Ronde 1
Vraag 1
Leg uit waarom Aletta Jacobs (1854-1929) past bij het kenmerkend aspect: ‘de opkomst van emancipatiebewegingen’.
Antwoord met de volgende strekking:
In de 19e eeuw waren er veel revoluties en mensen met nieuwe idealen die streefden naar gelijkheid in Westerse landen. Voor de meerderheid van de bevolking had dat geen effect. Er ontstonden emancipatie bewegingen die streefden naar gelijkheid, zoals bijvoorbeeld de Eerste Feministische Golf: vrouwen hadden geen kiesrecht en mochten vaak niet naar school. De Nederlandse Aletta Jacobs was een van de eerste vrouwen die een universitaire opleiding afgeronde. Zij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Nederlands feminisme. (AlettaJacobs, z.d.), (Fruytier, 2011, p. 232-234), (InfoNu, z.d.) en (Wikipedia. Aletta Jacobs, z.d.)
Vraag 2
Deze bron past bij het kenmerkende aspect "De eenwording van Europa". Leg uit waarom aan de hand van 3 elementen uit de bron. 27
Antwoord met de volgende strekking:
1. "Cooperation Intereuropeenne".
Cooperation betekent samenwerking. Er is dus samenwerking in Europa. Deze samenwerking zorgde voor de eenwording van Europa.
2. De vlaggen van de landen die samen gingen werken in Europa.
De verdragen tussen deze landen leidde tot eenwording van Europa.
3. De handen.
Dit geeft nog eens extra aan dat het om een samenwerking gaat. De handen houden elkaar vast, waarmee men bedoelt dat ze elkaar steunen en samenwerken.
(Fruytier, 2011, p. 314-316)
Vraag 3
Tussen 1861 en 1865 woedde er een burgeroorlog in de Verenigde Staten tussen Noord en Zuid. Leg uit waarom dit past bij het kenmerkend aspect: ‘slavernij en abolitionisme’.
Antwoord met de volgende strekking:
Eind 18e eeuw was er veel verdeeldheid in Europa over de slavernij. Veel mensen vonden dat de handel van slaven en de uitbuiting van hen in plantagekoloniën moest worden afgeschaft (abolitionisme). Door verlichte denkers en de opkomst van nieuwe propagandamiddelen werden de verschillende meningen verspreid. In de Verenigde Staten ontstond er een grote verdeeldheid tussen Noord en Zuid. In het noorden wou men de slavernij afschaffen terwijl de zuiderlingen, die juist profiteerden van de slavernij, hier tegen waren. 6, 34, 39(Fruytier, 2011, p. 196-199), (Wikipedia. Amerikaanse Burgeroorlog, z.d.) en (Wikipedia. Slavernij, z.d.)
Vraag 4
Op deze afbeelding zie je Dolle Mina's. Zij willen dat de pil gratis wordt en voeren daarom actie. Leg uit wat de aanleiding is voor dit soort acties aan de hand van een bijpassend kenmerkend aspect. 26
Antwoord met de volgende strekking:
KA: De westerse welvaart.
Door de toenemende westerse welvaart vanaf de jaren '60 van de 20ste eeuw kwamen er een paar ingrijpende sociaal-culturele veranderingsprocessen. Vrouwen waren steeds vaker hoger opgeleid. Er werd echter nog maar heel weinig op hun gerekend. Deze vrouwen gingen daarom actie voeren. Een voorbeeld van een ingrijpend sociaal-cultureel veranderingsproces was dat er vrijere opvattingen over seksualiteit kwamen en daarbij ook de vraag naar de pil groter werd. Men wilde dat deze gratis zou worden voor iedereen.
Vraag 5
Verklaar dat het kenmerkend aspect ‘verzet tegen imperialisme’ past bij de oprichting van de Vietminh in 1941.
Antwoord met de volgende strekking:
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog besefte veel inheemse inwoners van de Europese koloniën dat hun overheersers niet onoverwinbaar waren doordat de Europese koloniën werden ingenomen door Japan. In veel koloniën ontstonden er nationalistische bewegingen. Ook in de Franse kolonie Vietnam, daar werd de Vietminh in 1941 opgericht, onder leiding van Ho Chi Minh. Deze streefden naar de onafhankelijkheid van Vietnam. Ze vonden dat de inheemse bevolking onrechtvaardig werden behandeld door hun overheersers.11, 12
Vraag 6
Fragment: Vladivostok31 (2012)
Van 8:45 tot 9:00
Dit fragment heeft te maken met het kenmerkende aspect 'De industriële revolutie'. De industriële revolutie legde de basis voor een industriële samenleving. Leg uit waarom dit fragment bij het kenmerkend aspect past.
Antwoord met de volgende strekking:
In dit fragment zie je de eerste stoomtrein in Nederland. De mensen waren hier heel enthousiast over en daarom werden al snel meer spoorwegen aangelegd en meer treinen gemaakt. Om dit te kunnen verwerkelijken werden fabrieken gebouwd waar de materialen werden gemaakt. Veel mensen gingen in de fabrieken werken. Zo ontstond er een industriële samenleving. Mensen werkten in de fabrieken. Ook gingen de treinen mensen vervoeren, wat deel uit maakt van de industriële samenleving.28
Vraag 7
Leg uit waarom de stroom van arbeidsmigranten in de jaren 60 in Nederland past bij het kenmerkend aspect ‘de multiculturele samenleving’.
Antwoord met de volgende strekking:
Na de tweede wereldoorlog was er een grote economische groei in West-Europa. De arbeidersklasse werd kleiner en was er behoefte aan gastarbeiders. In de jaren 60 werden overeenkomsten gesloten met landen als Marokko en Turkije waarbij inwoners naar Nederland mochten komen om daar laaggeschoold werk te komen doen. Nadat zij een paar jaar gewerkt hadden bleven sommige gastarbeiders hier wonen en haalden hun familie naar Nederland. Hierdoor werden er verschillende culturen naar Nederland gebracht, wat bijdroeg aan de multiculturele samenleving.17, 36
Vraag 8
Deze bron hoort bij het kenmerkende aspect "De opkomst van emancipatiebewegingen". Leg uit waarom, aan de hand van de twee vrouwen op de afbeelding.
Antwoord met de volgende strekking:
Er kwamen emancipatiebewegingen die streefden naar de uitbereiding van het kiesrecht. Zij wilden dat vrouwen ook mochten stemmen. Kenmerken uit de bron:
- Justitia, de vrouw aan de linker kant. De weegschaal staat voor evenwichtigheid. De blinddoek staat voor onpartijdigheid. Dit geeft aan dat deze vereniging voor gelijkheid was. In dit geval gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
- Rechts wordt een vrouw naar beneden gedrukt door een hand. Dit laat zien dat deze vereniging vond dat vrouwen onderdrukt werden. 2, 24, 30
Vraag 9
De antwoorden gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden