie.

2. Betekent verkering hebben dat je alles voortaan samen doet?
Nee, ik vind van niet. In een relatie (of met verkering) moet je vrijheid kunnen hebben. Ik wil zelf ook graag dingen doen met mijn vriendinnen, of iets doen met familie, dus je hoeft niet alles samen te doen. Ik vind het leuk om dingen samen te doen, maar ik moet wel vrijheid hebben. Stel ik wil met vriendinnen uitgaan, zonder mijn vriendje, dan vind ik dat dat moet kunnen, maar ook hij moet zelf met zijn vrienden uit kunnen gaan. Je kunt ook plezier beleven zonder elkaar, maar dan moet je elkaar wel vertrouwen!

3. Betekent verkering voor jou: de ander accepteren zoals hij/zij is?
Ja, ik vind van wel. Je houd van iemand zoals iemand is, en niemand zou zich moeten veranderen voor iemand anders, niet voor zijn/haar vriend maar ook niet in een vriendschap. Je moet gewoon je zelf blijven, dus hoef je ook niet de veranderen voor iemand. Daarom vind ik het heel belangrijk, vooral in een relatie, dat je elkaar accepteert.


4. Betekent verkering voor jou: geen geheimen voor elkaar hebben?
In principe moet je alles tegen elkaar kunnen zeggen in een relatie, je moet elkaar kunnen vertrouwen. Als je bijv. vreemd bent gegaan, vind ik dat je dat eerlijk moet zeggen, want ik heb liever dat iemand eerlijk is, dan dat hij iets voor je verzwijgt. Natuurlijk heeft iedereen wel iets wat hij liever niet vertelt, maar ik vind als het niet van belang is om te vertellen dat je het dan niet hoef te vertellen.

5. Betekent verkering voor jou: niet meer met je vrienden/vriendinnen apart uitgaan?
Nee absoluut niet! Ik vind dat je gewoon met je eigen groep uit moet kunnen gaan. Vriendschap vind ik heel belangrijk, dus die zal nooit ten koste gaan van verkering. Maar het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je elkaar vertrouwd, zodat je ook leuke dingen kunt blijven doen met je vrienden/vriendinnen samen, ook zonder je vriendje.

6. Hoort een jongen het initiatief te nemen bij het vrijen?
Nee, een jongen hoeft niet perse het initiatief te nemen. Het kan wel maar een meisje kan het ook doen. Het ligt er maar aan waar iedereen zich prettig bij voelt en wat hij/zij willen. Ook heeft ervaring er vaak mee te maken, stel: de jongen heeft nog geen ervaring en het meisje wel, zal het meisje denk ik sneller het initiatief nemen dan de jongen.

7. Mag je uitgaan met een ander als je verkering hebt?
Als het maar bij vriendschap blijft, vind ik alles best. Als je een relatie hebt moet je elkaar vertrouwen, en als hij gewoon met iemand uitgaat als vrienden dan heb ik daar geen problemen mee. Als hij wel meer wil dan vriendschap met diegene, zal hij moeten kiezen, haar of mij.

8. Worden vrienden/vriendinnen minder belangrijk als je verkering krijgt?
Nee absoluut niet. Ik vind dat vrienden en vriendinnen erg belangrijk zijn en daarom word die vriendschap niet minder belangrijk als ik verkering krijg. Ook als je verkering hebt moet je leuke dingen kunnen doen met vrienden/vriendinnen en het blijft even belangrijk als voor de verkering!

9. Twee jongens of twee meisjes die van elkaar houden, kan dat ook?
Ja, dat kan. Het kan dat meisjes op meisjes vallen of jongens op jongens, zij zullen het er zelf natuurlijk ook moeilijk mee hebben, want ze zijn anders dan anderen. Maar als dit zo is, dan vind ik dat iedereen dat moet accepteren, ze zijn wel anders, maar zij kunnen er toch ook niks aan doen dat zij zich aangetrokken voelen tot het eigen geslacht.


10. Homo’s die trouwen, moet dat kunnen?
Ja, dat moet kunnen. Als ze verliefd op elkaar zijn en graag willen trouwen, waarom zouden ze dat dan niet mogen. Omdat ze toevallig anders zijn dan anders? Dat zou ik echt ’n domme reden vinden, want zij houden toch ook gewoon van elkaar net als andere mensen die met elkaar trouwen!

11. Bepaal je zelf of je aan een relatie begint, of doen je ouders dat?
Nee, ik vind dat je dat zelf moet kunnen bepalen. Als jij graag een relatie aan wilt gaan met een jongen, dan moet je dat zelf bepalen. Ik vind dat je niet een jongen opgelegd moet krijgen door je ouders, want dan is het geen echte liefde!

12. Seks voor het huwelijk, mag dat?
Ja, ik vind van wel. Als mensen van elkaar houden dan mogen ze best seks hebben. Daar heb je geen ‘toestemming’ voor nodig te hebben, zoals een ring en een akte vind ik!

13. Een relatie van een leraar met een leerling, mag dat?
Ja/Nee. Ik vind het pas verantwoord, als de leerling boven de 18 is. Dan is die in principe volwassen en dan zou het gewoon een privé-zaak zijn. Maar als de leerling nog onder de 18 is, zou het leeftijdsverschil denk ik erg hoog zijn.

14. Kan een liefdes relatie ook zónder seks?
Ja, dat kan. Liefde betekent niet meteen dat je seks moet hebben. Een liefdes relatie is eigenlijk gewoon verkering hebben maar dan in een serieuze vorm, maar daar hoeft niet meteen seks aan pas te komen!

15. Van elkaar houden, is dat: elkaar steunen, in voorspoed en in tegenspoed?
Ja, van elkaar houden is o.a. elkaar steunen in voor- en tegenspoed. Ik vind het wel belangrijk dat je probeert om elkaar zoveel mogelijk te steunen in dingen die je moeilijk vind of wat dan ook.


16. Een man die een relatie heeft met drie vrouwen. Hoe kijk je daar tegen aan?
Dat vind ik niet kunnen. Ik vind dat iedereen tevreden moet zijn met wat hij heeft, dus ik vind waarom kan hij niet tevreden zijn met één vrouw? Ik vind het alleen kunnen als ze er alle vier mee eens zijn, dan vind ik het een ander verhaal, dan is het hun eigen keuze en zou het oké zijn.

17. Mogen jongens niet huilen en meisjes wel?
Nee, dat vind ik echt nergens opslaan! Waarom zouden jongens niet mogen huilen en meisjes wel? Jongens hebben ook gevoelens en zijn dus ook wel eens verdrietig! je familielid is overleden waar je heel hecht mee was, dan is het toch normaal om daarover te huilen, ook als je een jongen bent.

18. Mag een meisje wel make-up gebruiken en jongen niet?
Ik vind dat iedereen zelf moet weten of hij/zij make-up gebruikt of niet. Als een jongen graag make-up op heeft, of het mooi vind, dan moet hij dat zelf weten. Ik vind het persoonlijk niet zo mooi, als een jongen make-up op heeft, maar dat is mijn mening. Als hij dat zelf wel mooi vind, moet hij dat gewoon doen!

19. Zijn er speciale vrouwen beroepen?
Nee! Er zijn wel beroepen die vaak door vrouwen worden uitgevoerd, zoals kraamverzorgster, maar dat wil niet zeggen dat mannen dit beroep niet mogen of kunnen uitoefenen. Het is toch gewoon werk dus waarom zouden alleen vrouwen dit mogen doen?

20. Zijn er speciale mannen beroepen?
Nee! Er zijn wel beroepen die vaak door mannen worden gedaan, zoals uitsmijter in een discotheek, want mannen zijn meestal sterker en gespierder dus doen zij dit beroep sneller dan vrouwen. Maar als een vrouw dat beroep graag wil doen, waarom dan niet? Omdat er meer mannen zijn dan vrouwen, dat zou onzin zijn!

21. Is leren voor een jongen belangrijker dan voor een meisje?
Nee, natuurlijk niet! Het is even belangrijk voor jongens en meisjes. Zij willen allebei graag een opleiding aan doen, om later een beroep te kunnen uitoefenen, dus ik vind dat leren even belangrijk is voor jongens als voor meisjes!


22. Moet een vrouw stoppen met werken als er kinderen komen in een huwelijk?
Nee, als je kinderen wilt, kies je daar samen voor. Dus ik vind dat het opvoeden van kinderen door de man maar ook door de vrouw moet worden geregeld. Als kinderen onder het werk leiden, dan vind ik dat ze allebei of minder moeten gaan werken, of een andere baan moeten zoeken, want waarom zou alleen de vrouw dat moeten doen, je kiest er toch samen voor! Als de vrouw zelf wil stoppen met werk om voor de kinderen te zorgen, dan zou het geen probleem zijn, maar ik vind niet dat het móet!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.