Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weg van de evenaar naar de noordpool

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Aantekening door een scholier
  • 4e klas vwo | 535 woorden
  • 4 februari 2015
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
89 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Van de evenaar naar de noordpool. 

Het klimaat op de evenaar is warm en tropisch, er is geen verschil tussen zomer en winter en er valt veel regen.

In het tropisch regenwoud vind je heel veel verschillende planten en diersoorten en het bestaat uit verschillende lagen. Dat wil zeggen dat er op veel verschillende soorten hoogte planten groeien.

In het regenwoud is het, het hele jaar door groen de planten verliezen geen bladeren en het is daar het hele jaar door gemiddeld boven de 18°.

Als je verder naar het noorden gaat krijg je drogere landschappen. Delen van het jaar regent het daar helemaal niet. Doordat het minder regent groeien er minder planten. Dit heet de savanne. Op de savanne en in het regenwoud leven hele andere soorten dieren er zijn wel dieren die op beide plekken kunnen wonen, maar de big 5 bv leeft echt op de savanne. De savanne bestaat uit bomen struiken en gras. Als je nog meer naar het noorden gaat wordt het nog droger. De regen seizoenen zijn daar heel kort en de droog seizoenen juist heel lang. Dit heeft te maken met de hoge en de lage drukgebieden.

Vanaf de savanne kom je in de steppe terecht. Hier groeien bijna geen bomen meer wel gras en struiken omdat er te weinig regen valt.

Rond de 30° noorderbreedte krijg je de woestijn. Daar valt geen regen dus er groeien ook geen planten.

De nachten zijn daar heel erg koud (kan 40° graden onder nul worden). Dit komt omdat er geen wolken zijn dus de warmte wordt niet vastgehouden. De lucht stijgt normaal op door de warmte en het condenseert.

In het middellandse zeegebied heb je droge zomers en natte winter, warme zomers en koude winters. De planten passen zich aan, aan de droogte van het middellandse zeegebied. Het middellandse zeegebied noemen we ook wel het mediterrane vegetatie.

Als je nog verder naar het noorden gaat, kom je bij de alpen. Daar zien we heel snel het landschap veranderen. In het dal groeien loofbomen. Hoe hoger je gaat hoe kouder het dan wordt. Iets hoger groeien de naaldbomen. Nog verder omhoog groeit er alleen nog gras en op de top is er alleen nog maar eeuwige sneeuw.

In west Europa hebben we een gematigd klimaat. Niet al te warme zomers niet al te koude winters en het hele jaar door regen. Dit is het beste klimaat voor de loofbossen.

Als je naar het noorden van Europa gaat kom je in Scandinavië. Scandinavië heeft strenge winters. En warme zomer. Er zijn daar veel naaldbossen.

Van de naaldbossen gaan we verder naar het noorden. Daar wordt het nog kouder waardoor er geen bomen meer kunnen groenen. We komen op de toendra  daar groeien alleen nog maar grassen en mossen. Het is hier het hele jaar door gemiddeld 10 graden.

Uiteindelijk komen we bij de noordpool terecht. Hier valt niet veel neerslag dit komt omdat de lucht door de kou naar beneden zakt. Het is hier het hele jaar onder nul. De noordpool bestaat helemaal uit ijs. In tegenstelling tot de zuidpool heeft het geen land. Daardoor is de zuidpool veel kouder maar ook op de noordpool is het heel koud. 

REACTIES

J.

J.

supergoed

5 jaar geleden

J.

J.

supergoed

5 jaar geleden

S.

S.

Sappig

5 jaar geleden

R.

R.

THX

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.