Iedereen krijgt klappen door Khalid Boudou

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Iedereen krijgt klappen
Shadow
  • Aantekening door een scholier
  • 5e klas havo | 702 woorden
  • 4 juni 2020
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
109 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2013
Pagina's
224
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Punten
3 uit 5

Boekcover Iedereen krijgt klappen
Shadow

De 17-jarige Taha - hij noemt zichzelf het liefst Mr T. - heeft één belangrijk doel: hij is vastberaden om iets van zijn leven te maken. Hij is klaar met de criminele vrienden van zijn moeder. Door een van hen was hij zelfs in een jeugdinrichting beland. Taha wil voorgoed afrekenen met zijn milieu. Samen met zijn oude trainer Mickey bokst hij zich een we…

De 17-jarige Taha - hij noemt zichzelf het liefst Mr T. - heeft één belangrijk doel: hij is vastberaden om iets van zijn leven te maken. Hij is klaar met de criminele…

De 17-jarige Taha - hij noemt zichzelf het liefst Mr T. - heeft één belangrijk doel: hij is vastberaden om iets van zijn leven te maken. Hij is klaar met de criminele vrienden van zijn moeder. Door een van hen was hij zelfs in een jeugdinrichting beland. Taha wil voorgoed afrekenen met zijn milieu. Samen met zijn oude trainer Mickey bokst hij zich een weg naar de top. Hij is zo goed dat hij wordt geselecteerd voor de Europeese kampioenschappen. Maar dan gebeurt er iets waardoor zijn leven een compleet andere wending neemt. Hij komt in een keiharde drugsoorlog terecht en Taha moet nu laten zien waar hij werkelijk voor staat...

Iedereen krijgt klappen door Khalid Boudou
Shadow

Mondeling Iedereen krijgt klappen

Inhoud

De 17 jarige Taha groeit op in Veelo, wat in de loop der jaren een drugshandel stad is geworden. Sinds hij gestart is met kickboksen wil hij iets van zijn leven maken, maar door een ongeluk verliest hij zijn hand. Op een dag ziet Taha dat een meisje wordt lastiggevallen door de drugsbaas Olifant. Hij besluit haar te helpen waardoor Olifant hem als vijand ziet. Noa werkt voor Latif, maar zodra Noa intrekt bij Taha ziet Latif Taha ook als een vijand. Door het ongeluk kan Taha niet meer kickboksen en richt een organisatie op tegen de drugshandel in de wijk.

Schrijfstijl

Makkelijk, straattaal, korte zinnen, veel scheldwoorden, schrijft accenten letterlijk op, titels zijn zinnen.

Voorbeeld straattaal: “Iedereen wordt para als hij zich moet legitimeren”

Voorbeeld accent: “Als ieke maar kunne rekenen”

Vertelperspectief

Het verhaal wordt vanuit het ik-perspectief verteld. Het wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Taha.

Genre

De genre van het boek is spanning en avontuur. Vanaf dat Taha te maken krijgt met de drugswereld wordt het spannend. Je leeft steeds meer naar het einde toe om te weten of Taha vermoord wordt. Het boek begint met dat Taha in Frankrijk zit. Door het hele boek heen vraag je je af hoe hij terecht is gekomen in Frankrijk en waarom hij zich schuil houdt. 

Thema

  • De thema van het boek is het verloop naar zijn volwassenheid. Hij groeit opmoeilijke manier op. Taha krijgt geen steun van zijn familie. Zijn moeder gebruikt drugs en zijn stiefvader behandelt hem slecht. Hij raakt alles kwijt. Het boksen wordt hem afgenomen, happy face wordt hem afgenomen en zelfs zijn coach verdwijnt uit zijn leven.

 

Motieven

Een motief die zich zijn hele leven achtervolgt is drugs. Hij heeft zijn hele leven te maken met drugs. Zijn moeder gebruikt drugs. Hij verliest kickboksen door een drugsdealer. Hij richt een stichting op tegen drugs. Taha krijgt te maken met drugsbazen van verschillende steden. 

Het boek bevat een leidmotief. Noa herhaalt telkens het woord :niet normaal. Dit zegt ze na bijna elke zin. Aan die zin herken je gelijk dat Noa het vertelt. 

Boek bevat geen symboliek of verfilmingen.

Bespreking van het belang van tijd/ruimte in de boeken

Het boek heeft maar een stukje van hoe Taha nu leeft. De rest van het verhaal zijn allemaal flashbacks. Het verhaal speelt zich af in Veelo. Taha woont in de bloemenwijk. Dit is ook de wijk waar Latif drugs handelt. Verder komt Olifant uit Utrecht. Op het eind is Taha naar Frankrijk gevlucht. 

Bespreking van plaatsing in literaire context/stroming

Iedereen krijgt klappen is een bekentenisroman. De personage vertelt zijn persoonlijke leven. De nadruk ligt op belevenissen, gedachten en gevoelens van de vertellende ik-figuur.

Bespreking maatschappelijke context

Het boek is gepubliceerd in 2013. Het verhaal speelt zich een paar jaar voor 2013. De relatie tussen die jaren is dat de drugshandel nog steeds een probleem is. Er zijn dan nog steeds ruzies tussen drugsbazen en jongeren zijn ook vaak het slachtoffer van drugsbazen.

Ontvangst en auteur

 Kennis en bespreking van recensies

“Met zo'n pijnlijk, maar interessant thema is het extra jammer dat Boudou niet meer aandacht heeft voor de psychologie van zijn personages. Taha vecht zich eruit en vlucht naar Frankrijk, maar de belangrijkste vraag - hoe verder als je het vertrouwen in mensen kwijt bent? - blijft onbeantwoord.” naar: Bas maliepaard, Trouw.

Kennis en bespreking van auteurs

Khalid Boudou is een nederlandse schrijver van marokkaanse komaf. Zijn boek waarmee hij bekend is geworden is het schnitzelparadijs uit 2001, wat later is verfilmd. Voor iedereen krijgt klappen heeft hij een jeugdgevangenis bezocht. Khalid gaf in 2015 een lezing om jongeren aan het lezen te krijgen. Hij presenteerde het tv-programma Zaal Hollandia, de online talkshow Boekenweek Live en was lange tijd columnist en politiek commentator voor het Algemeen Dagblad en BNR-nieuwsradio. Khalid werkt veel met jongeren, scholen, gevanissen en treedt op op podiums.

Kennis en bespreking van ontvangst de tijd van uitgave

Globalisering is van toepassing in dit boek. Ook in dit boek zie je verschijnselen van de multiculturele samenleving. De winkel waar Taha vaak komt heeft een marokkaanse eigenaar Hasan die niet sterk is in zijn nederlandse taal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Iedereen krijgt klappen door Khalid Boudou"