Hoofdstuk 2 en 3

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas vwo | 583 woorden
  • 18 februari 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Eldorado hoofdstuk 3

Opdracht SE5
a). In de vorm: niet twee kwatrijnen en twee terzetten, maar drie kwatrijnen en een couplet. Dit is het Shakespearesonnet. Het rijmschema kent zeven in plaats van vijf rijmwoorden van het petrarkistische sonnet.
b). Het afschilderen van de geliefde als een vrouw van bovenmenselijke en bijna goddelijke schoonheid in stereotiepe vergelijkingen en beelden als 'ogen die stralen als de zon', 'lippen die rood zijn als koraal', 'huidskleur die blank is als sneeuw', ,blosjes op de wangen als rozen', 'een adem die bedwelmt als parfum', enzovoort. De geliefde in het sonnet van Shakespeare is een normale vrouw van vlees en bloed, dus bereikbaar, verleidbaar en (lichamelijk) beminbaar.
c). Nee. Hoewel zij een normale vrouw van vlees en bloed is, hoewel zij normaal loopt en niet voorschrijdt als een godin, is ze toch voor de minnaar in het sonnet even uniek en prachtig als al die onwerkelijke, geïdealiseerde droomvrouwen, die alleen in de verbeelding van de kunstenaars bestaan.
d). Het sonnet van Shakespeare. Zijn sonnet heeft een realistischere inhoud. Het gaat meer over het normale leven en niet over bovenmenselijke dingen. Ik denk dat ik niet meer sonnetten zou willen lezen, want ik vind het niet heel interessant om te lezen.

Opdracht ZE6
LEEGTE NA DE RAMP
Aardbeving,bankroof,bliksem,watersnood:
In een seconde is de schrik geboren.
Er kan onaangediend een trein ontsporen
Of een verdwaalde kogel blijkt je dood.

Dan rest een graf. Of bloed droogt in de goot.
Gedwee belooft een dader beterschap.
Er overleeft een blinde,een hinkepoot
Ze lachen bitter.- Soms is er een klap,

Dan rest er niets dan echo en ellende.
Waar iemand stond zie je de kraters roken.
Naar daders kan alleen worden gegist.

Spoorloos zijn zomaar lijf en lach. Je mist
Heel erg de mensen die je niet eens kende,
Alsof er in je ziel is ingebroken.

Gerrit Komrij

Dit sonnet spreekt mij aan omdat het over de ramp van Enschede gaat, wat me nog goed bijstaat. Iedereen weet van de ramp en daarom heb ik dit sonnet gekozen.

http://www.kb.nl/dichters/komrij/gedichten/gdv02.html

Hoofdstuk 2
Opdracht ZS2

Redenen voor het ondernemen van een gehele of gedeeltelijke bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen; om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om 'de ervaring'; 'om er geweest te zijn'; of om andere mensen te ontmoeten.

Opdracht ZS3
a) Zij is agressief, wellustig, spraakzaam en is niet op haar mondje gevallen.
b) Zij heeft een rood en blozend gezicht, dat op wellust en hartstocht wijst. Zij heeft een spleetje tussen haar tanden, en dat wijst op een avontuurlijke aard. Zij is mollig en heeft stevige heupen, ook dat wijst op een hartstochtelijke natuur.
d) Ik lees nooit mijn eigen horoscoop, ik geloof hier niet in. Ze kloppen ook nooit. Ze zijn vaak ook erg toegespitst op volwassenen. Dan staat er bijv. hoe het zal gaan op hun werk en met hun financiële aspecten. Dit is nog niet echt van toepassing op mij.
e) Ik denk dat het wel klopt dat je karakter bij je geboorte al een beetje vast staat, maar het is ook wel hoe je opgevoed wordt. Als je bijvoorbeeld heel erg ongeduldig bent kan dat zijn omdat je ouders je altijd gelijk aandacht gaven of dat je ouders dat zelf ook zijn. Het wordt denk ik ook voor een deel door je omgeving bepaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.