Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alles over Alcohol

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • Klas onbekend | 2168 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 5
111 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:
We hebben voor ANW voor de praktische opdracht het onderwerp alcohol gekozen. Dit omdat wij zelf veel hiermee te maken hebben en omdat het iedereen wel wat aangaat. Wij hebben de taken verdeeld, de aantal vragen die we hadden hebben we allebei de helft van beantwoord en daarbij hebben we informatie gezocht. De volgende vragen komen in dit verslag aan bod:
1. Wat is alcohol?
2. Hoe maakt men alcohol?
3. Wat zijn de effecten van alcohol?

4. Waar komt alcohol vandaan/waar is het ontstaan?
5. Hoe werkt gisting van gerst, druiven en van mors?
6. Waar hangt het vanaf of je veel of weinig alcohol kunt drinken?
7. Feiten over alcohol
8. Wat zijn de gevolgen door snel drinken (binge-drinken)?
9. Wat is probleem drinken en verslaafd zijn aan alcohol?
10. Hoe kan alcohol wel verantwoordelijk gebruikt worden?
11. Wat zijn de invloeden op seks in combinatie met alcohol?
12. Hoe wordt een hoger alcohol percentage gehaald dan 15%?
13. Wat kunnen wij concluderen aan de hand van dit verslag?
14. Bronnen

Wat is alcohol?

Alcohol is een triviale naam (is een naam die we in het dagelijkse leven gebruiken) voor ethanol. Ethanol is een molecuul die bestaat uit:
· ethaan (C2H6)
· een –ol groep (OH)
Als dat aan elkaar zit wordt het een ethaanol, dus ethanol.
Rechts is in het groen de koolstof, in het grijs de waterstof

en in het rood de zuurstof atoom afgebeeld

http://www.worldofmolecules.com/fuels/ethanol.gif

Hoe maakt men alcohol?

Alcohol is een natuurlijk product dat door gisting ontstaat. Bij bier is dit van gerst en bij wijn is dit druiven of most. Most staat in de wijnmakerij bekend als de naam voor het versgeperste, maar nog niet gegiste sap van druiven of andere vruchten. Wanneer men dit sap heeft geperst, wordt dit vermengt met een op voorhand bereide suikeroplossing, die ook het speciaal aangepaste gist bevat. De most is nu dus niet meer het zuivere sap, maar ook nog geen wijn. De aanwezigheid van suiker in de most, wordt uitgedrukt met kilogram per suiker per liter (ook wel het mostgewicht genoemd). Door middel van vacuumdestillatie, osmose-technieken of cryo-bewerking kan men het watergehalte van de most wijzigen, zodat de smaak al vanaf de vinificatie (ook wel bekend als het maken van wijn) aangepast kan worden in plaats van er na.

Wat zijn de effecten van alcohol?

Alcohol veroorzaakt lichte remmingen die vooral de zelfkritiek doet afnemen. Het sociale contact bevordert en laat de drinker gemakkelijker praten.
Bij hogere doseringen (4 tot 9 glazen) neemt de concentratie en motoriek af. Bij zeer hoge doseringen (15 tot 20 glazen) treden ademdepressie en bewusteloosheid op. Bij een iets hogere concentratie dan die bij bewusteloosheid gebruikt wordt, is er kans op overlijden. Ook is het mogelijk verslaafd aan alcohol te raken, waardoor men veel alcohol per dag drinkt. Bij meer dan 6 glazen per dag kan men lijden aan levercirrose krijgen. Levercirrose is een onomkeerbaar proces van omzetting van levercellen naar littekenweefsel. Bij plotseling stoppen van het drinken (bij verslaving) kan men delirium tremens krijgen. Dit is een ontwenningsverschijnsel waarbij de volgende kenmerken zijn: hallucinaties of illusies. Deze zijn vaak aan de kant van de fobie. Men ervaart dan objecten en waarnemingen als bedreigend. Verder kunnen geheugenverlies en desoriëntatie optreden.

Dit zijn de effecten per glas:

Aantal glazen Effect / Gedrag
123 tot 44 tot 910 tot 1415 tot 2020+ Warm gevoel, eerste merkbare veranderingMaximum toegestaan voor autorijdenSterke verandering, max. voor binnenschippersAangeschoten, minder motoriek, socialerDronkenschap, misselijkheid, braken, slecht reactievermogenBezopen, geen grenzen, agressiever, blackoutsSlaperigheid, kans op ademstilstand, coma of hartstilstand

Waar komt alcohol vandaan / waar is het ontstaan?

Men weet niet precies sinds wanneer men alcohol maakt en waar het voor het eerst gebruikt is. Men denkt dat bier ongeveer rond 6400 jaar voor Christus ontdekt is. Bij wijn is dit rond 3500 jaar voor Christus. In het oude Griekenland dronk men altijd wijn, bij de Germanen moesten ze het meer van bier hebben. Men heeft het ook nog een erg oud bier recept gevonden afkomstig uit Samerie die 5000 jaar oud is.

Er zijn ook muurschilderingen gevonden van dronken Egyptenaren. Deze schilderijen zijn van ongeveer 1500 jaar voor Christus. Het was destijds heel duur, dus werd het ook niet vaak genuttigd.

Na de tweede wereldoorlog dronk men meer alcohol. Sinds die tijd is men 3 keer zoveel gaan drinken. In 1881 kwam de eerste drankwet in Nederland. In november 2000 werd de drankwet aangescherpt en aangepast.

Hoe werkt gisting van gerst, druiven en van mors?

Druivensuiker wordt onder invloed van het enzym zymamaso omgezet in alcohol en koolzuurgas. Hiervoor is de volgende chemische reactievergelijking:
C6h12O6 + zymamaso -› 2C2H5OH + 2CO2
Glucose + zymamaso -› Ethanol + Koolstofdioxide.
Gisting kan ook nog plaats vinden door schimmels. Dit kan ook gebeuren bij bijvoorbeeld vruchten.. hierdoor ruik je dan een rare sterke geur.

Waar hangt het vanaf of je veel of weinig alcohol kunt drinken?

Dit hangt van geslacht, gewicht en of je gewend bent om alcohol te drinken. Dit is omdat je lever dan meer enzymen heeft waardoor het sneller en meer kan afbreken. Je lichaam gaat deze maken naar mate je meer alcohol gaat drinken (dit bouw je dus op en gebeurd dus niet direct). Het hangt er ook van af of je dranken combineert en wat het alcohol percentage is van deze drank(en). Ook spelen persoonlijke factoren een rol, hierbij moet men denken aan bijvoorbeeld agressiviteit. De één is sneller agressief en is van zichzelf al agressiever dan de ander.
Een man kan meer drinken dan een vrouw, dit komt omdat de vrouw gemiddeld iets minder lichaamsvocht heeft en een lichter lichaamsgewicht. Zij komen dus ook sneller aan een hoger promillage en ondervinden dus ook sneller de effecten van het gebruik van alcohol.


Feiten over alcohol

Alcohol gaat van de maag naar de slokdarm naar het bloed. Vanaf hier duurt het ongeveer 10 minuten voordat de alcohol bij de hersenen komt.
De lever breekt alcohol (1 glas bier) in ongeveer 1 tot 1,5 uur af.
Bij een man is 1 glas alcohol 0,2 promille en bij een vrouw 0,3 promille.

Sommige wetenschappers stellen ook dat alcohol wél gezond is, mits het maar met mate gedronken wordt. Zo heeft een Zweeds onderzoek team ooit eens ontdekt dat het brein groeit van alcohol. Dit zijn dan voornamelijk de zenuwcellen die volgens hun groeien.
Ook stelde ene Klatsky vorig jaar (juni) dat inmiddels vaststaat dat het drinken van alcohol gezond is. Hij haalde een andere deskundige aan, die over dat positieve gezondheidseffect schreef:
'Weinig andere associaties worden zo duidelijk beschreven in de medische literatuur, los van verschillende bevolkingsgroepen, verschillende blootstellingen en inconsistente controlegroepen.'
Er zijn verschillende theorieën over dat alcohol gezond is of juist niet gezond, maar het is (voor ons) nog steeds niet duidelijk wat het nou is. Dit zijn vaak stellingen van verschillende wetenschappers. Wij geloven wel dat alcohol gezond is als het maar met mate gedronken word.

Wat zijn de gevolgen door snel drinken?

De gevolgen van binge-drinken (is het drinken van grote hoeveelheid op een avond) zijn:
· Snelle afname van het denkvermogen. Denk hierbij aan het niet meer weten van je ouders namen, je telefoon nummer en ga zo maar door. Ook je korte termijn geheugen werkt niet meer zoals het hoort; je vergeet snel dingen. Het herhalen van zinnen of uitspraken is hier een goed voorbeeld van.

· Acute schade aan alle organen die direct met alcohol in aanraking komen. Een voorbeeld is je lever. Die kan wel een klein percentage alcohol aan, maar als het teveel wordt, kan ie het niet meer aan, gevolg is schade aan de lever.
· In korte tijd snelle stijging van je bloeddruk. Dat komt doordat de osmotische waarde in je bloed hoger wordt, dan trek het vocht door het proces genaamd: osmose, uit je lichaam in je bloedbaan. Er komt meer volume in dezelfde bloedbaan, gevolg: de druk stijgt.
· Hardaandoening en herseninfarct door slechte stolling van het bloed. Dat komt doordat het bloed wordt verdunt. Als er dan een scheurtje komt in een van je slagaders of aders in bij je hersenen, kan dat fataal zijn.

Wat is probleem drinken en verslaafd zijn aan alcohol?

Probleem drinken betekend dat het drinken van alcohol gebruikt wordt als een ontsnapping aan problemen, spanningen en als een uitvlucht uit de werkelijkheid. Je lichamelijke, psychische en sociale problemen verdwijnen, omdat alcohol verdovend werkt. Verslaving is een stap erger. Men drinkt dan om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, zoals hoofdpijn en het nog beroerder voelen dan dat het al was.

Hoe kan alcohol wel verantwoordelijk gebruikt worden?

· Drink niet meer dan 2 glazen per dag, en 5 glazen per gelegenheid. Je krijgt hierdoor weinig tot geen zojuist genoemde klachten. Je blijft dan ook van de drank genieten, je wordt iets losser en je hebt geen verschijnselen de dag erna.
· Het drinken voor of tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Sperma van de man en de eicel van de vrouw worden aangetast door alcohol. Zelfs bij 2 glazen per dag!!! Men wordt dan minder vruchtbaar. Ook de kans op een miskraam wordt groter. Bij zwangerschap is het alcohol promillage van de vrouw, gelijk aan die van het kind. Via de placenta komt de alcohol bij de baby. Vervolgens plast de baby de drank uit en komt het in het vruchtwater. De baby, die voortdurend vruchtwater drinkt, krijgt de alcohol dan weer opnieuw binnen. http://www.alcoholinfo.nl/?act=esite.tonen&a=2&b=172&c=257
· Drink minimaal 2 dagen in de week geen alcohol, om gewoonte vorming en ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Ook een droge mond op het dagelijkse tijdstip van drinken, betekent dat je lichaam aan de alcohol went.

· Niet drinken als reactie op spanningen, lichamelijke en geestelijke kwalen. Hierdoor raak je snel verslaafd, omdat je continue denkt dat alcohol tegen deze kwalen werkt. Dan drink je vaker en meer, een verslaving is dan dichtbij.
· Gebruik geen alcohol als er al medicijnen gebruikt worden.

Wat zijn de invloeden op seks in combinatie met alcohol.

Door alcohol gebruik worden je grenzen verlegd. Je wordt wat ‘losser’. Hierdoor doe je dingen die je in nuchtere toestand nooit of minder snel zou durven. Bij een vrouw geldt dat na enkele glazen ze meer zin in seks krijgt. De rede hiervoor is dat alcohol voor een verhoogde testosteron spiegel zorgt. Het orgasme wordt hierdoor ook iets heftiger. Bij een hoge dosis neemt het verlangen naar seks sterk af en het orgasme wordt minder intens. Als er langdurig intensief alcoholhoudende dranken worden genuttigd, neemt de lust naar seks af. Het orgasme wordt minder intens of blijft zelfs weg. Daarnaast kan het menstruatie stoornissen opleveren.
Als man zijnde krijg je na enkele glazen meer zin in seks. Dat komt doordat remmingen wegvallen. In tegenstelling tot de vrouw neemt door alcohol de testosteronspiegel af. Gevolg: de man krijgt minder snel een erectie. Het duurt ook langer voordat hij klaarkomt. Bij een hogere dosis lukt het vaak niet om een erectie te krijgen. Ook de mogelijkheid tot klaarkomen duurt veel langer. Bij langdurig gebruik krijgt de man minder snel een erectie, en komen minder snel klaar. Impotentie kan het gevolg zijn.

Hoe wordt een hoger alcoholpercentage gehaald dan 15%?

Alcohol wordt gehaald uit glucoserijke stoffen zoals: zetmeel en druivensuiker. Het omzetten van glucose naar alcohol gaat onder invloed van het enzym zymamaso, zoals zojuist genoemd. Echter, dit enzym produceert alcohol of beter gezegd, hij produceert afvalstoffen die voor hemzelf schadelijk zijn. Als het enzym dus een in een gesloten bak zit, met glucose rijk voedsel, dan produceert die alcohol wat zich ophoopt. Dat betekend zijn eigen dood en dat gebeurt bij een alcohol percentage van zo rond de 15%. Als het enzym dood is, wordt glucose niet verder omgezet in alcohol.
Een percentage dat hoger is dan 15 procent wordt gehaald door middel van destillatie. Bij destillatie wordt gebruik gemaakt van het verschil in kookpunt van twee stoffen. Als er twee stoffen in één mengsel zitten, dan kun je die verwarmen, en zo de stof die het eerste verdampt opvangen in buis nummer 3. Hierna wordt het destillaat afgekoeld, zodat het in de vloeibare fase uit buisje 6 komt, en vervolgens in de erlenmeyer. Van de andere stof verdampt er altijd nog een gedeelte mee, daarom is het bij destillatie van alcohol, voor bijvoorbeeld jenever, nodig om het proces twee keer uit te voeren.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Destillatie

Wat kunnen wij concluderen aan de hand van dit verslag?

We kunnen concluderen, dat wij weinig wisten van de materie alcohol. Terwijl we het elke week wel gebruiken. Daarom is het ook zo interessant, je ontdekt eigenlijk informatie, terwijl je de effecten allang bent ondergaan. Waar wij van schrokken, is dat je zelfs in coma kunt raken, hardstilstand of een ademstilstand kunt krijgen. Dat zet je natuurlijk wel aan het denken. Verder hebben we een test gedaan, over alcohol gebruik, waaruit blijkt dat we best goed weten tot hoever we kunnen gaan, en ook hoever we werkelijk gaan. De opdracht is als prettig ervaren, daar bedoelen we mee dat we het een leuke manier vinden om een praktische opdracht uit te voeren en dat het voor herhaling vatbaar is.


Bronnen:

We hebben de volgende internet site gebruikt:
http://www.alcoholinfo.nl
http://nl.wikipedia.org
http://www.worldofmolecules.com
http://www.studieinfo.nl/alcoholendrugs/
http://www.minderdrinken.nl

REACTIES

S.

S.

Hallo,

Ik wilde dit graag aan jullie doorgeven dat dit niet klopt:
Alcohol gaat van de maag naar de slokdarm naar het bloed.
Het is slokdarm, maag, bloed, lever en dan nieren. Verder een heel goed werkstuk.
Mvg,

Sabrina

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.