Thema de Stad

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 1496 woorden
  • 22 juli 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CKV Opdrachten: 1,5,3,4,8,13,14,16,19,20,25

Opdracht 1
1. Ik vind Parijs erg mooi. Ik ben er 1 keer geweest, maar toen gingen we naar Disneyland, dus toen heb ik niet veel van Parijs zelf gezien. Maar als ik foto's of films er van zie lijkt het me echt heel erg mooi.
2. Ik vind radeloos van Carry Slee erg mooi, het is zo'n zielig boek. Bovendien schrijft zij heel erg mooi.
6. Ik vind het niet echt herkenbaar. Misschien dat het in die grote Amerikaanse steden wel zo is. Hier in ieder geval niet.

Opdracht 3

1. Ja vind ik wel. Op het eerste plaatje lijkt het alsof de vrouw nog dromen heeft, en er helemaal 'klaar voor is', zeg maar. Op het tweede plaatje lijkt ze veel verdrietiger, dus heeft ze 'bitter weinig keus'. Dit denk je omdat ze op het eerst plaatje gewoon minder verdrietig en depressief overkomt, ze heeft ook allerlei spullen bij zich etc. Het tweede plaatje is eerder zielig.

2. Door de straten, de gebouwen op de achtergrond (plaatje 1), de muur achter het meisje en de fietsen (plaatje 2).
3. Bij het eerst plaatje is gekozen voor veel belichting van boven, waardoor het plaatje ook veel lichter is. Hier is veel contrast, waardoor het plaatje erg vrolijk overkomt. Plaatje 2 daarentegen heeft weinig contrast, weinig belichting en is daardoor heel donker. Doordat het plaatje zo donker is komt het een beetje depressief over.
4. Bij de eerste heeft dat het effect alsof ze de plek waar ze staat aan het bewonderen is. Ze kijkt heel erg onderzoekend opzij. Op het tweede plaatje houdt ze haar handen voor haar gezicht en staart ze naar de grond. Hierdoor lijkt het op het tweede plaatje alsof ze het helemaal gehad heeft.

Opdracht 4

1. Dat denk je doordat hun kleding echt heel erg opvalt! Het is ook geen normale stof, het is gemaakt van papier-mache. Het lijkt meer op carnavalspakken. Als ze niet graag bekeken zouden willen worden zouden ze er niet zo opvallend bijlopen.
2. Ik denk dat deze pakken wel door een ontwerper uit iedere stad gemaakt zou kunnen worden. Ik vind 2b wel typisch wat betreft de pakken. Het zijn allerlei gebouwen, skylines, die ook in New York staan. Maar natuurlijk kunnen ze deze pakken ook ergens anders dragen. Je denkt wel gauw aan Amerika omdat je natuurlijk weet dat er allemaal van dit soort gebouwen in Amerika staan.
verschil 1: bij afbeelding B lijkt het alsof de mensen die het dragen het zelf ook iets minder serieus nemen. Het lijkt meer op een toneelstuk of iets dergelijks.
verschil 2: bij afbeelding A is alles veel beter uitgewerkt, ook qua materiaal en kleuren.
overeenkomst 1: het zijn allebei erg opvallende pakken, die niet van normaal 'kledingmateriaal' gemaakt zijn.
overeenkomst 2: beide geïnspireerd door de stad, door gebouwen etc.
De verschillen zijn wel verklaarbaar, maar dan moet je die informatie van de afkomst van de kunstenaars er wel bij hebben. Ik denk niet dat je zo snel uit jezelf zou raden waar de kunstenaar woont door middel van zijn creatie.
3. De vormen van gebouwen. Bij afbeelding A zie je veel van die gebouwen met ronde daken en dat soort dingen. En bij B veel skylines.

4. Om er reclame mee te maken voor de stad, te laten zien hoe mooi de stad is bijvoorbeeld.

Opdracht 5

1.a De oorsprong van de hiphop ligt in de sloppenwijken van New York. Alle kinderen uit de buurt dansten samen op straat. Hiphop bestaat uit 4 elementen: DJ, rappen, graffitischrijver en breakdance.
b Breakdance is een vorm van dans. Hier dansen ze op de grond en maken ze allerlei bewegingen.
c Omdat de mensen zich verveelden gingen ze dansen bedenken. Het ontstond in de stad, omdat het over dingen gaan die verkeerd gaan op de wereld. En extreme dingen gebeuren vaak in steden, denk aan ghetto's enz.
d Wijkfeesten en rappers die een harde jeugd hebben gehad. Leven in achterbuurtjes enzo.
e Er zijn nog steeds heel veel rappers. Ik denk dat er in Amerika nog wel meer van gemerkt wordt. Je hebt wel een aantal Amerikaanse rappers die we hier ook kennen, maar ik denk dat er daar nog wel veel meer zijn. Echt veel merk je er hier niet van.

Opdracht 8

2. Ik ben het eens met de burgemeester. Ik vind dat je niet zomaar overal waar je wilt even de muur onder kunt kladderen. Er moeten ook nog meer mensen langs, en die vinden het misschien wel verschrikkelijk. Je kunt ook wel de muren in de je eigen huis mooi helemaal vol maken met graffiti. Ik snap de verzamelaar wel een beetje, omdat hij er wel van houdt, maar dit betekent nog niet dat het zomaar overal geplaatst kan worden.
3. Waar, geen idee. Maar bijvoorbeeld ten nagedachtenis aan een bepaalde gebeurtenis ofzo. Niet gewoon voor de lol.

Opdracht 13
2a De reclame van ‘Well O Well’, de stad lijkt rustig, maar er moet iets gebeuren, omdat de auto toch verzekert is, dus ook een beetje gevaarlijk.

b Het beeld is goed gekozen, want de gebieden zijn gevaarlijk.
Het geluid is ook goed gekozen, het is een heel vrolijk geluidje alsof er niets aan de hand is.
c De gevaarlijke plekken in de stad worden duidelijk gefilmd.
d Een vrolijk muziekje, dit geeft een grappig effect.
e De personages passen wel bij de reclame, een sullig mannetje in de auto en een sterke man bij de pond.
f Klein stukje tekst die de reclame uitlegt.
g Omdat hij grappig is.

Opdracht 14

2. Afbeelding a doet me aan de stad denken omdat je een paar gebouwen ziet, die erg op winkeltjes op iets lijken. ook door de muurtjes en de tegels doet het aan een stad denken. Ik vind de sfeer niet echt mooi, het is daar een beetje dood en saai.
Op afbeelding b zie je allemaal mensen in een drukke straat, dus doet dat je aan de stad denken.
Afbeelding c doet denken aan de stad omdat je zo'n hele hoge brug ziet, allerlei gebouwen erachter. Boten eronder.

Afbeelding d: allemaal mensen op een drukke markt. Net zo'n drukte als in de stad.
3. Bij afbeelding a vind ik niet echt dat je erin betrokken wordt, hier blijft wel een zekere afstand omdat het op het plaatje ook zo dood is. Hierdoor komt dit plaatje een beetje saai en niet bijzonder over.
4a. Een soort geel/zandachtige kleur heeft de boventoon in alle schilderijen, dit geeft een warm effect. (denk: zon, warmte etc)
b. bij afbeelding a is het heel netjes en recht gemaakt, net als een foto. De rest is wat slordiger, en niet meteen heel erg duidelijk, dit vind ik toch wel wat meer hebben want het is ten slotte een schilderij en geen foto.
5. Groote uitsnede: afbeelding c, ja kan ik me wel een beetje een voorstelling van maken.
Dichtst bij: Ik denk afbeelding d, niet echt, gewoon een marktje.
6. afbeelding b spreekt mij het meest aan, hier lijkt het toch wel heel erg gezellig.

Opdracht 16

1. Ik weet weinig van Mondriaan, alleen dat hij schilderde en gebruikte veel vlakken met primaire kleuren.
2. a. Mondriaan was geboren in Amersfoort 1872. Zijn stijl was: ‘pure abstraction’ . Andere mensen die deze stijl schilderden waren Picasso en Braque, zij waren schilders en ruimtelijk werkers. Ze geloofden dat abstracte schilders, architecten en andere kunstenaars samen moesten werken om een nieuwe wereld te creëren waarin mensen in balans konden leven met de wetten van het universum. Mondriaan gebruikte voornamelijk primaire kleuren, zijn stijlgenoten gebruikten ook veel heldere vrolijke kleuren, maar niet alleen primaire kleuren. Piet Mondriaan was geïnspireerd door jazz en moderne kunst in New York.
c. vooral primaire kleuren, rood, blauw, geel en grijs, zwart en wit. Zijn reden voor het maken van deze soort van kunst is iets te kunnen schilderen dat voor het mensenziel te hoog gegrepen is. De eenvoud en het evenwicht. Zijn stijlgenoten gebruikten vooral lichte kleuren om het wat op te lichten.


Opdracht 19

1a Flats, Wolkenkrabbers. De opdrachtgevers zijn de bazen van de mensen die in de wolkenkrabbers werken. En voor de flats de 'huis' verhuurders.
1b in mijn omgeving kan ik me eigenlijk niks bedenken. Wel flatgebouwen enzo, maar die hebben maar 3 verdiepingen ofzo.
2 De vorm volgt de functie. Ze zullen nooit een gebouw met een bepaalde functie een vorm geven die dit tegen werkt. Dus ze bedoelen gewoon dat dit samen gaat.

Opdracht 20

1. Ja, bijvoorbeeld machines die heel erg hoog komen.
2. Je werkt heel erg hoog, als er iets gebeurt kan je moeilijk weg, je moet elke dag met de trap of met de lift, je zit waarschijnlijk met heel erg veel personen in 1 gebouw (dit hoef je geen nadeel te vinden).
3. Het is wel heel indrukwekkend denk ik, als je eronder staat en omhoog kijkt. Ik zou er niet graag willen wonen, vaak zijn dat ook heel erg drukke steden en dat lijkt met niet echt wat.

Opdracht 25

1 Ik denk dat er sprake is van een goed geplaatst object wanneer het functioneel is en er behoefte aan is op die plaats. Ook vind ik dat het moet passen in het beeld waar het staat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.