Hoofdstuk 1

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 838 woorden
  • 28 oktober 2020
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Supercontinent Pangea

Pangea was een super continent, dit zijn alle continenten die aan elkaar vast zijn gegaan. De binnenkant van Pangea was kurkdroog. Op de plaats waar pangea lag kwam van uit het binnenste een hete gesteente stroom die tegen de onderkant van de aardkorst duwde, daardoor ging het supercontinent uit elkaar.

Platentektoniek

De aarde is verdeeld in drie delen Aardkorst, Aardmantel en Aardkern.

de dunne aardkorst ligt op de mantel. De kern van de aarde is heel heet daardoor smelt het gesteente in de mantel. Hierdoor ontstaat stroperig materiaal dat langzaam stroomt. De continenten drijven daarom als een soort ijsschotsen die ´IJsschotsen´ drijven heel langzaam. Waar de platen uit elkaar gaan ontstaat nieuw aardkorst en waar het tegen elkaar gaat verdwijnt er aardkorst. (stukken aardkorst = Platen). Bij allebij de gebeurtenissen zijn aardbevingen. (Aardkorst = platen met oceaanboden) het bewegen van die platen heet Platentektoniek, De platen bewegen heel sloom.

Alpen

De Alpen zijn een gevolg van platentektoniek. Vroeger bestonden de Alpen nog niet, tussen Afrika en Europa lag een zee die steeds smaller werd. Uit eindelijk werd de boden samen geperst verbogen en naar boven geduwd en zo ontstonden de Alpen.

Waar zijn veel Natuurlijke verschijnselen?

Aan de randen van Platen want daar botst aarde of gaat de aarde juist uit elkaar, midden op platen zijn zelden natuur aardbevingen of vulkaan uitbarstingen of tsunami’s. Dat komt omdat daar geen aarde tegen elkaar botst of uit elkaar gaat.

Hoe ontstaan aardbevingen?

Aardbevingen komen voor waar platen tegen elkaar grenzen en waar aardbevingen ten opzichte van elkaar bewegen. Als de oceaanboden onder zuid- Amerika, de oceaan plaat is heel dik gesteente. Het grootste deel van de tijd zit de oceaan bodem vast. Als de druk te groot wordt schiet de boden los. De trillingen ervaren wij als een aardbeving. De plek boven de gebeurtenis is het Epicentrum.

Gevolgen

Van de meeste aardbevingen voel je niks of bijna niks. Per dag zijn er 8000 aardbevingen.

De kracht van de aardbeving wordt bepaald door  ‘schaal van de richter’ (1 zwak, 12 sterk) een aardbeving op kracht 6 is 10 keer krachtiger dan 5 en 100 keer krachtiger dan 4. Door aardbevingen veel puin waar mensen onder liggen. Er gaan kabels kapot met elektriciteit. Gasleidingen gaan stuk. Hierdoor ontstaan branden die groot kunnen worden.

Rijke landen hebben meer kennis over aardbevingen en stevige gebouwen die blijven staan bij aardbevingen. En bij arme landen andersom. In arme landen zijn meestal meer slachtoffers. En in rijke landen is er betere zorg voor de mensen en finacieel zijn rijke landen ook beter.

Dit wil je ook lezen:

Waar zijn de aardbevingen en hoe kun je dat zien op de kaart

Meestal op plaatranden en ook vaak bij de kust. In arme landen is er meer risico.

Wat is een vulkaan

Een vulkaan is een gesteente met lava er in de eens in de zoveel tijd lava spuwt.

Gevolgen van orkaan

In plaats van lava komt er ook as en gas vrij. Gebieden rond de vulkaan kunnen bedekt worden met lagen as. Elke dag na de uitbarsting hopen die lagen as en lava op. Vulkaan lijkt op schaal lasagne. Met sommige uitbarstingen vermengen hete gassen met fijn as als je dan moet wegrennen is er geen kans van over leven want dan gaan er wolken van 800c met 100 KMU. Een vulkaan heeft vaak veel overlevenden omdat een vulkaan vroeg van te voren te voorspellen is. Want dieren gaan zich anders gedragen en er komt een klein beetje rook uit de vulkaan. Satelliet beelden kunnen het zien opzwellen. In rijke landen wordt er beter voorspelt.

Hoe ontstaat een Vulkaan

Een vulkaan wordt opgebouwd door een reeks uitbarstingen van lava en as. De lava ontstaat op de plaats waar het gesteente van de oceaanbodem de mantel ingeduwd wordt en zo warm wordt dat het smelt. Materiaal dat verhit wordt wil vaak omhoog, omdat het lichter is dan de omgeving. Een vulkaan barst pas uit als er in de diepte veel magma gevormd is dat onder grote druk staat. Wanneer de druk hoog genoeg is, zorgt dat voor een plotselinge uitbarsting van de vulkaan. De plek waar het magma naar buiten komt en dus verandert in lava noem je de krater van een vulkaan.
In bron 10 zie je dat er nog een andere bijzondere plaats is waar vulkaanuitbarstingen voorkomen, namelijk midden in oceanen. Daar heeft zich door vulkanisme een soort van langgerekte berg gevormd, ook wel midoceanische rug genoemd. Hier worden twee delen van de oceaanbodem uit elkaar getrokken. Zo ontstaat er een kier in de aardkorst, die direct gevuld wordt met gloeiend heet gesteente uit de diepte. Zodra de lava in aanraking komt met het water van de oceaan, stolt de lava. Hierdoor ontstaat een nieuw stukje oceaanbodem. Meestal merkt niemand iets van deze onder water gelegen vulkanen, omdat het heel rustig en diep onder water gebeurt. Schepen die eroverheen varen, lopen helemaal geen gevaar.

Hoe kun je op de kaart gebieden met vulkanen zien.

Aan de randen van platen waar er hele dikke rook wolken zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.