Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

stress door school

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Aantekening door een scholier
  • 1e klas havo | 612 woorden
  • 14 november 2022
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

stress!

Omgaan met stress bij kind

Inhoud
Stress bij kinderen
Signalen van stress bij kinderen
Oorzaken van stress
Gevolgen van stress voor een kind
8 tips: Leer je kind omgaan met stress

Stress bij kinderen

Stress hoort bij het leven. Elk kind is zo af en toe gestresst en dat is ook helemaal niet erg. Bij een stressvolle situatie maakt je lichaam hormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen helpen je kind om een grote inspanning te leveren, bijvoorbeeld een goede sportprestatie of ze zorgen ervoor dat je kind extra scherp is tijdens een toets of presentatie. Stress is dus eigenlijk heel positief.

Stress is pas negatief als je kind te lang onder veel stress staat. Hoe langer je kind stress ervaart, hoe langer het duurt voordat hij zich weer kan ontspannen. Als je kind te lang onder stress staat, heeft z’n lichaam veel moeite om te ontspannen. En dan kan je kind veel last krijgen van de stress.

Signalen van stress bij kinderen

Omgaan met stress bij kind

De signalen van stress bij kinderen zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Stress uit zich bij kinderen in hun gedrag. Je kind zal niet snel naar je toekomen en zeggen: “Hé mama, ik voel me zo gestresst, kun je me helpen?” Kinderen hebben nog hulp nodig bij het herkennen en onder woorden brengen van hun gevoelens. Wat wij kunnen zien als ‘moeilijk’ of ‘vervelend’ gedrag is vaak een signaal van stress. Bijvoorbeeld als je kind boos of geïrriteerd is, of agressief. Eigenlijk zijn dit signalen dat je kind jouw hulp nodig heeft.

Maar ook gedrag zoals somber zijn, zich terugtrekken of huilerig zijn kunnen signalen van stress zijn. Lichamelijke klachten (zoals hoofdpijn, buikpijn en/of misselijkheid), slaapproblemen en vermoeidheid zijn ook belangrijke signalen.

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

 

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail!

Ja, stuur mij de formule!  

Oorzaken van stress voor een kind

Een kind kan stress krijgen van veel verschillende situaties. Stress is vaak een heel natuurlijke reactie op een ingrijpende gebeurtenis. Zoals een scheiding van de ouders, of het verlies van een broertje, zusje of een ouder. Maar ook minder heftige gebeurtenissen kunnen veel stress opleveren, zoals een verhuizing, een nieuwe leerkracht of spanningen thuis.
Thuis is meestal een plek waar een kind tot rust komt, zich fijn voelt en waar hij zich kan ontladen. Problemen thuis kunnen daarom voor veel stress zorgen bij kinderen. Denk bijvoorbeeld aan geldzorgen, de komst van een broertje of zusje, relatieproblemen van ouders of ziekte van een gezinslid.

Een kind kan ook veel stress krijgen door school. Bijvoorbeeld door faalangst bij je kind, leerproblemen of hoge eisen die aan je kind gesteld worden. Ook pesten, plagen, ruzie met vriendjes of het hebben van weinig vriendjes kunnen stress opleveren voor een kind.

In onze maatschappij krijgen kinderen steeds vaker last van stress door de prestatiedruk en door de overvloed aan prikkels en informatie die elke dag op ze afkomt.

Leer je kind omgaan met stress: Prestatie druk en stress schoolmeisje kind

Gevolgen van stress

De gevolgen van langdurige (oftewel chronische) stress zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress bij een kind schade kan veroorzaken aan de hersenen en andere organen. Kinderen die chronische stress hadden tijdens hun jeugd, hebben als volwassene meer kans op psychische en lichamelijke ziekten, zoals depressie, verslaving, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en darmproblemen.

Toch wil dat niet zeggen dat alle stress slecht is voor een kind. Sterker nog: als een kind nooit in een stressvolle situatie komt, kan het ook niet leren omgaan met stress. Kinderen hebben juist uitdagingen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Daar horen frustraties en tegenslagen ook bij. Als je kind al jong hulp krijgt om hiermee om te gaan, zal hij steeds beter leren omgaan met stressvolle situaties.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.