Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Le monte charge

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Aantekening door een scholier
  • Klas onbekend | 1429 woorden
  • 23 maart 2016
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

 

Boekverslag van ‘Le monte charge’

 

Titel van het boek : Le monte charge

Het boek heet zo omdat de misleiding van de appartementen hiermee gebeurde. Mw. Dravet had 2 identieke appartementen, eentje met het lijk van mr. Dravet en eentje zonder. Omdat het licht in de goederenlift het niet deed kon ze zowel Albert als Freddie misleiden. Hierom heet het boek ‘le monte charge’.

Het boek is geschreven door Frederic Dard, voor het eerst uitgegeven in 1961

 

Het boek speelt zich af in Parijs, het begint allemaal met Albert. Hij is ex-gedetineerde en komt gaat rond kerst naar het huis van zijn moeder (de moeder is overleden). Hij is gedeprimeerd en gaat naar buiten om een door de straten te lopen, hij wilde de bedroefdheid ontsnappen. Hij gaat naar een winkeltje en koopt daar een vogelkooitje, hierna gaat hij naar een restaurant waar hij een vrouw ziet die erg op zijn vorige vrouw Anna lijkt. Albert achtervolgt haar naar de bioscoop. Hier word hij per toeval naast haar geplaatst en ze hebben een click, Albert krijgt een uitnodiging om mee te gaan naar haar appartement. Toen Albert bij haar thuis kwam was er niks aan de hand, tot de vrouw ineens naar buiten wilde om kerst te zien. Ze gaan uiteindelijk naar Albert’s appartement totdat zij erachter komt dat ze rode vlekken op d’r jurk heeft; het is bloed maar volgens de vrouw kaarsvet. Nu gaan ze weg aangezien Albert’s huis geen water heeft aangezien het is afgesloten na zijn moeder’s dood. Ze gaan uiteindelijk terug naar de vrouw haar appartement waar nu de jas van een man aan de kapstok hing. In de salon ontdekken ze het lijk van mr. Dravet. Albert wil de politie niet bellen aangezien hij net 5 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op de vrouw van zijn baas. Albert gaat weg omdat hij anders een verdachte zou zijn. Mw. Dravet word hierom boos. Albert vond het wel vreemd dat zijn vogelkooitje niet meer in de boom hing waar hij het eerst in had gehangen. Albert gaat buiten in een bushokje zitten om het appartement van de vrouw te bekijken, hij wil haar niet in de steek laten aangezien hij van haar houdt. Hij gaat nu naar een bistro om mw. Dravet op te bellen en raad te geven, ze moest naar de nachtmis gaan met haar kind om een alibi te hebben. Mw. Dravet wilde niks meer met Albert te maken hebben en gaat naar de nachtmis. In de kerk viel mw. Dravet flauw, Albert wilde haar naar huis brengen maar dit wilde ze niet. Toch deed hij dit. In de salon merkte hij nu op dat het lijk er niet meer lag, mw Dravet zegt dat ze haar tas is vergeten in de kerk en ze zet Albert af bij zijn huis. Het vogelkooitje hing nu wel weer in de boom. Mw. Dravet komt om 10 over 5 weer thuis (Albert zit in de vrachtwagen verstopt) en hij werd jaloers op Ferrie en mw. Dravet die arm in arm lopen (hij is verliefd op mw. Dravet).

Mw. Dravet en Ferrie gaan het huis binnen, Albert volgt ze. Ze vinden het lijk van Jerome in de salon, Albert hoort de politie aankomen en vlucht naar boven. Albert vermoed nu dat er een handlanger geweest moet zijn die het lijk heeft verplaatst. Albert zit boven verstopt en hoort ineens een lichtknopje, het is mw Dravet. Hij komt erachter dat er 2 appartmenten zijn die identiek aan elkaar zijn, in het ene ligt wel een lijk maar in de andere niet. Zo heeft mw. Dravet geprobeerd een alibi te creëren voor het lijk wat er ligt. Albert concludeert dat mw. Dravet Jerome gedood heeft. Ze heeft hem slaapmiddel gegeven. De politie zou kunnen denken aan zelfmoord aangezien Jerome een hevige ruzie had met zijn maîtresse. De bloedvlekken op de kleren van mw. Dravet kwamen dus van het lijk. Albert was eigenlijk de getuige die moest bevestigen dat mw. Dravet het niet gedaan had maar omdat hij de politie niet kon bellen was hij geen goede getuige, nu probeerde ze het opnieuw met Ferrie. Mw. Dravet hing het vogelkooitje in de kinderkamer waar Albert zich ook verstopt wanneer de politie kwam. Mw. Dravet redde Albert door het kind uit de kinderkamer te halen voordat ze wakker zou worden en misschien zou gaan schreeuwen omdat Albert in de kamer was. Toen de politie weg was neuriede mw. Dravet een liedje over de politie om hem te laten weten dat de politie weg was. Ze vertelde het hem niet gewoon aangezien lucien niet mocht weten dat hij er was. Hierna gingen ze naar boven om het identieke appartement op te ruimen. Bij het opruimen van de bank vond Albert het ID van Ferrie, mw. Dravet reageerde hierop vrij cool. ‘Hij komt het wel op halen’, Albert wilde dit niet omdat hij geen concurrentie van Ferrie wilde om mw. Dravet. Uiteindelijk verlaat Albert het huis via een luik. Hij was in de buurt van de kerk waar hij expres het ID van Ferrie liet vallen (zodat Ferrie het terug zou krijgen) maar iemand schreeuwde naar Albert dat hij iets had laten vallen. Het was een politie-agent, Albert werd meegenomen naar het politiebureau waar ze aan hem vroegen hoe hij aan het ID kwam. De politie geloofde Albert’s verhaal niet dat hij het zogenaamd in de auto van Ferrie had gevonden omdat Ferrie ondertussen op het politiebureau zijn verhaal gedaan had. Ferrie had het expres laten liggen zodat hij nog eens langs zou kunnen komen. Albert werd nu verdacht van de moord op Jerome, hij verlinkte mw. Dravet niet aangezien hij van haar hield. Op het laatst komt Albert achter de naam van mw. Dravet, ze heet Marthe Dravet.

 

Het boek is een detective omdat je steeds meer te weten komen over de moord op Jerome.

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken met allemaal een toepasselijke titel.

De aantekening gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken met allemaal een toepasselijke titel.

 

Zelf vond ik het boek enigzins moeilijk te begrijpen maar des te meer je gaat lezen des te meer je te weten komt over alles. Omdat je niet alles weet is er sprake van een bepaalde spanning waardoor je door wilt lezen. Al met al een boek in redelijk lastig frans maar met toch een mooi verhaal.

 

Info over Frederic Dard (van internet):


Frédéric Dard
Description de cette image, également commentée ci-après

Frédéric Dard en 1992.
Données clés Alias    
San-Antonio, Frédéric Charles, Frédéric Antony, Max Beeting, Maxel Beeting, William Blessings, Eliane Charles, Leopold Da Serra, Antonio Giulotti, Verne Goody, Kill Him, Kaput, Cornel Milk, L'Ange Noir, Wel Norton, F. D. Ricard, Sydeney
Naissance       29 juin 1921
Jallieu, Isère
Décès 6 juin 2000 (à 78 ans)
Bonnefontaine, Suisse
Activité principale      
romancier
Distinctions    
Grand prix de littérature policière (1957)
Auteur Genres           
roman policier, espionnage

modifier Consultez la documentation du modèle

Frédéric Dard (né Frédéric Charles Antoine Dard le 29 juin 1921 à Jallieu (Isère), France – 6 juin 2000 à Bonnefontaine, Fribourg, Suisse) est un écrivain principalement connu – dans une production extrêmement abondante – pour les aventures du commissaire San-Antonio, souvent aidé de son adjoint Bérurier, dont il a écrit cent soixante-quinze aventures depuis 1949. Parallèlement aux San-Antonio (l'un des plus gros succès de l'édition française d'après-guerre), Frédéric Dard a produit sous son nom ou sous de nombreux pseudonymes des romans noirs, des ouvrages de suspense psychologique, des « grands romans », des nouvelles, ainsi qu'une multitude d'articles. Débordant d'activité, il fut également auteur dramatique, scénariste et dialoguiste de films. Selon ses dernières volontés, Frédéric Dard a été enterré dans le cimetière de Saint-Chef, en Isère, village où il avait passé une partie de son enfance et où il aimait se ressourcer. Un musée y est en partie consacré à son œuvre.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.