De liefde, afdeling 1 & 2

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas vwo | 2119 woorden
  • 4 februari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Afdeling 1.

Opdracht 2

1. Voorbeelden van veelzeggende gebaren of blikken waarmee iemand zijn of haar liefde kan laten blijken zijn: knipogen, roos geven aan elkaar, knuffelen, hand-in-hand lopen en zoen gebaren.
2. De mensen laten blijken hoeveel ze van elkaar houden d.m.v. een knuffel. Ze zijn allebei diep geraakt door elkaar.
De jongen laat het meisje blijken hoeveel hij van haar houdt d.m.v. een bos rozen. Het meisje reageert verrast en blij.
De mensen lopen romantisch samen op het strand hand-in-hand. Je ziet verder niet hoe de mensen reageren.


3. De lichaamshouding zijn erg sierlijk. Doordat er zoveel passie vanaf straalt, vind ik dat de liefde het best wordt uitgebeeld.

Opdracht 4

1. Ik verwacht van dit thema dat het voornamelijk over geliefden gaat en de manier waarop mensen die verliefd zijn met elkaar omgaan. Ik denk dat er maar een onderwerp wordt besproken in dit boek, namelijk: liefde. De opdrachten die ik verwacht zijn vooral het bekijken van kunstwerken en beelden die over liefde gaan. Ik verwacht te leren waarop je moet letten bij het bekijken van kunst.
2. Ik denk dat liefdes gebaren zeker worden besproken in dit boek. Ik ken inderdaad songs, boeken en films waarin de liefde een belangrijke rol speelt. Ik kan voor bepaalde opdrachten over een fotocamera beschikken. Ik kan ook beschikken over informatie van het internet en waarschijnlijk ook over informatie van de bibliotheek.

Afdeling 2.

Opdracht 2

2.a. Mijn eerste indruk van het schilderij is dat het meisje verdrietig is. Ik vind het wel een mooi schilderij, maar ik zou het zelf niet thuis ophangen. Dat komt vanwege de kleuren van het schilderij.
2.b. Je ziet op het schilderij een meisje bij een openstaand raam. Het meisje kijkt droevig en leest een brief (waarschijnlijk over haar geliefde die ver weg is). Je ziet aan haar lichaamshouding en gezichtsuitdrukking dat er geen leuk nieuws in de brief staat. De kleuren van het schilderij zijn erg somber.
3.a. Er ontstaat een intieme sfeer doordat de ruimte waarin het meisje staat erg klein en knus is. Alles staat erg dicht bij elkaar. De toeschouwer wordt in het nauw betrokken door de kleine ruimte. Je kunt bijna alleen maar naar het droevige meisje kijken.
3.b. Je kunt de emoties van het meisje zien door het lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Ze staat erg in elkaar gezakt met haar schouders omlaag.
4.a. Ik denk dat de schrijver van de brief haar geliefde is die waarschijnlijk ver weg zit. Het zichtbare element is het opstaande raam, waaruit het meisje kan kijken of haar geliefde er al aankomt.

4.b. Het effect van het schilderij van Cupido is dat het duidelijk is dat het om liefde gaat. Ik denk dat hij het schilderij heeft overgeschilderd, omdat hij meer de nadruk op het meisje wou leggen. Het schilderij zou de toeschouwer afleiden. Hij heeft bij het overgeschilderde schilderij gordijnen toegevoegd, die het kamertje een stuk kleiner maakt.
5.a. Het meisje is waarschijnlijk in de war, want de kamer is niet opgeruimd en ordelijk. Je verwacht in die tijd dat alles netjes op orde is.
5.b. Vergankelijkheid betekent dat het niet duurzaam is. Dus ik denk dat als je etenswaren op tafel had dat je dan gasten verwacht die mee-eten. Met andere woorden: in die tijd was het zeer normaal dat je veel eten in huis had, omdat je mensen kon verwachten.
5.c. Het fruit op het schilderij is oud en rot. Het meisje heeft de brief waarschijnlijk eerder gelezen, want door het fruit kan je zien dat ze er niet meer vanuit gaat dat er iemand komt. Er staat waarschijnlijk in de brief dat haar geliefde niet meer terug komt. De brief ziet er ook al verouderd uit.
6.a. Ik blijf bij mijn standpunt dat het meisje verdrietig is. Het enige wat ik verder te weten ben gekomen is dat het meisje de brief al eerder heeft gelezen.
6.b. Ik denk dat Vermeer ons dicht bij het meisje wil betrekken om duidelijk te maken dat vrouwen in die tijd zeer onzeker waren of zij hun geliefden ooit nog terug zouden zien.
7. Ik vind de gedachte achter dit schilderij zeer mooi. Het schilderij zelf vind ik niet zo mooi, vanwege de kleuren. Ik houd zelf ook meer van de modernere kunst.

Opdracht 3

1.a. Ja, in sommige plaatjes wel.
1.b. Roy Lichtenstein
Roy Lichtenstein

Keith Haring

Keith Haring

Je herkent dat de schilderijen eenvoudig zijn getekend met veel felle kleuren.
1.c. Popart groeit met de tijd mee. Het zijn vaak eenvoudige schilderijen en er zijn vaak voorwerpen of onderwerpen gebruikt die herkenbaar zijn voor iedereen. De bijzonderheden die mij opvielen zijn de felle kleuren en de humoristische tekeningen.
3.a. Je ziet op het schilderij een aantal hartjes en knuffelende mensen. De kleur rood is ook veel in het schilderij verwerkt. Ook zit er ergens midden in de collage iets dat lijkt op een liefdesbrief. Verder zie ik er geen element in die aan liefdesbrieven doen denken.

3.b. De kunstenaar heeft de verschillende plaatjes precies passend samengevoegd. Je ziet het dan als een soort stripverhaal.
3.c. De clichés die je in het schilderij kunt ontdekken zijn de hartjes, knuffelde mensen en foto’s van twee mensen die verliefd kijken. De kunstenaar heeft deze afbeeldingen gebruikt, omdat ze herkenbaar zijn. De meeste mensen hebben waarschijnlijk niet zo’n romantisch leven als op dit schilderij is afgebeeld.
3.d. Er zijn verschillende soorten liefde. Enkele voorbeelden zijn:
- liefde voor familie
- liefde voor vrienden/vriendinnen
- liefde voor dieren
- liefde voor god
-liefde voor jezelf
liefde voor dieren liefde voor familie

4.a. Het is vast geen toeval dat het over liefdesbrieven gaat. Maar ik zie het verband niet tussen de deuren. Voor mij hebben ze een andere betekenis.
4.b. Ik vind werk 1.a. van Johannes Vermeer het meest passen bij het begrip liefde. Je hoeft maar even te kijken naar het schilderij en het hele verhaal is gelijk duidelijk. Daarom spreekt dat schilderij mij meer aan.

Opdracht 5

1. De man is depressief, omdat zijn vrouw vreemd is gegaan en daarna zelfmoord heeft gepleegd.

2. Hij is gebroken en verdoofd, hij voelt zich nogal ongehoord leeg, omdat hij niet meer bij de vrouw van zijn leven kan zijn. Hij vindt dat zijn vrouw hem vernederde door de grootte van haar liefde. Hij heeft haar leven aan haar, haar dochtertje en alle anderen die ze maar wilt toegewijd.
3.a. Ik vind zijn taalgebruik wel seksueel getint. Een voorbeeld hiervan is: “ Ik ben gebroken, verdoofd, als na een langdurige orgie.”
3.b. Ik denk dat hij wel lichtelijk overdrijft. Hij speelt nu wel heel erg het slachtoffer, terwijl er toch niks meer aan te doen is.
4. Ik vind dat je het eerst moet overleggen met de naaste familieleden en degene die is overleden. Als het tegen hun wil is, schendt je zijn/haar privacy.
5. Mijn leven is nu als een vaas zonder bloemen, als een vrouw zonder geraamte. Maar toch moet ik verder met mijn miezerige leven. Ook al heeft dat totaal geen zin meer zonder jou. Ik zal altijd aan jou blijven denken, mijn liefste. Vaarwel.

Opdracht 6

1.a. De vrouw op het schilderij is niet realistisch afgebeeld. Haar vorm is abstract en de kleur is somber. Ik denk dat de bruid Maria is. Waarom zij is geschilderd weet ik niet.
1.b. Op de voorgrond zijn lelies te zijn. Zij staan symbool voor reinheid en maagdelijkheid
1.c. Het schilderij is tragisch, omdat er op de achtergrond donkere kleuren zijn gebruikt. Ik krijg daardoor het gevoel dat als ze getrouwd is een sombere toekomst tegemoet gaat.
Het lieflijke in het schilderij zit in de witte kleuren van de bruid en de lelies op de voorgrond.
2. De bruid

En hier sta ik dan
In het wit gekleed
Ik hou hier helemaal niet van.

En ik wil hier niet zijn
Niet in het wit gekleed
Ik vind het hier niet fijn.

En het doet me zeer
Om te staan, in het wit gekleed
Ik wil het niet, mijn heer!


Opdracht 7

2.a. De melodie is erg bekend. In het begin wordt er heel hard gespeeld en later wat zachter. De melodie is kort maar erg krachtig.

Het ritme is telkens een herhaling van de melodie, het is telkens afwisselend druk of rustig.
De dynamiek is eerst heel rustig en bij het refrein wordt er heel uitbundig en hard gespeeld.
De instrumenten die gebruikt zijn: blaas- en strijkorkest en bekkens
Het tempo van het nummer is rustig
2.b.. Sommige stukken zijn erg vrolijk en opgewekt maar de hele langzame en rustige stukken klinken heel erg droevig. Omdat het begin heel vrolijk is, past het goed bij een bruiloft.
3.a. De melodie van het nummer wordt iedere keer herhaald, het is lang en uitvloeiend dan bij de andere.
Het ritme is veel rustiger en het klinkt heel hemels.
De dynamiek is veel rustiger, de coupletten worden heel langzaam en hoog gezongen. Hierbij wordt er gezongen en is er dus tekst.
De instrumenten die gebruikt zijn: blazers en strijkers en het koor dat zingt.
Het tempo is heel rustig en kalm.
3.b. De eerste vind ik mooier, omdat deze vrolijker klinkt.

Opdracht 8

1.Het stelt vermoedelijk de geslachtsgemeenschap voor. De vrijgezellen (de kostuumachtige vormen, links onderin) staan met lijnen in verbinding met apparaten met trechters
De apparaten bij de vrijgezellen worden ‘watermolen’ en ‘chocolademachine’ genoemd. Daar kun je ook andere woorden bij verzinnen.

2.a. Alleen de negen ‘shots’ maken echt contact. Tussen het bovenste en onderste deel zijn de dikke horizontale balken. Daardoor kan je het als twee kunstwerken zien.
2.b. De sluier vangt de shots van de man op. Het lijkt alsof zij bepaalt welke shots wel/niet doorgelaten worden.
2.c. De mannelijke vormen zijn de machineachtige vormen, de vrouwelijke zijn de natuurlijke vormen.
3. Daardoor lijkt het alsof het zo’n soort overtrekvel is. Alsof je dit over de mensen heen kunt leggen en dat het inderdaad zo werkt.
4. Ik denk dat Duchamp hiermee wil laten zien dat de bruid het doelwit is van de verlangens van een man. Daardoor is er ook geen bruidegom te zien, omdat alleen zijn verlangens er zijn. Ik vind zijn ideeën niet romantisch, want er is toch meestal wel meer dan alleen de verlangens van een man. Door de termen die zijn gebruikt, kun je opmaken dat Duchamp geen serieuze bedoelingen heeft gehad met dit werk.
5. Persoonlijk vind ik het een lelijk werk, ik zou zoiets nooit in mijn kamer ophangen. Want er komt niet echt een warme sfeer vanaf.

Opdracht 10

2.a. Na de zin: ‘Onder Wagneriaanse klanken werpen de zes bruiden hun vermomming af en bedelven de arme bruidegom onder een lawine van witte japonnen’.
2.b. Het publiek vindt het leuk omdat ze staan te lachen. Ze kijken toch allemaal wel een beetje verbaasd. Ze realiseren zich wel wat er gebeurd, dat is aan hun gezichtsuitdrukking te zien. Toch staan sommige mensen wel raar te kijken.
2.c. De vrouwen gedragen zich niet als echte bruiden, want dan trek je je jurk niet uit. Opmerkelijk is aan hun gedrag dat ze roepen en tieren. De visie die duidelijk wordt gemaakt is dat vrouwen losbollig zijn.
2.d. Ja, ik denk dat de mars hiermee bedoeld wordt.. Alleen daardoor gaat wel de geloofwaardigheid van het spel eraf. Want normaal wordt de mars niet buiten gespeeld , maar bij het altaar.

2.e. De bruidegoms komen tevoorschijn en maken het uit met de bruiden omdat zij zich uitbundig gedragen. Vervolgens barsten de bruiden in tranen uit. Ze gillen en schreeuwen nog harder met z’n alle. En smeken de bruidegoms om hen terug te nemen. De bruiden hun excuses aan. De bruidegoms zien dan in dat ze toch niet zonder hun vrouwen kunnen. Vervolgens maken ze het goed met elkaar en gaan ze er met z’n alle vandoor. En ze leefden nog lang en gelukkig.. ( aan het einde is de muziek heel vrolijk! )

Opdracht 11

1.a. Slavernij is verboden in de Westerse wereld.
1.b. De vrouwen in de Westerse wereld hebben meer rechten. En ze worden niet achtergesteld bij de man.
2. Het wordt allemaal een beetje snel en vaag verteld. De slotalinea is wel noodzakelijk, omdat je ander geen idee hebt hoe het afloopt. De laatste regels maken duidelijk dat Ojebeta niet bij Clifford blijft.
3. De fragmenten zijn opzich wel spannend, want je weet niet hoe het af zal lopen. Ik zou best wel het hele boek willen lezen. Want ik denk dat er ook naar voren komt hoe de slavin zich voelt. Dat lijkt me toch best interessant.
4. Ja, in het begin van het fragment staat dat hij gevoelens voor haar koestert. (zin 16 t/m zin 18).
5.a. Het zijn gewoon lekkere zwijmelverhalen die je lekker snel wegleest.
5.b. Ik denk dat het de bewoners van dat werelddeel aan het denken zet over de toekomst. En dat de slaven iets meer vertrouwen krijgen in de toekomst, dat zij toch nog een beter leven kunnen gaan leiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.