De stad

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas vwo | 2747 woorden
  • 19 juni 2001
  • 237 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
237 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Afdeling 1

Opdracht 1

1 associatie positief negatief
criminaliteit x
feesten x
druk x x
gezellig x
gevaarlijk x
nachtleven x
verschillende culturen x x
grote gebouwen x x

2a regelnummer mening
1 4
2 4
3 3
4 4
5 2
6 3
7 1
8 4
9 5
10 3
11 3
12 1

b Het meeste verschilt, omdat ik niet in de stad woon en anderen wel.

Opdracht 2

1. Ik heb in de krant bij de afdeling gekeken om te zien wat er allemaal te doen is en ben het volgenden tegengekomen:

In de bioscopen draaide de volgende films: - being john malhovick (babylon) - Gone in 60 seconds (PS en Buitenhof) - Chicken run (Metropole) - Hollow man (PS en Buitenhof) - Gladiator (Metropole)

In het Haags filmhuis: - La Balia - la Lettre - Romana - A scene at sea

In de schouwburg - Koninklijke schouwburg - Circustheater

Wat dans betreft kan je naar het volgende: - Het Sensorrium Theater aan het Spui - Het Nationaal Ballet Lucent Danstheater - Tonos Negros (Muziek & dans Korzo) Theater Prinsestraat 2

Theater voorstellingen: - Pieter van der Linden - Een hoed uit de hemel
Theatertje thuis, Riouwstraat 159 - De knecht van twee meesters
Appeltheater, Duinstraat 6

De volgende musical is er te zien: - Elisabeth Fortis Circustheater Scheveningen

Concerten: - Robert Long - Het Lang Genoeg Jong Concert, Lucent Danstheater - Resident orkest olv. Jaap van Zweden, Dr. Anton Philipszaal 150 - Budapest concert orkest o.l.v. Tamás Gál, Dr. Anton Philipszaal

Opera: - Jevgenie Onjegin - Nationale Reisopera, Lucent danstheater

Galeries: - De fietsenstalling, Karin v.d. Gaast, Duychstraat 183 - Haagse Kunstkring, Denneweg 64 - Kadans, Maziestraat 13 - Pulchri studio, Lange voorhout 15 - Merkle, aan hetSpui - Inkt, Princegracht 20-24 - Rescura, Paulownastraat 56a

Exposities: - No hope, no fear - Rauwe en digitale poëzie, Patricia de Ruijter Bibliotheken: - Openbare bibliotheek - Koninklijke Bibliotheek

Voor de uitgaansmogelijkheden ligt het anders. De meeste liggen bij: - Het plein, hier zijn verschillende barretjes en discotheken waar je je kan vermaken. - Het Spui, hier zijn de wat grotere discotheken en barren voor de oudere jeugd. - Verder zijn er nog meer variaties maar die zitten verspreid.

Dit wil je ook lezen:

2 Ik vind dat er in mijn woonplaats genoeg te doen is aan allerlei culturele behoeften, want het meeste boeit mij niet zo. Een musical daarentegen vind ik wel heel boeiend. Ik heb er al een aantal gezien, maar een expeditie of een galerie zegt mij niet zoveel. Maar als ik er naartoe wil, dan zij er genoeg mogelijkheden.

Afdeling 2

Opdracht 1

1 New York Druk, criminaliteit
Parijs Romantisch

2 Ik, Jan Cremer
Geheim van Rotterdam
Dagboek van Anne Frank Oliver Twist
Miss Saigon

Oh, oh Den Haag
New York, New York
Tulpen uit Amsterdam

6 Deze tekst is nog gedateerd, want het is een oud lied en deze stijl komt tegenwoordig niet meer voor.

7 De functie is dat ze rijmen en je kan er goed uitgaan.

8 Chuck Berry: Rock en Roll, voorloper van the Beatles, the Stones en Elvis Presley.

9 Ik, Jan Cremer
Het geheim van Rotterdam
Dagboek van Anne Frank
De man in het Vondelpark
Turks fruit

Oliver Twist
Miss Saigon
Chicago
De koning van Katoren

Oh, oh Den Haag
New York, New York
Tulpen uit Amsterdam

Opdracht 3

1 Ja, het wekt een goede sfeer op en je herkent elementen in zowel het gedicht als de foto’s.

2 Deze atmosfeer wordt opgeroepen door stedelijke elementen, zoals de betegelde grond, de gracht en panden en de kleren die de mensen dragen.

3 Door de compositie van 1a word je gedwongen om naar het midden te kijken, bij 1b naar links.

4 Bij 1a kijkt de persoon naar iemand anders alsof hij staat te wachten en bij 1b kijkt de persoon een beetje verdrietig of enorm vermoeid weg.

Opdracht 5

Oorsprong van hiphop
1a De oorsprong van de hiphop ligt in de sloppenwijken van New York. Alle kinderen uit de buurt dansten samen op straat.

b Enkele dansvormen van hiphop zijn: breakdance en streetdance. Breakdance: een bepaalde stijl van dansen die uit de New Yorkse stroppenwijken komt. Het is een combinatie van rock-’n roll, acrobatiek, stijldansen, turnen, karate en andere bewegingsvormen. Breakdance is een abstracte dans waarin dansers al dansend en stuiterend hun gevoel kunnen uiten. Ze draaien daarbij op hun handen en hoofd, best wel gevaarlijk.

Streetdance: iets meer meisjesachtig. Het zijn vooral dansjes en pasjes op muziek, het is iets rustiger en minder ruig dan breakdance.

c Het doel van hiphopdansen was met name mensen (in de stad) bezig houden. In hiphop kon je je gevoel leggen en eventjes helemaal vrij zijn en niet meer aan de getto te denken en misschien met dansen geld te verdienen. Het was daarnaast ook een manier om je gevoel te uiten, een andere manier dan met elkaar te vechten, wat daar voorheen veel gebeurde. Iedereen was met dansen gelijk, uiterlijk maakte niks uit, iedereen uit allerlei culturen mocht meedoen. En daarnaast was het natuurlijk heel goedkoop, want men danste gewoon op straat. Dit was ook een reden dat hiphop veel in steden voorkwam.

d Naast de dansvormen van de hiphop bestond het ook uit andere onderdelen zoals: rappen, scratchen en graffiti. Het was herkenbaar aan het dragen van grote, wijde kleding en veel mooie graffiti tekeningen.

e Je kunt tegenwoordig nog veel aan hiphop doen zoals: streetdance, breakdance en freestylen. Vaak zie je het ook in videoclips en af en toe ook gewoon op straat.

Opdracht 8

2 Ik ben het met beide citaten wel en niet eens. Op sommige plekken mag het wel en niet en bepaalde dingen mogen wel en niet.

3 het mag op bepaalde plekken die ervoor bestemd zijn en het mogen geen dingen zijn die anderen mensen kwetsen.

Opdracht 9

2 Een tag mag best tot de kunst gerekend worden als aan deze te zien is dat er tog wel wat tijd en moeite in is gestoken. Een beetje gekras niet maar met veel kleuren en vormen wel.

3a Je ziet dat het uit 3 delen bestaat, uit 3 doeken.

b Eerst tekent hij de contouren en vormen, dan tekent hij de achtergrond, de voorgrond, en dan de lijnen dikker maken en de details en de tags.

c Je ziet aan het Vrijheidsbeeld en het Empirestate building dat het over New York gaat.

d Zijn tag zit onder het Vrijheidsbeeld.

e De graffiti stippeltjes cirkelen rond het Vrijheidsbeeld en de ook de titel geeft aan: ‘We gaan gewoon door.’

f Ik het een mooie graffiti en de titel past er goed bij. Verder mooi kleurgebruik en vormen.

Opdracht 10

1a Gaar over leven en doodgaan.

b Hier: slechts de mist werkelijk is. Bashõ: een woedende zee. Krchovsky: op de tast en in den blinde. Ik: laat kogels mijn huid doorboren. Ik schreef: zwijgend naast mijzelf.

c Je kunt merken dat deze gedichten afkomstig zijn uit het buitenland, aan de buitenlandse namen, tekens en plaatsnamen.

Opdracht 11

1a In de stad is veel reclame, in het centrum (veel mensen), op andere druk bezochte plekken, op bussen en trams (die verspreiden de reclame).

b Op de TV, op posters, op de radio en op folders wordt reclame verspreid. Via de TV is het meest effectief, want de meeste mensen kijken naar de TV.

c Slecht Goed
Wasmiddel reclames De maatschappij, dat ben jij! (Waar zijn de helden?) Inlegkruisjes Noodles van Uno, heel goed te eten!

Uitleg: Uitleg: -telkens hetzelfde -heel rakend en zet je aan het denken -saai -heel humoristisch -het enige dat ze vertellen is dat hun product nog beter is.

d De tekst moet heel opvallend zijn en bepaalde vormen hebben die steeds weer terugkeren of de tekst moet iets heel rakend of juist iets heel humoristisch hebben, zodat je het blijft onthouden.

Opdracht 12

1a De 3 versschillen tussen de affiches zijn: -het kleurgebruik -de plaatsing en vorm van de tekst -de compositie zelf (gecentreerd of verspreid)

b A: het zwart-oranje contrast en de hoekige blokken en lijnen. B: het zwart-wit contrast en de hoekige blokken en lijnen. C: de ballettende man. D: de plaatsing van de tekst (heel erg door elkaar en maakt een chaotische indruk).

c De vorm valt op en je blijft het beter onthouden.

d Ik vind A de beste door de vorm en kleur en duidelijk. Bij B en C zie je de beweging minder en D is juist weer te druk.

Opdracht 13

1 Het imago van de stad op deze advertentie is verlaten en een beetje eng en gevaarlijk. Dat komt door de kaalte en de kapotte gebouwen.

2a In de reclame van ‘Well O Well’ lijkt de stad rustig, maar er moet iets gebeuren, omdat de auto toch verzekert is, dus ook een beetje gevaarlijk.

b Het beeld is goed gekozen, want de gebieden zijn gevaarlijk. Het geluid is ook goed gekozen, het is een heel vrolijk geluidje alsof er niets aan de hand is.

c Het effect van de opname plek is dat je goed kan zien hoe gevaarlijk het gebied is waar de auto rijdt.

d Een vrolijk muziekje alsof er niets aan de hand is. Dit geeft wel een komisch effect.

e De personages passen wel bij de reclame, een sullig mannetje in de auto en een sterke man bij de pond.

f Er is alleen maar tekst of gepraat aan het eind gekomen die de reclame ‘uitlegde’.

g Ik vond deze reclame aantrekkelijk, omdat hij zo grappig was.

Opdracht 14

2 A: Je ziet hier stedelijke aspecten, zoals huizen en wegen. B: Er zijn hier niet bepaald gebouwen, maar het gaat hier om de drukte die zich normaal ook in de stad afspeelt. C: Hier zijn ook vele stedelijke aspecten en de drukte wordt gewekt doordat alles door elkaar staat. D: Hier is weer de drukke, gezellige sfeer op deze markt die je ook in de stad tegenkomt.

3 A: Ja, er is hier iets aan de hand. De ‘stilte’ op straat zet me aan het denken. B: Nee. C: Nee. D: Nee, wel mooi geschilderd.

4a A: Grijs, grauw (kille stilte). B: Zwart afgestoten op een zandkleur om de figuren op te laten vallen. C: De hoofdkleur is licht bruin, maar daar steekt de brug het meest op af met blauw. D: De lichtere kleuren op de voor- en achtergrond zijn lichter dan de kleuren van alle
objecten, waardoor deze beter opvallen.

b A: Dunne penceel, heel precies, geen penseelstreken zichtbaar. B: Groffer, dikkere penceel, de kwaststreken zijn beter zichtbaar. C: Redelijk dikke penceel, de penseelstreken zijn ook beter zichtbaar, een beetje grof maar toch precies. D: Penseelstreken zijn nog best wel goed zichtbaar ( kleine, korte streekjes), geeft een boerse, stadse indruk. Er is een dikkere penceel gebruikt.

Opdracht 17

1a Hij heeft geprobeerd om het statige en terugkerende rechthoekige weer te geven.

b De ‘Boogie Woogie’ was een nieuwe dans styl, namelijk de jazz en deze had veel met de stad te maken.

2a Ik allemaal dansende mensen die door elkaar heen dansen en allemaal ongelijk. Gewoon waar ze zin in hebben.

b Soms zijn nog invloeden te horen, maar niet echt veel. Vooral in de Latino muziek.

c Je hoort vooral veel blaas instrumenten en af en toe een bas er doorheen.

Opdracht 18

2 De verschillende ruimtes waarin de soap zich afspeelt zijn telkens hetzelfde (per stuk), je herkent dus gelijk een ruimte als daar een scene in afspeelt. Deze ruimtes horen bij de personages en zijn op elkaar afgestemt.

-personages met karakter ßà uiterlijk -muziek bij scenes -overdreven handelen

4 De locaties zijn het politibureau, de plaats waar het misdrijf plaatsvindt en de plek waar de daders zich bevinden. Verdere opvallende zaken die je in bijna elke politieserie tegenkomt: -spannende muziek bij scenes -alarm uitschakelen door draad doorknippen -drugs en geld is onderwerp Opdracht 22

1a Wiel Arets houdt niet van kleurgebruik, en vind het een storende factor. Je moet kleur volgens hem niet gebruiken om iets spannend te maken, tenzij je het stil en zacht doet. Wiel werkt graag voor opdrachtgevers met durf. Hij maakt gebruik van materialen zoals metaal, hout, zink, beton en glas. Zo probeert hij zijn gebouwen een uitdagende, gedurfde uitstraling te geven.

b Wiel vindt kleur niet in architectuur thuishoren. Je moet kleur volgens
hem alleen gebruiken als er een doordachte reden achter zit. Zelf vind ik het mooi als een gebouw kleurige elementen bevat, het moet dan wel een beetje passen bij het gebouw.

c Hij had wel een beetje durf, omdat het gebouw hele grappige ramen en hoeken heeft en qua grootte ver boven de andere gebouwen uitsteekt. Maar het heeft een heel saaie uitstraling door de grote massale blokken waarin het is verdeeld.

2a Minaretten zijn slanke torens met boven een omgang, ze komen voor bij moskeeën. Er is wel een beetje overeenkomst. Het gebouw van plaatje 8b lijkt qua vorm toch veel op een minaret, ze is ook lang en slank van vorm.

b Het verband bestaat uit een heel hoge gang tussen de twee gebouwen. De functie daarvan is dat je snel en gemakkelijk van het ene gedeelte van het gebouw naar het andere deel toe te kunnen lopen.

Opdracht 27

1 Een onbekende in de stad valt op door andere kleren dan de inwoners, een ander accent of taal en ander gedrag.

2 Ik zou niet in een andere stad willen wonen, omdat ik daar niemand ken en heb ik geen vrienden en ik vind het hier prima.

3a In een stad orienteer ik me altijd d.m.v. een plattegrond en wat informatie over belangrijke plekken.

b Het valt me op dat ze erg aantrekkelijk en opvallend eruit zien.

4 Het ligt eraan of ik me snel aanpas aan onbekende gewoontes, want ik moet het er wel eens zijn met de gewoontes die ze daar hebben. Bijvoorbeeld rare vleessoorten eten zoals hondenvlees zou ik nooit doen.

Opdracht 28

1 Het thema is: Blijf altijd jezelf.

2 De sfeer past goed bij de muziek, want je ziet hem daar over straat lopen.

3a In de tekst heb je ‘legal alien’. In de muziek is het stukje musziek met de harde bas de tegenstelling.

b Het is luchtig door de rustige manier van zingen.

c Het wordt hoorbaar gemaakt door de klanken.

d Het eindigt met een solo van een saxofoon, de muziek gaat door en De persoon moet weer verder.

4 Ik krijg van New York de indruk dat het een drukken stad is met mensen die andere gewoontes hebben dan mensen uit Engeland.

Opdracht 29

2a Het muziekstuk van George Gershwin heet ‘An American in Paris’. En lijkt op het nummer van Sting: ‘Englishman in New York’. De Amerikaan en de Engelsman in de titels zijn ze eigenlijk zelf. Want hij is een echte Amerikaan en wilde hij wel eens naar Parijs. Hij maakte daar hij het stuk.

b Zijn stuk is met drie ‘wandelmotieven’ opgebouwd. Met het eerste maakt hij de indruk van de Franse vrijheid. Dit geeft de drukte van Parijs aan. Het tweede deel geeft de Amerikanen weer, maar het Frans is nog te horen. Daarna krijgen we een overgangsstukje waarin het Amerikaans overheerst maar weliswaar met een Frans accentje.

3 Overeenkomesten: In allebei de nummers komt de klarinet naar voren. Het gaat in beide nummers over iemand die zich een vreemdeling voelt in een andere stad.

Verschillen: Het nummer van Sting is popmuziek, het nummer van George Gershwin is een symfonie. Behandelen een andere stad.

4 Ik houd zelf meer van pop dan van klassiek. Maar ik het muziekstuk was wel heel mooi om naar te luisteren, om al die verschillende instrumenten en ritmes te horen.

Opdracht 31

1 ‘Vuurwerk van Woody Allen’: Woody wordt hier beschreven als een briljant filmmaker, hij zegt: ‘wie houdt er nou niet van zijn poëtische, min of meer autobiografische filmkomedies’, maar toch bindt hij dat Woody beter voor het toneel had kunnen kiezen. Uiteindelijk vertelt hij weer over zijn geweldige filmkunsten.

‘Ineenstorting van het moderne leven’: De recensent van dit artikel is heel enthousiast over het toneelstuk ‘Central Park West’. Hij vindt het een keiharde komedie met goede acteurs. Hij gaf weinig negatief kommentaar en zei dat het na de pauze nog beter was.

2 Overeenkomsten: In beide recensies wordt Woody beschreven als een hele goede filmmaker. De beide recensies vertellen dat ze de spelers Rik van Uffelen en Mark Rietman niet zo goed vinden.

Verschillen: In de eerste recensie wordt de rol van Catherine ten Bruggencate heel erg goed beschreven en vormt zij een beetje het middelpunt van de recensie. In het tweede artikel is dat veel minder het geval.

Ik vond de eerste recensie beter, want hier wordt het verhaal duidelijk uitgelegd en komen mooie woorden naar voren.

3 Ik zou geen voorstelling willen zien. Het spreekt me niet aan en het wordt te negatief beschreven.

4 Het zou in dit thema kunnen horen, omdat er aspecten in zitten die met de stad te maken hebben.

REACTIES

J.

J.

hey wilbert ik vind jou dingen heel erg goed.ik heb veel aan de uitwerkingen die jij maakt..hardstikke bedankt voor je antwoorden hoor.als ik ooit iets voor je terug kan doen moet je het zeggen hoor ik wil best een keer een kadootje voor je kopen ofzo als je dat graag wilt.doei he !

21 jaar geleden

P.

P.

Heeij Willie,

Moooi werk, maar volgens mij ben je best wel een loser als je die antwoorden op internet zet. KNEUS!!!!! Maar toch bedankt

Mazzels Tom

20 jaar geleden

M.

M.

Hey wilbert,
echt vet man dat je je antwoorden hier op het internet hebt gezet. Onwijs cool van je BEDANKT!
groetjes Marieke

20 jaar geleden

L.

L.

eey.. super veel bedankt voor je ckv opdr8en..
is echt supers handig geweest..
kuzzies leonie

20 jaar geleden

J.

J.

Jij bent echt een held!!!

20 jaar geleden

R.

R.

echt tof man dat je me zo kan helpen maar ik hoop dat de antwoorden goed zijn


zijn ze goed of niet?

19 jaar geleden

A.

A.

heel erg bedrankt, ik had het anders echt niet afgekregen zo vlak voor de PW-week.

Dat was een uitsteekbaar idee!!

Adriaan

18 jaar geleden

A.

A.

toch fijn......
van die ijverige mensen......
met veel te veel vrije tijd.......
die alles mooi uittypen voor je (2400 woorden)....

minachtend, Abbe

18 jaar geleden

N.

N.

OMG BEDANKT GEWELDIG

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.