James Chadwick aantekeningen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Aantekening door een scholier
  • 4e klas havo | 332 woorden
  • 29 oktober 2021
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

James Chadwick was een Engelse natuurkundige die de Nobelprijs voor de natuurkunde ontving voor de ontdekking van Neutron in 1935.

Chadwick volgde een opleiding aan de universiteit van Manchester, waar hij werkte onder Ernest Rutherford en in 1913 een masterdiploma behaalde. Daarna studeerde hij onder Hans Geiger aan de Technische Hochschule in Berlijn. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, zat hij gevangen in een kamp voor burgers in Ruhleben. Hij bracht de hele oorlog daar door, maar was toch in staat om enig wetenschappelijk werk te volbrengen. Na het einde van de oorlog keerde Chadwick terug naar Engeland om te studeren onder Rutherford aan de universiteit van Cambridge. Hij ontving een doctoraat in 1921, en in 1923 werd hij benoemd tot assistent-directeur van het onderzoek aan het Cavendish Laboratory, Cambridge. Daar bestudeerden hij en Rutherford de transmutatie van elementen door ze te bombarderen met alfadeeltjes en de aard van de atoomkern te onderzoeken, door het proton, de kern van het waterstofatoom, te identificeren als een bestanddeel van de kernen van andere atomen. In andere woorden, Chadwick voerde een experiment uit waarbij hij Beryllium bestookte met alfadeeltjes van het natuurlijke radioactieve verval van Polonium. Zo is Chadwick tot de ontdekking neutron gekomen.

James Chadwick heeft een indrukwekkende biografie. Hij heeft niet echt een atoommodel uitgevonden maar het neutron ontdekt, een elektrisch neutraal deeltje met ongeveer dezelfde massa als een proton. de samenstelling van een kern in een atoom was nu ontrafelt. De kern van een atoom bestaat uit protonen en neutronen. De protonen en neutronen samen worden ook wel nucleonen genoemd. Tussen de nucleonen heersen de zogeheten kernkrachten die ervoor zorgen dat de kern bij elkaar blijft. Dus in het kort, het atoommodel van Ernest Rutherford (met een massieve kern en een wolk met elektronen) wordt nog steeds veel gebruikt. Met dit model kunnen we heel dingen verklaren en voorspellen. Door de ontdekking van het neutron door James Chadwick wordt de kern nu niet meer als één massief deeltje beschouwd maar als een kern met protonen en neutronen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.