Walewein en het schaakbord door Penninc

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Walewein en het schaakbord
Shadow
  • Aantekening door een scholier
  • 5e klas havo | 1628 woorden
  • 5 maart 2021
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1957
Pagina's
331

Boekcover Walewein en het schaakbord
Shadow
Walewein en het schaakbord door  Penninc
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De zoektocht van Walewein en het vliegende schaakbord

 Kenmerken Arthurromans:
- ze spelen zich af in de Middeleeuwen
- ze spelen zich af rondom het hof van koning Artur en zijn ridders
- ze spelen zich af rondom het geloof (theocentrisme)
- eer was erg belangrijk in de middeleeuwen en in de romans
- er werd een tweegevecht gehouden om eerherstel.
- er wordt veel overdreven in deze romans
- er werd geloofd dat een lijk opnieuw ging bloeden als de moordenaar zich in dezelfde ruimte bevond
- er komen heilige getallen in voor:
                        - 3: de heilige drie-eenheid: de vader, de zoon, de heilige geest.
                        - 7: God schiep de wereld in zeven dagen (afronding)

Begrippen:
- hoofsheid: respectvol, eervol en beleefd gedragen als ridder en het houden van beloftes.
- eerherstel: herstel van gekwetste of beledigde eer (bv. een tweegevecht).
- don contraignant: iemand een ander om een gunst vragen zonder dat diegene weet wat hem gevraagd zal worden. Dus een belofte met onvoorziene gevolgen.
- gastrecht: dit was heel belangrijk in de middeleeuwen. Als gast heb je recht op onderdak, een maaltijd en een onbelemmerd vertrek de volgende ochtend. De gastheer heeft de plicht om zijn gasten te beschermen. Van de gast wordt verwacht dat deze respect toont voor zijn gastheer en zich netjes gedraagt. In ruil voor bescherming moet de ridder zijn wapens afleggen.

Voorbeelden uit het verhaal:
- de schildknaap heeft een tweegevecht met een ridder omdat de schildknaap eerherstel wilt. Als hij zijn eer niet hersteld zal zijn familie hun goede naam en al hun bezittingen verliezen.
- wanneer Walewein de schildknaap red en hem op zijn eigen paard zet, verschijnt er een ridder achter Walewein en de schildknaap steekt de ridder zo hard dat zijn lans boven de handgreep in drie stukken brak. (heilig getal)
- wanner de groep ridder Walewein en de schildknaap aanvallen, is Walewein zo sterk dat hij in een klap zeven ridder van hun leven beroofde. (heilig getal)
- wanneer Walewein de Rode Ridder verslaat smeekt hij om genade en vergeving. De ridder heeft het vervolgens over het opbiechten van zijn misdaden, en Walewein zegt dan, dat als hij berouw heeft, hij de heilige Maria om genade moet vragen. Als je je zonden opbiecht kom je wel in de hemel. (theocentrisme)
- hierna vraagt Walewein beleefd aan de verminkte jonkvrouw (wat de rode ridder haar heeft aangedaan) of zij de Rode Ridder wil vergeven. Walewein is hier heel hoofs. (Hoofsheid)
- Walewein is in zijn jeugd zeven jaar naar school gegaan. (heilig getal)
- Walewein vervult zijn hoofse belofte toen hij de dode Rode Ridder begroef. (hoofsheid)
- Walewein houdt zich aan de belofte om Ysabele naar koning Amoraen te brengen, ook al is hij verliefd. Gelukkig is koning Amoraen al dood. (hoofsheid)
- Walewein verwonde de ridder -die een tweegevecht wilde met Walewein om Ysabele- op wel zeven plaatsen. (heilig getal)

Samenvatting
Walewein is een edelmoedige ridder aan het hof van koning Arthur. Als koning Arthur in het voorjaar zijn hof bijeenroept, vliegt er plotseling een betoverd schaakspel binnen en vliegt even snel weer weg. Volgens koning Arthur is het schaakspel een boodschap, en hij wil het schaakspel hebben. Walewein is de enige ridder die dapper genoeg is voor deze zoektocht.

Na een lange reis komt Walewein een Schildknaap tegen. Deze Schildknaap had een tweegevecht om de dood van zijn broer te wreken. De schildknaap dode uiteindelijk zijn tegenstander, een ridder. Maar de vrienden van de ridder waren hier razend over en vielen de Schildknaap aan. Walewein mengde zich in de groep en waarschuwde de groep ridders dat ze de uitkomst van het tweegevecht moesten accepteren. Walewein gaf de gewonde Schildknaap een lans om zichzelf te verdedigen. Plotseling viel een ridder Walewein aan en de Schildknaap stak de vijandige ridder. De groep vijandige ridders valt nu Walewein en de Schildknaap aan.

Koning Amadijs kijkt toe naar het gevecht tussen Walewein en de Schilknaap, en de groep ridders. Koning Amadijs herinnerd zijn belofte aan de Schildknaap en schiet Walewein en de Schilknaap te hulp. Walewein was een hele goede ridder en hij en de Schildknaap (/jonge ridder) waren welkom op het hof van koning Amadijs.

Walewein gaat verder met zijn zoektocht naar het vliegende schaakspel en komt aan bij het kasteel van koning Wonder. Koning Wonder wil het schaakbord alleen overhandigen, als Walewein hem het zwaard met de twee ringen (magisch zwaard) brengt. Het zwaard bevindt zich bij koning Amoraen, die het zwaard alleen wil overhandigen in ruil voor de schone Ysabele, de dochter van Koning Assetijn. Koning Amoraen geeft Walewein het zwaard met de twee ringen mee om Ysabele te halen.

Walewein zet zijn zoektocht voort om Ysabele te halen bij Koning Assetijn. Hij komt hierbij de Rode Ridder en zijn drie vrienden tegen en ziet dat de Rode Ridder een jonkvrouw mishandelt. Walewein heeft een tweegevecht met de Rode Ridder om de jonkvrouw te redden en wanneer de Rode Ridder dodelijk verwond is, biecht hij al zijn daden op. De Rode Ridder vraagt om vergiffenis en deze geeft Walewein hem voor zijn dood. De Rode Ridder beloofd Walewein hem een keer uit de brand te helpen als Walewein hem in een kerkhof naast de kerk begraaft. Dit Walewein samen met een priester.

Walewein zet zijn zoektocht opnieuw voort en steekt een rivier over, maar het water brandt. Walewein gaat liggen onder een lindeboom om uit te rusten, die in een omheind bloemenrijk veld (vrijthof) ligt. Dan verschijnt de vos Roges en vernielt het maliënkolder en het schild van de slapende Walewein. Ook voert hij zijn paard (Gringolet) weg en neemt hem het zwaard met de twee ringen af. Als Walewein wakker wordt slaat hij Roges neer, maar de vos kan praten en vraagt Walewein om genade en vertelt Walewein zijn levensverhaal:

De aantekening gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Walewein zet zijn zoektocht opnieuw voort en steekt een rivier over, maar het water brandt. Walewein gaat liggen onder een lindeboom om uit te rusten, die in een omheind bloemenrijk veld (vrijthof) ligt. Dan verschijnt de vos Roges en vernielt het maliënkolder en het schild van de slapende Walewein. Ook voert hij zijn paard (Gringolet) weg en neemt hem het zwaard met de twee ringen af. Als Walewein wakker wordt slaat hij Roges neer, maar de vos kan praten en vraagt Walewein om genade en vertelt Walewein zijn levensverhaal:

Hij verteld Walewein dat hij een mens is, die in een vos is betoverd. Hij is de zoon van Koning Roges van Ysike. Maar zijn moeder is gestorven en de Koning is opnieuw getrouwd met een jonkvrouw. De jonkvrouw nodigt Roges uit op haar kamer en wil hem verleiden. Roges verzet zich en de jonkvrouw verwondt zichzelf en trekt haar kleren in stukken. Dan schreeuwt ze dat ze wordt aangerand en als haar man (de koning) verschijnt, wil hij zijn zoon laten doden en verbranden. Er zijn echter aan het hof twee broers van zijn overleden moeder (ooms) en zij willen Roges redden. Ze stellen voor Roges mee te nemen om hem te doden en Koning Roges stemt daar mee in. Maar de koningin heeft haar twijfels of de ooms hun neef wel zullen ombrengen en spreekt een vloek uit over Roges: Roges zal in een vos veranderen en zo blijven tot de dag waarop hij koning Wonder, zijn zoon Alidrizonder, Walewein en Ysabele gevieren samen ziet. Maar de jonkvrouw krijgt een vloek van de Hertogin Alene, de zus van de moeder van Roges: de jonkvrouw zal een pad blijven totdat Roges geen vos meer is en iedereen die haar tegenkomt moet haar slaan of schoppen.

Dit wil je ook lezen:

Roges schenkt Walewein het harnas van zijn grootvader, geeft hem zijn zwaard terug laat Walewein een ondergrondse tunnel zien. Zo kan Walewein bij het kasteel aan de overkant komen, waar hij Ysabele kan vinden.

Wanneer Walewein aankomt bij het kasteel van Koning Assetijn, blijkt dit een zwaarbewapende burcht te zijn. Walewein wordt uiteindelijk overmeesterd en gevangengenomen. Geboeid wordt Walewein het kasteel binnengebracht en ziet Ysabele, en worden verliefd op elkaar. Ysabele zoekt hem op in zijn cel. Maar een ridder verraad aan de koning dat Walewein en Ysabele elkaar liefhebben en hij sluit hen tegenover elkaar op in de kerker. Maar de geest van de Rode Ridder komt Walewein en Ysabele bevrijden (als dank omdat Walewein die ridder na het duel op een eervolle manier had begraven). Walewein is een man van zijn woord en brengt Ysabele naar koning Amoraen.

Walewein en Ysabele vluchten uit het kasteel en ontmoeten de vos Roges in het Vrijthof (grote, ommuurde tuin). Roges reist met hen mee en het gezelschap komen een ridder tegen die zo onder de indruk is van de schoonheid van Ysabele, dat hij Ysabele eist en een tweestrijd met Walewein. Walewein biedt de ridder om te stoppen met vechten, omdat hij duidelijk verloren had. De jonge ridder hield brutaal vol en Walewein dode de ridder en hief Ysabele op zijn paard.

Walewein en Ysabele komen terecht bij een Hertog. Maar het blijkt dat Walewein de zoon van de Hertog heeft vermoord. Toen het lichaam van de vermoorde ridder binnenkwam weer te bloeden. Men geloofde dat het lichaam opnieuw ging bloeden als de moordenaar in de buurt is.

Nu zitten Walewein en de Hertog beide in een dilemma. Walewein bekent dat hij de ridder heeft vermoorde en de Hertog wil de moordenaar wreken. Maar dit gaat tegen het gastrecht in. Uiteindelijk ontsnappen Walewein, Ysabele en vos Roges.

Via zee bereiken ze een kasteel. Hier blijkt de Schildknaap (begin van het verhaal) te wonen. De Hertog blijkt hen gevolgd te hebben en belegerd het kasteel. Walewein en de Schildknaap overmeesteren de Hertog en dwingen de Hertog om de dood van zijn zoon te vergeven.

Na dit avontuur keren Walewein, Ysabele en de vos Roges terug naar het hof van koning Arthur en brengen het vliegende schaakspel naar Koning Arthur. Ter ere van Walewein organiseert koning Arthur een groot feest en de vaders van Ysabele en Roges komen naar het hof. Omdat koning Wonder, zijn zoon Alidrizonder, Walewein en Ysabele op dit feest aanwezig zijn was de vloek van Roges verbroken en veranderde hij weer terug in een mens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Walewein en het schaakbord door Penninc"