Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Hoofdstuk 3

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 4e klas havo | 1153 woorden
  • 17 juni 2001
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
106 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

3.1 ziek en gezond

1- bronchitis, lage bloeddruk, hersenschudding, gezinssituatie, middelbare school, basisschool. 2- Stress, zware inspanning, ME
3- Als iemand verkouden is kun je zeggen die is ziek, maar iedereen is wel eens een beetje verkouden dus dan is het gewoon een kleinigheidje. 4- Omdat hier vrijwel iedereen kan lezen. 5- Nee, vrouwen zitten sneller ergens over in. Mannen geven niet zo snel toe aan ziekte. 6- Oosters denken-> verstoorde houding tussen yin en yang. Winti-> je hebt voorouders/ geesten beledigd. 7- A- yang. B- minder zout/ kort koken roept meer yin op. 8- A- de puberteit B- hij heeft een voorouder/ geest beledigt en moet gezuiverd worden. 9- Lichaam is een ding, veralgemenisering. 10- A- 176000 B- psychologen. Pedagogen, tandarts
11- Ik zou persoonlijk met een koud glas water tv gaan kijken. 12- Omdat hij daarvoor te weinig patiënten ziet. 13- A- je lichaam is een ding en iedere specialist is goed in zijn eigen manier om dat ding te repparen, zolang het niet op zijn gebied ligt, moet het ding naar een andere specialist. B- omdat die mensen een drama maken om iets kleins, dat hoort bij hun cultuur. 14- A- ze heeft een geest/ voorouder beledigt. B- haar balans tussen yin en yang is verstoord. C- bloeddruk opmeten, bloedprikken en kijken welke medicijnen ze nodig, zoals de arts bij zoveel patiënten doet.

3.2 ziekte als raadsel

1- handschoenen, mondkapjes, voethoesjes, schone naalden
2- koorts, dorst, snelle polsslag en vlekken op de huid. 3- A- geen zin in. B- ook geen zin in. C- onmogelijke conclusie zonder de resultaten. 4- Dat is niet waar omdat het ook na soepele bevallingen gebeurt en de oorzaken die ze in die tijd vermoedden geven ook aan dat het daar niets mee te maken heeft. 5- Probleem= kraamvrouwenkoorts. Hypothese= de houding waarin een vrouw beval. Voorspelling is-> een andere houding laat het sterftecijfer dalen. Experiment-> laat vrouwen in een andere houding bevallen. Resultaat-> sterftecijfer daalt niet. 6- A- het komt door infectie. B- zijn handen wassen voordat hij een vrouw laat bevallen. 7- Een vrouw ziekenhuis kleding laten aandoen. 8- A- kraamvrouwenkoorts wordt veroorzaakt door slechte hygiëne en studenten moten hun handen gaan wassen na een sectie. 9- De studenten hadden niet aan ze gezeten. 10- Deze mensen hebben niet aan andere wonden gezeten dus de bedden raken niet geïnfecteerd,. 11- Je kunt beter er voor zorgen dat er geen probleem komt dan dat je het probleem op moet lossen als het er al is. 12- Ze wilden weten wat er nou precies de oorzaak was zodat ze preciezere maatregelen kunnen treffen. 13- Het gevolg, dat is logisch want als je geen gevolg ziet is er niets aan de hand. Je moet juist onderzoeken wat de oorzaak is. 14- Probleem-> sommige delen van de wereld is de levensverwachting veel lager dan in andere delen. Hypothese: het komt door slechter geneeskunde. Voorspelling-> eer kennis en beter dokters laten de mensen langer in leven. Experiment-> stuur enkele westerse dokters een aantal jaren naar een gebied waar mensen jonger sterven en noteer het resultaat.

3.3 ziektekiemen

1- Griep, verkoudheid, ? (ik ben nooit ziek eigenlijk) 2- Betere hygiëne nu, nu is het duidelijk dat elk micro organisme verantwoordelijk is voor 1 ziekte, we weten nu hoe we onderzoeken moeten aanpakken. 3- - 4- - 5- omdat bij een hoge temperatuur de bacteriën dood gaan. 6- A- wordt erg vatbaar voor virussen. B- omdat koorts zichzelf op kan lossen. 7- op de zieke plek-> het verdachte micro organisme in grote hoeveelheid aanwezig.Het micro organisme is bij elke patiënt met deze ziekte. Een proefdier dat met het micro organisme wordt besmet krijgt de zelfde ziekte als de patiënt. 8- A- als niemand gelooft dat ziektekiemen worden aangemaakt zal je het nooit op grote schaal kunnen genezen. B- het experiment. 9- Spullen verhitten, steriliseren, handschoenen, mondkapjes, handen wassen. 10- Anders verplaats je bacteriën en virussen. 11- Suiker, zout, pasteuriseren, conserveermiddelen, koelen, drogen, droogstralen. 12- A- doordat de riolering slecht is, en alles vervoert. B- betere riolering. 13- Lepra. 14- Omdat ze dan niet hun uitwerpselen binnen krijgen.

3.4 vaccineren

1-omdat je daar ziekten kunt oplopen die je hier niet hebt. 2- hij entte iemand ermee in en deze was niet meer vatbaar voor de pokken. 3- hij gebruikte zomaar iemand als proefdier en hij ging zomaar van een meisje uit. 4- De B cel herkent de ziektekiem en het afweersysteem komt op gang. De kiem is te zwak om je ziek te maken. De cellen worden geheugencellen. Als dan de gezonde ziektekiem komt staat er al een legertje bacteriën klaar. 5- omdat veel meer % aan de ziekte stierf. 6- A- 1945. B- tweede wereldoorlog
7- je kunt het zien aan de geheugen cellen. 8- Voor-> als je iemand vaccineert is diegene beschermd tegen de ziekte maar als iemand niet is ingeënt is er wel een muurtje om hem heen van mensen die wel zijn ingeënt. 9- Omdat deze mensen het om religieuze redenen niet doen en ze leven in groepsverband dus het verspreidt zich snel. 10- Je weet zeker dat iedereen op school aanwezig is en bij de huisarts kunnen mensen weigeren er heen te gaan. 11- Omdat de kudde dan weg is. 12- A- invasie is een snelle stijging en eruptie is veel schommelingen. B- antistoffen aanmaken. 13- Ze wonen in een ontwikkelingsland dus kunnen een behandeling betalen. 14- Alleen rijken kunnen het betalen/ vaccin is niet te vinden/ armelui’s medicijn. 15- A- ze zijn kwetsbaarder B- te duur/ onzinnig C- omdat griepcellen cellen steeds andere vormen aannemen.

Test jezelf

1- Omdat je geestelijk/ lichamelijk en maatschappelijk topfit moet zijn om niet ziek gevonden te hoeven worden
2- Een onderzoek naar verkoudheid. 3- Omdat je je spieren van je rug op een goede manier gebruikt. Het is oosters omdat je het evenwicht in je lichaam terug probeert te vinden. 4- Probleem-> hypothese-> voorspelling-> experiment-> resultaat-> bevestiging van hypothese. 5- Omdat de bacteriën van de vorige patiënt er nog op kunnen zitten. 6- A- het opwekken van anti lichamen B- Dat bederving van eten wordt veroorzaakt door micro organismen. C- houdbaar houden van eten en de massa vaccinatie
7- Ze spuiten er een zwakke ziekte kien in die te zwak is om je echt ziek te maken. Maar als dan het echte virus komt zijn de antistoffen al actief, dus je bent immuun. 8- A- om de bacteriën te doden. B- omdat op dat moment ontsmetten geen nut heeft en de patiënt waarschijnlijk aan zijn verwondingen een vreselijke dood zal sterven. 9- A- omdat hij na het toedienen van het virus niet ziek werd. B- het resultaat klopte. 10- De cellen verwisselen van gedaante, je afweersysteem wordt beschadigd, het is te duur om massaal te gebruiken. 11- Omdat het muurtje van geënte mensen te klein is om niet geënte mensen te beschermen. 12- Omdat het dan snel moet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.