Gele vragen H8 §6-10 en H9
De rol van moderne propaganda- en communicatiemiddelen en vormen van massaorganisatie
16) Het bedrijfsleven moest de rol van de oorlogsindustrie voor de staat gaan vervullen. De landbouw was het volk waar het zuiverst het ‘Germaanse ras’ bewaard was gebleven. Zij moesten in de nieuwe leefruimte in het Oosten zorgen voor de voedselvoorziening van het uitgebreide Duitse volk. Ook de landbouw werd in dienst gesteld van de voorbereiding op de oorlog.
17) De vrouwen kregen van de nazi’s de rol van moeder toegediend. Kinderen krijgen werd ze aangemoedigd, terwijl werk ze juist werd ontmoedigd. Alle vrouwen in dienst van de overheid werden ontslagen. In de oorlog zelf moesten vrouwen echter het werk van de mannen, die naar het front waren, overnemen en was de arbeidsparticipatie van vrouwen in het bedrijfsleven en in de overheid groter dan ooit tevoren.
18) De jeugd werd genazificeerd op scholen en in organisaties. Op scholen moest in leerboeken in de geest van het sociaal-nationalisme opgevoed worden. Alle jeugdverenigingen werden opgeheven of gingen op in de jeugdbeweging van de nazi’s: de Hitlerjugend (HJ). Voor meisjes was dit de Bund Deutscher Mädel (BdM). Vanaf 1936 was deelname verplicht. Hierna kwam de Rijksarbeidsdienst: alle 18 jarigen moesten een half jaar ‘arbeidsdienstplicht’ vervullen in werkkampen.
19) a. Het ministerie voor volksgezondheid en propaganda droeg bij aan de greep van de nazi’s op kunst en publiciteit.
b. De radio werd door Goebbels in een belangrijk propagandamiddel veranderd. Iedereen moest een radio in huis hebben en werknemers waren verplicht om naar toespraken van Hitler te luisteren over de radio. Daarnaast stelde Goebbels de Rijkscultuurkamer in, waarvan iedereen die actief was in de publicatie of kunst, lid moest worden.
20) De nazi’s wilden met hun terreur bereiken: gevaarlijke tegenstanders direct uitschakelen en weifelaars en toekomstige tegenstanders zodanig schrik aanjagen dat ze niet aan verzet tegen nazi-maatregelen zouden durven denken. Beide waren min of meer succesvol.
21) a. De Schultz-Staffel (SS, 1925) werd opgericht als bescherming van de leiders van de NSDAP en Hitler. Later kreeg het er taken bij. Zo moest de SS de nationaalsocialistische staat gaan beschermen door het uitschakelen van tegenstanders. In de laatste jaren werd bovendien de Waffen-SS opgericht, een soort elite-SS. Deze werden ingezet op de belangrijkste plaatsen op het front.
b. De grootste misdaad van de SS is het mishandelen en vermoorden van gevangenen in concentratiekampen (al voor de oorlog opgericht door de SA) en het oprichten van nieuwe vernietigingskampen, waarin miljoenen mensen (vooral Joden) zijn vermoord.
22) De nazi’s richtten vóór de oorlog al concentratiekampen op voor het overschot aan (communistische) gevangenen na de Rijksdagbrand in mei 1933.
Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de Joden
23) a. Voor de oorlog was het doel van de rassenpolitiek om Joden tot emigratie te dwingen. Ze wilden de Joden dus min of meer ‘wegjagen’.
b. Dit probeerden zij te bereiken door terrorisatie en isolatie van Joden.Voorbeelden hiervan zijn:
- April 1933: boycot van Joodse winkels afgekondigd na massaal ontslag joden bij de overheid.
- 1935: de Neurenberger wetten. Joden werden verboden om met te trouwen met mensen van ‘Duits bloed’.
- 1938: Openbare voorzieningen worden voor Joden verboden verklaard.
- Reichskristallnacht 1938: De moord van een Joodse jongen op een Duitse diplomaat in Parijs ontketende een grote actie van de nazi’s op Duitse Joden.
24) a. Tijdens de oorlog veranderde het doel van de rassenpolitiek. De ‘Endlösung’ was de definitieve oplossing van de nazi’s, namelijk het executeren van alle communistisch functionarissen, zigeuners en Joden.
b. Dit deden ze eerst door het doodschieten, maar toen dit niet praktisch bleek, gingen de nazi’s over op vergassen.
c. Vele vernietigingskampen kwamen erbij met verschillende doelen. Zo waren er kampen die tot doel hadden zoveel mogelijk ‘Untermenschen’ te vergassen, werkkampen waar mensen moesten werken tot ze erbij neervielen en werkkampen die tevens vernietigingskampen waren. Tot slot waren er kampen waarin krijgsgevangenen werden ondergebracht.
25) Het verzet in Duitsland was veel moeilijker dan in de bezette gebieden:
- Gewone leden van de NSDAP, de SA en de SS hielden burgers in de gaten.
- Hitler had een grote aanhang.
- Verzet tegen Hitler werd tijdens de oorlog als landverraad gezien.
26) a. Onder socialisten, communisten en liberale, conservatieve en kerkelijke kringen kwam er verzet tegen het Hitler-regime op gang.
b. Het verzet was vooral geweldloos. Ze probeerden bijvoorbeeld mensen te laten onderduiken en verspreidde anti-Hitlerpamfletten.
27) De geestelijken stonden niet volledig afwijzend tegenover het Hitler-regime, omdat ze het met sommige programmapunten eens waren, zoal de rol van de vrouw als moeder in het gezin en het anticommunisme. In 1937 veranderde de Kerk van houding, nadat de Hitler-regering zich niet aan het Concordaat bleek te houden. De paus keurde de nationaal-socialistische leer af. Het protest bleef voornamelijk echter alleen bij uitingen van ontevredenheid.
28) Het merendeel van de hoge officieren waren conservatieven, geen nazi’s. Toch hielden ze trouw aan Hitler met dank aan de eed die ze aflegden. Er waren wel enkele uitzonderingen op deze trouw. Zo kwam er verzet uit angst voor de val van het Duitse Rijk en werd er onder andere een tijdbom geplaats in Hitlers hoofdkwartier. Dit was echter tevergeefs en een staatsgreep bleef uit. Daarnaast deserteerden (verlaten van het leger) veel soldaten uit verzet.
De verdeling van de wereld in 2 ideologische blokken
29) Nadat de Geallieerden het niet eens konden worden over de toekomst van Duitsland werd het land onderverdeeld in 2 staten: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) van de westerse Geallieerden en de Duitse Democratische Republiek van de Russen.
30) a. Het belangrijkste politieke verschil tussen de BDR en de DDR was dat de DDR een communistische eenpartijstaat werd, waar de BDR federaal en democratisch was. De DDR moest een socialistische modelstaat worden.
b. In economisch opzicht verschilden ze ook veel. De DDR had een geleide planeconomie, waar de eerste levensbehoeften als voedsel, kleding e.d. de helft van de werkelijke prijs waren en er gratis gezondheidszorg en onderwijs was, maar luxe goederen had men nauwelijks. De BDR daarentegen was erg welvarend dankzij het Wirtschaftswunder. Onder leiding van Konrad Adenauer begon een periode van grote economische bloei. Profiterend van de financiële hulp uit de VS werd Duitsland in 10 jaar één van de sterkste industrie en handelsnaties van de wereld.
De antwoorden gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden