CKV – Vragen blok 1

1. Stel: Alle theaters, bioscopen, galeries en musea sluiten morgen. Heeft dat consequenties voor jou?
Ja, dat zou zeker consequenties voor mij hebben. Ik vind het namelijk heel erg leuk om met vrienden en vriendinnen naar de bioscoop te gaan, of met mijn ouders naar een musea te gaan. Ook komt het vak Ckv dan in gevaar.

2. Geef de antwoorden op de vragen van Barbara Kruger’s Why are you there?
To kill time? Nee, ik ga geen culturele activiteiten doen om mijn tijd te verdrijven. Dat doe ik echt alleen omdat ik het leuk vind.
To get “cultured”? Ja, als ik er wat van opsteek op cultureel gebied is dat natuurlijk altijd leuk.
To widen your world? Niet bewust maar ongemerkt toch wel denk ik.
To think good thoughts? Nee, want dat kan ik ook wel zonder culturele activiteiten.
To improve your social life? Nee, dat geldt voor mij niet. Ik denk dat culturele activiteiten daar bij mij niet aan bijdragen.

3. Voor bezoekers van culturele evenementen gelden soms andere regels dan voor de bezoekers van sportmanifestaties. Waaruit bestaan die verschillen?
Het gaat hier vooral om gedragsregels. Bij een aantal culturele evenementen moet je je meer beschaafd uiten, en bij sportevenementen kan je je vaak wat meer uiten.

4. Inventariseer regels waar jij je niet aan houdt.
Het is bijvoorbeeld niet gebruikelijk om tijdens een theatervoorstelling weg te lopen. Maar als ik naar het toilet moet doe ik dat wel.

5. Kennis van kunst en cultuur is lange tijd een middel geweest waarmee men zich kon onderscheiden van de massa. Is dat nog steeds het geval?
Nee, het is vandaag de dag heel normaal als je naar de bioscoop, een theatervoorstelling of een museum gaat. Wel wordt er soms raar opgekeken, met name door jongeren, als er bijvoorbeeld een man naar een dansvoorstelling gaat.

6. Zijn er objectieve criteria voor het classificeren van kunst met een grote K tegenover kunst met een kleine k?
Kunst met de grote K is high art; voor de elite.
Kunst met de kleine k is low art; voor de gewone man.

7. Is het nodig om geschoold te zijn in de kunsten om een gefundeerde mening over een kunstwerk te kunnen geven?
Het is wel handig als je er wat vanaf weet, maar je eigen mening over een kunstwerk kan je wel geven. Een echt gefundeerde mening heb je wel wat kennis voor nodig, omdat je dan met verstand kunt oordelen.

8. Denk je dat je kunt leren om van kunst te genieten?
Ik denk dat het toch wel een beetje in je zit of je daar van kan genieten. Maar door de mooie kanten van kunst te benadrukken, kan je iemand er wel meer van laten genieten.

9.a. Oneens
b. Eens
c. Ja
d. Nee
e. Ja
f. Nee
g. Geheel gekleed
h. Lente of zomer
i. Rood, blauw, geel, groen.
j. Niet te groot, redelijk formaat.

10. Hebben de onderzoekers de juiste vragen gesteld om ‘de smaak van Nederland’ te achterhalen?
Ja, dat denk ik wel. Ik zou alleen nog drie andere vragen hebben gesteld; Wat vind U het beste onderwerp voor een schilderij?
Wat vind U de beste stijl voor een schilderij?
Wat vind U een mooi (bekend) schilderij?

11. Beschrijf hoe volgens de resultaten uit vraag 9 het meest of minst gewenste schilderij er volgens jou uitziet.
Meest; Een niet-realistisch schilderij, wat een hoger doel nastreeft. Het maakt niet uit of het een binnen of buiten tafereel is. Religie speelt een belangrijke rol. Het maakt ook niet uit of het met of zonder figuren is. Er komen geklede figuren in voor en er komen mooie zomerse kleuren in voor. Het schilderij is op een redelijk formaat gemaakt.
Minst; Een realistisch schilderij, wat een geen hoger doel nastreeft. Het maakt niet uit of het een binnen of buiten tafereel is. Religie speelt geen rol. Het maakt ook niet uit of het met of zonder figuren is. Er komen naakte of gedeeltelijk geklede figuren in voor en er komen donkere grauwe kleuren in voor. Het schilderij is op een groot formaat gemaakt.

12. Wat is jouw belangrijkste bezit?
Mijn huis en mijn omgeving. In het huis waar ik nu woon leef ik al ongeveer 13 jaar. Het heeft dus veel emotionele betekenis voor mij. Mijn omgeving, mijn familie enzovoort zijn ook heel belangrijk voor mij. In financiële zin heb ik niet echt iets wat mijn belangrijkste bezit is. Dat komt als ik wat ouder wordt denk ik.

13. Is de financiële waarde van een kunstwerk over het algemeen van invloed op de appreciatie van een kunstwerk?
Ja. Want een duur kunstwerk is meer in trek dan een goedkoper exemplaar.

14. Welk advies geef jij de kunstcommissie van je school voor een eventuele volgende aankoop?
De kunstcommissie zou in eerste instantie eens de muren van de school een mooi kleurtje moeten geven. Dat saaie beton vind ik maar niks. Met het oog op het budget, moeten ze de leerlingen zelf kunstwerken/schilderijen laten maken. Die worden vervolgens in het gebouw opgehangen om de school nog meer op te vrolijken. Bij een andere aankoop kunnen ze misschien denken aan een kunstwerk van hout, metaal of andere materialen voor in de hal.

15. Denk je dat persoonlijke smaak een vaststaand gegeven is of is smaak te beïnvloeden en te veranderen.
Ik denk dat smaak een vaststaand gegeven is, maar ik denk wel dat je iemand met argumenten kan overtuigen om iets anders ook mooi te vinden. Maar je eigen persoonlijke smaak is iets dat vast staat.

16. Wat zijn naar jou mening de randvoorwaarden voor het promoten van voorheen onbekend beeldend werk?
Er mogen geen andere werken ‘afgekraakt’ worden, om het andere werk mooier en beter te laten lijken. Het moet niet mooier gemaakt worden dan het is.

17. Beschrijf hoe muziekliefhebbers ‘rijp’ worden gemaakt voor een nieuwe hit.
Er wordt van te voren op de radio vertelt dat een bepaalde artiest een nieuw nummer uitbrengt. Ook worden er verscheidene interviews voor televisie en radio gegeven door de desbetreffende artiest.

18. Naar welke programma’s luister je het liefst? Waarom?
Ik luister graag naar Slam!Fm, omdat deze zender veel trance, dance, hardcore enz. draait. Dit is muziek waar ik mij zeer voor interesseer. Ook luister ik graag naar Q-Music, omdat deze veel top40 muziek draait. En er worden ook altijd humoristische praatprogramma’s uitgezonden.

19. Kies een commerciële zender en een publieke zender.
Inventariseer met behulp van een radiogids de verschillen in de programmering gedurende één week. Wat valt je op?
Yorin FM (commerciële zender) en Radio 3FM (publieke zender).
Bij de commerciële zender worden veel meer humoristische en doelloze programma’s uitgezonden, dan bij de publieke zender. De publieke zender zend veel meer informatieve en culturele programma’s uit.

20. Besteden de commerciële zenders evenveel tijd en aandacht aan kunst en cultuur als de publieke zenders?
Nee, dat is niet zo. Publieke zenders geven veel meer aandacht aan kunst en cultuur als de commerciële zenders.

21. Wat wordt verstaan onder ‘smaakmakers’ en waaraan ontlenen zij hun bestaansrecht?
Smaakmakers zijn populaire radio- en televisiezenders(enz.) die vaak veel kijkers en luisteraars hebben. Hun bestaansrecht ontlenen ze aan de populariteit en dus zijn er veel mensen die zich er in interesseren.

22. Wat is de reden dat het productiebedrijf Endemol ook wel Dutch Disney wordt genoemd?
De populariteit van Euro Disney in Europa, is ongeveer net zo groot, als Endemol in Nederland.

23. Laat aan de hand van de twee voorbeelden zien dat programmamakers de kijkers proberen te beïnvloeden.
Programmamakers maken altijd heel veel reclame voor hun eigen programma’s. Ook proberen ze op een ‘stiekeme’ manier andere programma’s iets af te kraken.

24. Vind je het wenselijk dat er veel instanties en commissies zijn die bepalen hoe, en aan wie, de subsidies voor kunst en cultuur worden toegewezen.
Ja, want anders zou er nog meer onenigheid komen. Zo krijgt elke manier van kunst of cultuur genoeg geld.

25. Mogen er voorwaarden aan een ‘kunstproduct’ gesteld worden als er sprake is van subsidiëring?
Ja, want dan weet men dat het geld ook op een goede manier gebruikt wordt.

26. Waarom prefereren sommige uitvoerende en beeldende kunstenaars vrije producties?
Bij zulke producties zijn ze financieel onafhankelijk. Dan kunnen ze hun creativiteit beter tot hun recht laten komen en zijn er geen voorwaarden.

27. Stel je bent in de gelegenheid een door jouw zeer gewaardeerde beroemdheid te interviewen, welke vragen stel je in ieder geval?
Hoe vind je het om beroemd te zijn?
Wat vind je het leukst om te doen, als artiest?
Hoe belangrijk zijn fans voor jou?
Wie is de belangrijkste persoon voor jou in je leven?
Heb je wel eens dat je denkt ‘was ik maar niet beroemd’?

28. Voegt informatie over het leven van uitvoerende artiesten iets toe of doet het afbreuk aan hun werk?
Ik vind dat het iets toevoegt, want je weet dan vaak beter waar de liedjes e.d. over gaan. Want vaak zijn de liedjes gebaseerd op dingen uit hun eigen leven.

29. Wat beweegt volgens jou de makers van graffiti?
Ze willen hun gevoel uiten in grote kunstwerken. Graffiti gebeurd vaak op verboden plekken, en de spanning om gesnapt te worden vinden de makers vaak ook heel leuk.

30. Soms worden bussen en trams, in opdracht van een vervoersbedrijf, bewerkt door graffitiartiesten. Wat vind je daar van?
Dat vind ik wel een leuk initiatief. De fleurt de stad wat op. Maar het is ook wel weer druk. Je moet er van houden, ik vind het wel mooi.

31. Graffiti werd al snel opgenomen in de officiële kunstwereld. Noem een drietal kunstenaars die via dat circuit bekend zijn geworden en geef een summiere beschrijving van hun werk.
Keith Haring; De kunst die Keith Haring maakte wordt meestal Popart genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt.
Willem Verburg; De kunst die Willem Verburg maakt lijkt op die van Keith Haring
Boris Tellegen; Boris Tellegen is een beeldend kunstenaar. Hij tekent objecten en constructies die gebaseerd zijn op letters. Leesbaar of niet verworden de letters tot abstracte, geometrische in elkaar gevlochten vormen waarin spanning en beweging is vastgelegd. Deze geschetste objecten zijn de basis voor schilderijen, collages, ruimtelijk werk en muurschilderingen.

32. Zoek twee nummers die je een paar jaar geleden erg mooi vond en waarvan je er nu nog maar één de moeite waard vindt. Welke verklaring heb je voor het verschil in waardering?
Mama van de Spice Girls en Welles van Bed. Mama vind ik nu nog steeds een mooi liedje. Welles vind ik nu echt verschrikkelijk. Ik denk dat ik Mama nu nog steeds mooi vind , omdat dat liedje veel meer gevoel overbrengt en de Spice Girls heel erg populair waren.

33. Ben je het wel of niet eens met de uitspraak van Benny Jolink?
Daar ben ik het niet mee eens. Muziek van tegenwoordig met alle mogelijke technologie kan ook heel mooi zijn. Soms misschien wel veel mooier. Maar ik denk dat ouderen heet niet met mij eens zijn en jongeren wel.

34. Hoe is de term Popart ontstaan? Waarom kozen veel Popart kunstenaars de consumptiemaatschappij als thema?
De term is ontstaan doordat er veel discussies zijn geweest over kunst, Popart is een rebellerende stroming. Deze kunstenaars gebruiken alledaagse gebruiksvoorwerpen van de maatschappij als materiaal voor hun kunstwerken. En dat deden ze om te laten zien dat ze anders zijn, dan andere kunstenaars.

35. Noem drie verschillen tussen Popart en Arte Povere.
Popart stak echt de draak met het gebruik van andere middelen. Dat deed Arte Povere niet.
Arte Povere gebruikte afvalproducten, en Popart gebruikte alledaagse gebruiksvoorwerpen.
Popart gebruikte deze manier van kunst om hun eigen frustraties te uiten, dat deed Arte Povere minder.

36. Ben je het eens met de stelling van Danto dat voorwerpen die in een museum staan onder de noemer kunst vallen, terwijl hetzelfde voorwerp in een volkenkundig museum wordt betiteld als ambachtelijk handwerk?
Nee, want kunst is kunst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Ik vond dit heel goed.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast